13 Ocak 2009

Mardin beş yılını kaybetti, 5 yılını daha kaybetmesin!

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifebesirbuyuk.jpg

Mardin Belediyesi yıllardır çarpık yönetimlerin ellerinde inanılmaz derecede küçük bir kurum haline geldi. Yönetim sistemi kendi içerisinde tabiri yerindeyse kaynayan bir kazan gibi son derece problemli, son derece sorunlu, ast üst anlaşmazlığı üst seviyede, sorunları çözmede yetersizleşti.

Vatandaşların isteklerini karşılamakta zorluk çeken, Mardin taşının ve toprağının Mardin suyunun ve kültürünün, en önemlisi de hepsini içinde barındıran, Mardin’imizi tanıtmakta bu kadar yetersiz olan bir yönetim tarzının, bir yönetim biçiminin içinde bocalayıp durdu.

Genç ve dinamik bakışlar arasında ibretle takip ettiğimiz bu sürece artık dur denilmesi gerektiğini ve bu tarz yönetimlerin Mardin’imize içinden çıkılması zor bir sürece zemin hazırlamaktan başka bir şey ifade etmediğini bilmek gerekiyor. Yerinden yönetim ve yerel yönetim olguları çerçevesinde Mardin kendi benliğine kavuşturulup her kesimin benimsediği medeniyetler beşiğinin şaha kaldırılmasıdır.

Oluşturulması gereken standartların önde gelen maddelerden birincisi, belediye kanunlarını uygulayabilen, ast üst kavramlarını en üst seviyede tahlil edebilen, çalışanın hakkını gözetebilen, milletvekilleriyle sorunsuz bir şekilde çalışabilen, oyunu aldığı vatandaşının genel sorunlarına cevap verebilen, komşu ve kardeş belediyelerle uyum sorunu olmayan ve en can alıcı nokta ise gençlerimizin daha verimli yetişmelerini sağlayacak projelerin öncelikli olarak hayata geçirilmesidir.

Mardin yönetim şekli itibariyle eksikleri fazla olan bir kent halini almıştır. Geçmiş belediye başkan ve yönetiminin potansiyeli, medeniyetlerin beşiği olan, aynı zamanda üç ya da dört kültürü bir arada barındıran ve tarihi konumu olarak ta kendini her yönden kanıtlamış Mardin’imiz için kesinlikle yetersiz kalmıştır. Bu nedenlerden dolayı Mardin Belediyesine gelecek olan yönetimin büyük bir özveriye sahip olması gerekir.

Kentimizin asıl çehresini yakalayabilmesi için yapılması gereken birkaç maddeyi geniş bir ifadeyle şöyle sıralayabiliriz:
· Mardin’in tarihsel ve kentsel dönüşüm projelerinin tekrar gözden geçirilmesi ve yeni eklenebilecek projeler çerçevesinde icraate geçirilip, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline getirilmesi
· Çözülmesi gereken sorunlardan bir tanesi de çöp toplama sürelerinin sıklaştırılmasıdır. Şu anki çöp toplama sisteminde çöpler toplanıldığı halde göze çarpan belirli noktalarda çöp toplama işlemi yetersiz kalıyor .Bu da hem sağlık sorunlarına neden oluyor, hem de görüntü ve çevre kirliliğine neden oluyor
· Çevre düzenleme projeleri üzerinde biraz daha düzenli çalışılıp normalin çok üstüne çıkılması gerekiyor. Çünkü turist odaklı kentimize gelecek olan insanların hayallerinde canlandırdıkları o tarihsel mekanlara uygun bir çevre düzenlemesi kaçınılmaz olmalıdır.
· Bütün ihtişamıyla kalıcılığını koruyabilen ve şehrimizin asıl adını oradan Mardin kalemizin önünü bir set gibi kaplayan bürokrasi engelinden sıyırtıp, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra hiç vakit kaybetmeden turist mıknatısı olan Mardin kalemizi bir an önce hizmete sunmak gerekir.
· Hem Mardin esnafının ve halkının, hem de hem de kentimize gelen yerli ve yabancı turistlerin korkulu rüyası haline gelen park sorununun çözülmesi gerekir.
· Kentimizin yatırımlar için çekici hale gelmesini sağlamak, bunun için çalışmak Mardin’imizin marka değerini yükseltecek girişimlerde bulunmak. Bu şekilde kentimizin sakinlerinden olmayanların zihnindeki imajı pozitif hale getirebilecek çalışmalar yapmak.
· Mardin Belediyesi’ne ait olan gelirlerde ana merkeze bağımlılığından kurtulma arayışları içerisinde, kredi temin edebilme imkanlarını artırarak piyasa şartlarında borçlanma yoluyla nakit sorununa çözüm arama çabası içerisinde olmalıdır.
· Ayrıca yeni kaynak arayışları içerisinde olması gerekir ki, kazanılan bu geri dönüşümsüz kaynaklar kanser haline gelen finansman sorununu çözüme kavuştursun.
· Tarihi çekiciliği faktörü sayesinde UNESCO tarafından son derece beğenilen ve hibe kapılarını, sunacağımız etkili plan ve projeler hususunda görsel bir Mardin için sonuna kadar açık bulundurmaktadır. Bu ilişki Mardin’e olan yatırımların temel kaynağı olmalıdır.
· Esnafımızı kentimize gelen turistlerin isteklerine cevap verebilecek konuma getirmek gerekir. Bu şekilde hizmet sunabilen esnafların moral seviyeleri de yüksek olur. Halk evlerinde oluşturulabilecek dersliklerle bu soruna cevap verilebilir.
· Eğitim ve sağlık sorunlarına yerinden çözüm üretilmesi gerekir. Mesela hastanelerimize yakın olan yerlere, hasta yakınları için misafirhaneler kurmak
· Engelli ve özürlü olan vatandaşlarımızın hayata daha sıkı tutunabilecekleri beceri kursları açmak ve topluma ait bireyler olarak yetişmelerini sağlayan sıcak bir ortamın yapılandırılması gerekir.
· Mardin park ve bahçelerden, piknik alanlarından, yürüyüş parkurlarından mahrum bırakılmamalıdır
· Gençlerimiz çerçevesinde uygulanması gereken projelerden bahsedecek olursak, kültür ve spor alanlarını çağımıza uygun bir biçimde modern hale getirmek. Beceri ve meslek kurslarının önünü genişletmek ve buralara gelen gençlerimize iş edindirme garantisi vermek. Çünkü şu anki gençlerin en büyük sorunlarından bir tanesi işsizlik sorunudur. Üniversite okuyan gençlerimize burs imkanı sağlamak. Sinema, tiyatro, kütüphane gibi yerleri oluşturup yaygınlaştırmak.

Yukarıda zikredilen maddeler yapılması gereken hizmetlerden sadece birkaç tanesidir. Belediyecilik sisteminde sadece halka hizmet vardır. Kendini memleketine, vatandaşına, esnafına adamak vardır. Hak hukuk çerçevesinde yürütülen belediyecilik,daima yenilikçi olabilen, halk ve mahalle ayırımı gözetmeyen ,çalışanının hakkını veren,belediye malını gözeten yanlış yerlere kullanmayan ,hizmette sınır ve zaman tanımayan bir kadro her zaman halkın takdirini ve duasını almıştır.Ayrıca oyunu da yine yine almıştır…
Mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum