22 Ocak 2009

Bilgisayar teknisyeninizin söylemediği 13 şey

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/farukbuyuk.jpg
Bilgisayarlar söz konusu olduğunda hepimiz sıkıntı yaşayabiliyor ve 'uzman' bir arkadaşın yardımını istiyoruz.

Bilgisayarlar ve işletim sistemleri geliştikçe kullanımları kolaylaşıyor ama çıkardıkları sorunlar da o derece karmaşıklaşıyor.

Bilgisayarınızın sorun çıkardığı bundan sonraki ilk seferde size yardıma gelen teknisyen veya uzman arkadaşa nazik davranmanızı, onu anlamaya çalışmanızı ve size söyleyeceklerini iyi dinlemenizi tavsiye ederiz.

Bilgisayarınızla ‘sorunsuz’ günler yaşamanızı dileriz.

1-Bilgisayarı kapatıp açın: Bu basit kuralı herkes bildiğini sanır ama genellikle unuturuz. 10 seferin 9'unda bilgisayarınızı ya da bağlı olduğu cihazları kapatıp açmak sorunu çözecektir. Cihazları yeniden açmadan önce biraz soğumalarını beklemek de gerekebilir.

2- 'Arkadaş' olduğumuz için her sorununuzda hemen gelmemizi beklemeyin: Uğrasmamız gereken bir sürü Bilgi Teknolojisi (IT) problemimiz var zaten.

3-Biz Noel Baba gibiyizdir: Yaramaz mı uslu mu olduğunuzu biliriz. Sistem çökmeden hemen önce gerçekten neler olduğunu itiraf etmeniz bize zaman kazandıracaktır. Porno sitelere girip virüs kaptıysanız biz zaten nasıl olsa anlarız.

4- ‘Güçlü’ şifreler kullanın: Harfler ve sayılardan oluşan temel bir şifre oluşturun ve girdiğiniz siteler için sonuna belirleyici harfler ekleyin. Örneğin eşinizin isminin baş harfleri C.E. ise ve evlilik tarihiniz 18 Eylül 1993 ise CE180993 gibi bir şifre belirleyin ve mesela Hotmail hesabınız için CE180993HO ve Yahoo CE180993YA gibi bir şifre kullanın. Internet bankacılığı için de buna benzer bir şifre sistemi kullanmanızıöneririz.

5-Anti-virüs ve Anti Spyware programlarınızın yeni sürümler olduğundan emin olun: Her gün güncellemek üzere ayarlayın ve haftada en az bir kez de tam sistem taraması yapın.

6-Bedava yemek yoktur: Dosya paylaşım sitelerinden ücretsiz müzik, film ve oyun indirmek sisteminizde ‘başkalarının girebileceği’ delikler açar. Kendinizi sağlama alın ve güvenilir siteleri kullanın.

7-Unutmayın: Halka açık Wi-Fi bağlantısı gerçekten halka 'açık'tır: Eğer bir cafe'de kahvenizi içerken e-postalarınızı ya da banka hesaplarınızı kontrol etmeniz gerçekten gerekmiyorsa, etmeyin. Halka açık bir Network'teyken, network şifrelendirilmiş bile olsa, yakınlarınızdaki bir hacker şifrelerinizi ele geçirebilir.

8- Bilgisayarınızı dinlendirin: Kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarınızı kapatmak hem enerji tasarrufu sağlar hem de bilgisayarınızı yavaşlatacak RAM ya da geçici belleği temizler.

9-Eğer Internete giremiyorsanız, ilk önce servis sağlayıcınızı arayın: Bağlantı problemleri sıklıkla kontrol edilebilir ve ücretsiz düzeltilebilir.

10- Eğer bizi daha az görmek istiyorsanız bir Mac alın: Biz onu kullanıyoruz.

11- Hayır, cep telefonunuzu mısır patlatmak için kullanamazsınız: Gelecek sefer posta kutunuza böyle bir Internet dedikodusu düştüğünde arkadaşlarınıza göndermeden önce, etrafınızda ‘aklı başında’ birine “Bu e.mail’de yazanlar gerçek olabilir mi?” diye sorun.

12- Bazen sizin hakkınızda şifreli konuşuruz: Eğer KKU ( Kullanıcı-Klavye Uyumsuzluğu) ya da PSIKA ( Problem sandalye ile Klavye arasında) dediğimizi duyarsanız, sizinle dalga geçiyoruz demektir. Buna katlanacaksınız, çünkü derdinizin dermanı bizde!

13- Eğer size söylediklerimizi anlamıyorsanız işimizi iyi yapmıyoruz demektir: Akıl karıştırıcı teknik jargon bilginin değil, kendine güvensizliğin işaretidir.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum