11 Ocak 2009

SAKATLAR DERNEĞİ İHTİYAÇLARI BELİRLEDİ

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1041_maxi.jpg

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, yerel yönetimlerden öncelikleri taleplerinin bulunduğunu söyledi.

Şube Başkanı Anuk, sağlanan bazı olumlu gelişmelere rağmen ülkede yaşayan milyonlarca engelli vatandaşın temel sorunlarının sosyal devlet, sosyal belediyecilik anlayışının gerektirdiği ilkeler doğrultusunda insan onuruna yakışır, çağdaş çözümlere kavuşturulabildiğini söylemekte zorluk çektiklerini ifade etti. Çözüm bekleyen sorunların başında yoksulluk, eğitimsizlik, işsizlik ve ayrımcı uygulamalar geldiğini vurgulayan Anuk “Engelli vatandaşlar da diğer insanlar gibi okuluna, işyerine, eğlence ve alış-veriş merkezlerine, kütüphanelere, müzelere, parklara, spor alanlarına, sinema ve tiyatrolara rahatça gidebilme hakkına sahiptirler. Ancak kentlerimizde her geçen gün artmakta olan Fiziksel engeller ve standartlara uygun olmayan mimari düzenlemeler yüzünden bu hakların kullanılabilmesi çoğu alanlarda hemen hemen olanaksız hale gelmektedir. Günümüzde engelliler çarpık kentleşmenin, plansız yapılaşmanın, kural tanımaz uygulamaların en acı sonuçlarını yaşayan kesimlerin başındadır. “ dedi.

Kentsel ulaşım hizmetlerinin, yolların, kaldırımların, kamuya açık yapılarda merdivenlerin, kapıların, asansörlerin, tuvaletlerin hâlâ engellilerin durumuna uygun standartlara kavuşturulamadığını sözlerine ekleyen Anuk, “Yasal boşluklar nedeniyle görevini yerine getirmeyen sorumlular hakkında hiçbir yaptırım uygulanamayışı sorunların boyutlarını gösteren somut işaretlerdir. Yerel yönetimlerin temel görevi, eşitlik ve sosyal adalet, açıklık ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda, planlı ve sağlıklı bir altyapı, düzenli bir trafik, yürünebilir düzgün kaldırımlar, güvenli ve huzurlu bir kent, temiz ve yeşil bir çevre hedeflerini gerçekleştirmeyi başarmaktır. Engelliler Konfederasyonu ve bağlı örgütlerimiz; engellilerin yaşamakta olduğu sorunların çözümü konusunda başta belediyeler olmak üzere toplumun tüm kesimlerini üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye çağırmaktadır.”şeklinde konuştu.

Yerel seçimler nedeniyle belediye başkan adaylarının engellilerle ilgili program ve politikalarını çok yakından takip ettiklerinin altını çizen Anuk “İlk kez aday olanların engellilere yönelik ortaya koydukları program ve politikaların doğruluk, gerçekçilik ve samimiyet düzeylerine, yeniden aday olanların ise önceki dönemde yaptıkları hizmetlerin niteliğine bakılarak engelli vatandaşların oylarının şekilleneceği bilinmelidir. Sosyal belediyecilik; beldesinde yaşayan tüm vatandaşların ayrım gözetmeksizin eşit bireyler olarak bedensel, duygusal, sosyal ve zihinsel yönden gelişmelerini, anayasa ve yasalarla güvence altına alınan haklarını kullanabilmelerini, insan onuruna yaraşır bir yaşam standardına erişebilmelerini, toplumsal yaşamın her alanında eşit hak ve sorumluluklara, eşit fırsat ve olanaklara sahip olmalarını sağlamayı amaçlayan ve bunları hayata geçirmeyi başaran belediyecilik demektir.”dedi

Yıllardan beri örgütlerinin savuna geldiği engellilerin kendi sorunlarının çözümüyle ilgili konularda söz ve karar sahibi olma ilkesinin yerel yönetimler düzeyinde de yeterince hayata geçirilemeyişinin bugüne kadar yaşanan yanlış ve eksik uygulamaların kaynağını oluşturduğunu kabul ettiklerini söyleyen Anuk “Bu nedenle yeni dönemde seçilecek belediye başkanlarından önemli bir talebimiz vardır. Bu; Engellilere yönelik bütün hizmetlerin planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarında engellileri temsil niteliği olan demokratik kitle örgütlerinin söz ve karar sahibi olma haklarının tanınması ve hayata geçirilmesi talebidir.”şeklinde sözlerini sürdürdü.

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum