7 Ocak 2009

Ekonomik Krizden Notlar…

----------------------------------------------------------------------------------------------
Mecnun çölde kendinden geçmiş bir halde dolaşıyormuş. Leylaaam!! leylaaam, diye inliyormuş kendi kendine. Sonra bir adamın önünden geçmiş.

Adam namaz kılıyormuş, bozmuş namazı hiddetlenmiş, başlamış Mecnun'a bağırmaya: Bre adam sen nasıl insansın kör müsün namaz kılıyoruz, namaz kılanın önünden geçilir mi?' Mecnun cevap vermemiş. Adam daha fazla sinirlenmiş. 'Bari konuş Allah'tan korkmaz ne susuyorsun. Mecnun tek bir cümle kurmuş. BEN LEYLANIN AŞKIYLA SENİ GÖRMEDİM, SEN MEVLANIN AŞKIYLA BENİ NASIL GÖRÜYORSUN?

Evet, sevgili okuyucular; her türlü inancın, sadakatin samimiyetsiz ve temelsiz bir yapı üzerine kurulmuş bir dönemi yaşadığımız bu günlerde böyle bir fıkra ile başlamak istedim. Hele ki bu dönem seçim dönemine denk geliyorsa. Umutları kırmak istemem ama her geçen gün her şey daha da umutsuzlaşıyor.

2001 ekonomik krizinden sonra yapılan her şey, ama her şeyin bir çırpıda kaybolduğunu görmek çok acı. Bunca basın açıklamaları, seminerler, eylem niteliğinde yapılan istemler, insanlara aşılanan umutlar, maddi manevi kazanımlar. Hesapsızca, hiçbir plana ve her hangi bir yol haritası sunulmadan verilen kalitesiz kredilerle insanlar yeniden yıpratıldı, umutsuzlaştırıldı.

Her biten ekonomik kriz sonunda aşılanan ümitler sayesinde bir daha olmayacak gazı ile yürüdüğümüz yolun hiçte güvenilir olmadığı yaşadığımız bu ekonomik kriz ile anlaşılmış oldu. İnsanlar gece uyurken, başuçlarına koydukları ceketlerinin cebinden paraları çalındı, faili de meçhul. Herkese verilen net mesaj şuydu; SİL BAŞTAN…

Sözde esnafı rahatlatma bahanesi ile çıkarılan ekonomik paketlerin sunumu yetersiz olduğu kadarıyla uygulaması da o kadar komik. ‘SSK borcu olmadığına dair yazı, vergi dairesi ne borcun olmadığına dair yazı, her herhangi bir çek veya senedin protesto olmuş olmayacak, kredi ve kredi kartlarının ödemelerini düzenli ödemiş olacaksın ki bu kredilerden faydalanasın’ insaf yani, bu kriterleri koyanlar her kimlerse bu kredileri kimler için çıkardıklarını biliyorlar mı? Bu şatları taşıyanlar neden krediye ihtiyaç duysun ki. Yoksa buradaki amaç kazanana daha çok kazandırmak. Kaybedenin tamamen kaybetmesi için mi? Ayrıca sırf üreticiler için çıkarılan bu krediler piyasayı rahatlatacak düzeyde mi? Mesela Diyarbakır’ da kaç tane üretici düzeyinde (KOBİ) işletme var. Peki hizmet ve alım satım sektörü ne olacak. Resmi ve özel bankaların bırakın kredileri küçük miktarlarda ki teminat mektubunu bile vermezken, bu esnaf ne yapacak acaba? Ne oldu o müşteri temsilcileri diye geçinen bankacılara, bu krizin sebebi esnaf mı? Kriz bitse bile bunca sicili kirlenmiş esnaf ne olacak. Dışarıdan sicil temiz esnaflar mı ithal edilecek. Sizler sorumlu yöneticiler olarak bu krizi görmezken, bu yaratıcı ve cesur esnaf nasıl krizi tahmin edebilsin.

Şimdi daha iyi anlıyorum ki insanlara gelin yatırım yapın parayı yastık altında, gayrimenkul de tutarak istihdamın önünü kesmeyin diye çağrıda bulununca tepkisiz kalmalarını bu günlerde daha iyi anlıyorum. Bu ülkede ekonomiye güvenerek ticaret yapılmazmış. Acaba bir dahaki kriz kaç yıl sonra. Peki, krizi bitirseniz bile insanları bir daha nasıl motive edeceksiniz. Sicili temiz ve cesaretli girişimcileri nereden bulacaksınız diye merek ediyorum gerçekten.

Önümüzdeki bu yerel seçimlerde köprüyü geçene kadar muhabbeti yapılmaz umarım. Seçim gününe kadar piyasalar suni şeylerle geçiştirilip, seçimden sonra üstü örtülü enkazın örtüsü bir açılış edasıyla görmeyiz umarım. Evet, ummaktan başkada bir şey elden gelmediğini görüyorum. Çünkü direksiyon bizde olmadığı gibi kimin eline de geçtiğini göremiyoruz. Bunca sıkıntı içinde her kesin bilinçli ve sorumlu vatandaş edasıyla seçim sürecini sağduyulu yaşamasını ve yeni yılın umutlarımızı yeşertip barış ve kardeşliği bir bütünlük içerisinde yaşatmasını temenni ediyorum.

Şükrü ADANIR
OSGİAD Genel Sekreteri




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum