7 Ocak 2009

Durmak Yok!... Uyumaya Devam!...

------------------------------------------------------------------------------------------------
ABD’de başlayıp, Avrupa’ya sıçrayan küresel kriz, ortalığı savurup kavuruyor. Doların ani değer kazanması, işsizliğin çığ gibi büyümesi, AKP hükümetini, önlem almaya ve bu önlem paketini açıklaması beklenirken, yaptığı talihsiz açıklama klişeleşmiş sloganının farklı bir versiyonla algılanmasına neden oldu. Durmak yok. Uyumaya devam… Kriz döneminde büyük konuşmamak gerekiyor. Hem de konuştuğumuz ülke Türkiye gibi her on yılda birkaç önemli kriz yaşayan bir ülke ise hiç konuşmamak gerekiyor. “Krizin teğet geçtiği” ülke krizden hiç etkilenmiyor. Peki, reel durum öylemi. Evrensel para politikalarına yön veren çevrelerin durumunun ne kadar vahim olduğunu her platformda dillendirmesine rağmen bizimkilerin bu kadar rahat olmasını anlamak mümkün değil. Bu ülkede yaşayan herkesin, bu ekonomik kalp krizini geçirmesi artık doğal bir süreç olarak mı algılanmalı. Bunca güvenimiz boşta mı kaldı. Her üç yılda bir cebimizdeki paralar yer mi değiştirecek, birinin kaybettiği parayı başkası mı cebine koyacak, bu çark hep böylemi sürecek. Anlamak zor.

Peki, krizi hazırlayan senaristleri, yetkililer bilmiyor mu, bu senaristler ulu orta bunu hazırlarken neden yetkililer müdahale etmedi, bu krizin baş aktörleri 2001 krizinde en çok yarayı alan bankacılık sektörünün kahramanları rövanş olarak gördükleri 2001 krizinin hemen sonrasında zararlarını çevirdikleri daha ne kadar netleşmesi gerekir. Bankalar tarafından insanların gelirine bakılmadan verilen kalitesiz kredilerin artık çivisi çıkmış durumda. Birçok insan bombanın pimini çekmiş halde ortalıkta dolaşıyor. Aslında kredi çarkının işleyişine kimsenin ses etmemesi de ilginç. Bu çarka birinin çomak sokması Türkiye’de birçok kişiyi çok zor durumlara düşüreceğinden kimse o çarka müdahale etmiyor. Belki de bilerek müdahale etmiyor. Bankacılık Düzenleme Kurulu, Rekabet Kurulu nerede, bundan daha önemli bir görevleri olabilir mi, bankalarda cep telefonundan bir mesaj karşılığında hemen kredi vermeye zaten razı durumda. (a) bankasından alınan krediyi ödeyemeyeceğinizde (b) bankası yardıma koşuyor, (b) yi ödemeyince (c) bankası. İşleyen çark çok büyük ve sokulacak çomak ülke içinde domino taşı etkisi yapacak. Ama kaderi ile yaşamaya alışmış ülke insanı için pek de umursandığını sanmıyorum Durmak yok. Uyutmaya devam.

Sil Baştan

Bunca, olan bitenden sonra; bölgemize baktığımızda, 2001 yılından beri bölgenin kalkınması için emek sarf eden, sermaye akıtan, bir taş üstüne bir taş koymaya çalışılan her şey, yerle bir oldu. Her şey sil baştan. Peki, en başa mı döneceğiz. İçimizdeki azmin sonsuz mu olduğunu sanıyorlar acaba. Yok, böyle bir şey, olamazda. 7 yıldır boğazımızı boşa yırtmış olamayız. Çalıştırdığımız her makinenin fişini çekenler bizden neler beklediklerini anlamış değiliz. Bu evrensel krizden sadece KOBİ’ler etkilenmedi, iş öyle bir duruma geldi ki kriz bütün vücudu sardı. Çözümle alakalı eğer bir program düşünülüyorsa şayet, bu geneli kapsayacak düzeyde olmalı, tabi düşünülüyorsa şayet.

Şükrü ADANIR
OSGİAD Genel Sekreteri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum