3 Ocak 2009

Meclis Danışmanları halkı, yasama sürecine katacak

Parti ayrımı gözetmeksizin Mecliste temsil edilen tüm partilerin milletvekili danışmanlarını temsil eden PDD, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek meclise sunulacak yasa tasarıları için halkın görüşünü birinci elden alacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapan milletvekili danışmanları tarafından kurulan Parlamenter Danışmanlar Derneği. (PDD)’nin proje ortağı olduğu Birleşmiş Milletler kalkınma programının “Yasama Süreçlerine Etkin Sivil Katılım Projesi’ Mardin’de uygulanacak.

Parti ayrımı gözetmeksizin Mecliste temsil edilen tüm partilerin milletvekili danışmanlarını temsil eden PDD, Türkiyede bir ilki gerçekleştirerek meclise sunulacak yasa tasarıları için halkın görüşünü birinci elden alacak.

Proje sorumlusu ve Mardin Pilot Uygulama Komitesi Başkanı Nezir Akyeşilmen’den edindiğimiz bilgilere göre, proje kapsamında proje ortaklarının belirlediği Çorum, Mersin, Bursa ve Mardin’de ‘Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı’ ile ‘Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı Taslağı’ konularında pilot alan çalışması yapılacak.

Başbakanlık ve konularla ilgili bakanlık bürokratları, komisyon uzmanları ve milletvekili danışmanlarından oluşan bir ekiple, illerdeki daire amirleri, ilgili sivil toplum kuruluşları ve halk ile ayrı ayrı istişare toplantıları yapılacak. Kanun tasarıları hakkında alınan görüş ve öneriler akademisyen desteğiyle PDD bünyesinde milletvekili danışmanları tarafından yapılacak değerlendirme ve analizden sonra rapor haline getirilecek.

Bugün saat Erdoba Otel’de kilit karar vericilerle yapılacak toplantının ardından ilgili sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelinecek. Halk toplantıları aynı gün saat 16.30’da başlayacak. Yarın odak grup toplantıları gerçekleştirilecek. 3 Ocak cumartesi günü ise mülki idare amirlerini ziyaret ettikten sonra değerlendirme toplantısı gerçekleştirilecek.

Öğretmenevi Toplantı Salonunda düzenlenen basın açıklamasında program hakkında bilgi veren Akyeşilmen, proje kapsamında pilot çalışma olarak Bursa, Çorum, Mersin ve Mardin gibi 4 ilde proje ortaklarının belirlediği iki kanun saha çalışması yapıldığını ifade ederek şöyle konuştu: “Bu illerde Başbakanlık ve kanunlarla ilgili Bakanlık Bürokratları, komisyon uzmanları, ve danışmanlardan oluşan bir ekiple; ilgili bürokratlar, ilgili sivil toplum kuruluşları ve halk ile ayrı ayrı toplantılar yapılacaktır. Toplanan veriler akademisyen desteğiyle danışmanlar tarafından analiz edilecek ve rapor haline getirilerek başta ihtisas komisyonu başkan ve milletvekillerine, başbakanlık ve ilgili bakanlık bürokratlarına iletilecektir. Hazırlanan raporların herhangi bir siyasi görüş veya ideolojiden uzak, şeffaf ve objektif olmasını PDD ve Proje ortakları olarak son derece önemsiyoruz. Bu nedenle, ildeki toplantıları organize etmek, yönetmek ve rapor hazırlamak için PDD tarafından her ilde en az 2-3 parti grubundan 5 danışman görevlendiriliyor. Bu toplantılarla milletvekillerine etkili ve verimli geri bildirimlerde bulunmamızı sağlayacak ve dolayısıyla TBMM Yasama çalışmalarına katkı sunacağına inanılan projeye destek istiyoruz.”

Toplantıya katılan danışmanlar arasında yer alan ve bir dönem önce Mardin Milletvekili Nihat Eri`nin de danışmanlığını yapan Hasip Kaya, Mardin’i pilot il seçmelerindeki amacın tarihi kentin hem sahip olduğu tarihi birikim, hem de Mardin’in Irak’a ve Suriye’ye komşu sınır bir olmasından kaynaklandığını söyledi.

Nezir Güneş

YASAMA SÜRECİNE SİVİL TOPLUMUN ETKİN KATILIMI PROJESİ

YASASIN HALK!

Danışmanlar Derneği, Yasama Sürecine Sivil Toplumun Etkin Katılımı Projesi’nin ortaklarındandır. Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (UNDP)’nin finanse ettiği bu projenin başlıca üç ortağı vardır.

1. Başbakanlık

2. Parlamenter Danışmanları Derneği (PDD)

3. Yasama Derneği (YASADER)

Sivil Toplumun Yasama Sürecine Etkin Katılımı Projesinin temel amaçlarından biri, belirlenen iki yasa tasarısı hakkında;

  1. İlgili Kurum Müdürlerinin
  2. İlgili STK’ların ve
  3. Halkın görüşlerini dinlemek, bunları analiz ederek rapor haline getirmek ve yetkililere ulaştırmaktır.

KONUŞMAYA DEĞİL, DİNLEMEYE GELDİK!

Aşağıdaki iki yasa tasarısı hakkındaki görüşlerinizi dinlemek istiyoruz.

  1. Kişisel Bilgilerin Korunma Yasa Tasarısı
  2. Meyve ve Sebze Ticareti ve Hal Yasa Tasarısı

MİLLETVEKİLLERİNİ VE HÜKÜMET YETKİLİLERİNİ ETKİLEMEK SİZİN ELİNİZDE.

Hükümet tarafından çıkarılmak istenen yasalar, halk olarak hepimizin yaşam kalitesini direk veya dolaylı olarak etkilemektedir. Bu nedenle, görüş ve önerilerinizi yetkili kişi ve kurumlara ulaştırmanız önem arz etmektedir. Milletvekili Danışmanları olarak bunu sizin için yapabiliriz

  1. Kişisel verilerinizin toplanması doğru mudur?
  2. Kişisel bilgilerinizi kim bilmeli, kimler bilmemelidir? Hangi durumlarda başkasıyla paylaşılabilir, hangi durumlarda paylaşılamaz?
  3. Ürettiğiniz meyve veya sebzeyi toptancı haline götürmeden satabilir misiniz? Karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
  4. Tüketiciler olarak mevcut denetim sistemiyle sağlıklı meyve/sebze yediğinizi düşünüyor musunuz? Nasıl olmasını istiyorsunuz?

Yasalar hakkındaki düşüncelerinizi ve hayatınızı nasıl etkileyeceğini bilmemiz bizim için önemlidir. Bu amaçla;

Yasa tasarıları hakkında İlgili Kurum Müdürlerinin, STK’ların ve halkın görüşlerini almak için toplantılar düzenlemek için 28-29 Kasım 2008 tarihinde Milletvekili Danışmanları olarak; Başbakanlık ve İlgili Bakanlıklardan Uzmanlar ve Meclis Komisyon Uzmanlarıyla birlikte Mersin’e geliyoruz.

Bu toplantıların sağlayacağı yararlar;

1. Yasa tasarılarının muhtemel etkilerini anlamak,

2. Milletvekili Danışmanları olarak katılımcılar adına Hükümete ve Meclise değişiklik önermek,

3. Bu konular hakkında halkın görüşlerinin ne olduğunun bilinmesini sağlamaya yarayacaktır.

Projemiz, yasalara katkı sunmanız için size sunulan bir fırsattır. Dolayısıyla;

YASALAR SİZİ ETKİLEMEDEN SİZ YASALARI ETKİLEYİN!

TOPLANTILARA KİMLER KATILABİLİR!

  • Bir STK Yöneticisi veya üyesi iseniz; yukarıdaki iki yasayla ilgili görüş ve önerilerinizi iletmek için ilgili STK Toplantısına,
  • “Herhangi bir yere üye değilim ama benim de paylaşmak istediğim görüşlerim var” diyorsanız Halk Toplantılarına katılabilirsiniz.
  • Toplantılara katılamadıysanız, faks ile veya www.tbmmdanismanlari.org isimli internet sitemize yazarak görüşlerinizi bildirebilirseniz.
  • Bu iki yasa tasarısı dışındaki herhangi bir konudaki görüş ve önerilerinizi de faks veya internet sayfamız üzerinden her zaman bize ulaştırabilirsiniz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

E-Posta : destek@tbmmdanismanlari.org

Web : www.tbmmdanismanlari.org



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum