11 Ocak 2009

MERDİNAR PROJESİ ÇATLAK VERDİ

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1047_maxi.JPG

Mardin`in tarihsel ve kültürel değerlerinin, özellikle de tarihi kent dokusunun korunması, yaşatılması, kentin geleceği ve kalkınması konusunda önemli bir değer olduğunun ön plana çıkarılması amacıyla 2002 yılında hayata geçirilen MERDİNAR Projesi kapsamında restore edilen Revaklı Çarşı dökülmeye başladı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasında Aralık 2000 tarihinde imzalanan protokol ve İsviçre Hükümeti`nden sağlanan 350 bin dolarlık hibe ile başlatılan "Mardin Katılımcı Kentsel Rehabilitasyon Projesi"nin kapsamında, eski ticaret bölgesinde yer alan "Sipahiler Çarşısı"nda bir uygulama projesinin gerçekleştirildi.

Bu pilot çalışma, bir dizi başka projenin de uygulaması için bir altlık olacağı ve bölgenin diğer illeri için de model olarak kullanılabileceği belirtilen Tellallar çarşının restorasyonu esnaflar arasında sevinç yarattı. Tellallar çarşısında iki katlı dükkanının birini restorasyon için hibe ettiğini belirten terzi İbrahim Yağmurcu, restore edilen çarşı içindeki dükkanların içinde oturulamaz hale geldiğini söyledi. Restorasyondan sonra Yağışların işyeri tavan ve duvarlarına sızmaya başladığını ifade eden Yağmurcu “Biz daha güzel bir ortamda çalışacağız diye sevindik. Ben bir dükkanımı hibe olarak verdim. Çarşı geçici bir süre güzelleşti. Ama şimdi rutubet ve su içinde çalışıyoruz. Duvarlar sızıntı yapıyor, tavan damlıyor. Bu nasıl restorasyondur anlayamadık. Bize eziyet ediliyor. Yetkililerden bu konuda bir an önce almalarını istiyoruz.Duvarlara polister (köpük) yapıştırarak duvarlardan akan sudan korunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu

İTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Atilla Yücel, BM Kalkınma Programı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile İTÜ arasındaki üçlü işbirliğiyle yürütülen Mardin Katılımcı Kentsel Rehabilitasyon Projesi`nin Sorumlu Koordinatörlüğünü yürütmüştü. Dükkanlarının dışında kalan sıvaların dökülmeye başlandığı gözlenen tarihi çarşı esnafı, restorasyon çalışmalarının gerektiği gibi yapılmadığını ileri sürerek, çarşının yeniden restore edilmesini istiyor.

Habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum