4 Ocak 2009

TRT 6 Şeş ‘hava’da kaldı

http://www.taraf.com.tr/fotoraflar/03trfs11sinan.jpg
TRT, Türksat uydusu, D-Smart ve Kablo TV üzerinden erişilebilen Kürtçe TV'ye frekans bulamadı. Kanalın yayın koordinatörü, karasal yayına geçemeyen TRT Şeş için yakın zamanda düzenleme yapılacağını söyledi

Kürtçe TV kanalı TRT 6 (Şeş), karasal yayına geçemeyecek.

Yayın Koordinatörü Sinan İlhan, kanalın Türksat uydusu, D-Smart ve Kablo TV ve internet üzerinden yayına geçtiğini ancak karasal yayın için TRT'nin elinde frekans bulunmadığını söyledi.

İlhan, "AB uyum süreci gereği bütün kanalların zaten dijital karasal yayına geçmesi öngörülüyor. O zaman aynı şartlarda yayın yapma imkanı bulacağız" dedi.

TRT 6 (Şeş) Yayın Koordinatörü Sinan İlhan, kanalın neden karasal frekanstan yayın yapmadığına ilişkin tartışmaları yanıtladı.

Taraf'a açıklama yapan İlhan, TRT'nin elinde karasal frekans bulunmadığını belirterek, TRT Şeş'in karasal yayın yapmayacağını söyledi.

İlhan, Türkiye'deki bütün kanalların AB standartları gereği dijital karasal yayına geçmesinin öngörüldüğünü belirterek, dijital yayına geçilmesiyle birlikte Kürtçe kanalın da diğer kanallarla aynı koşullara sahip olacağını söyledi.

İnternetten canlı erişim
İlhan, Kürtçe kanalın Türksat 3A uydusunun yanı sıra D-Smart üzerinden de yayın yaptığını belirtti. Kablo Tv üzerinden de yayına başladıklarını belirten İlhan, Ankara, İstanbul ve İzmir'de KABLO Tv yayınının başladığını diğer illerde de yayın yapacaklarını söyledi.

TRT Şeş internet üzerinden de yayın yapıyor. Kanalı izlemek için www.trt.net.tr sayfası üzerinden TRT'nin Canlı Yayın Servisi'ne bağlanmak yeterli.

"Açılışı öne aldık"
Kısa bir süre test yayını yapıldıktan sonra resmen açılışı yapılan TRT Şeş kanalında Kürtçe'nin Kurmanci, Zazaca ve Soranice lehçelerinin yanı sıra Türkçe yayın da yapılacak.

Kanalda haber, kadın-aile, çocuk, sağlık, eğitim, müzik-eğlence, belgesel, sinema, dizi, haber ve spor programları yayınlanacak.

Kanal, Kürtçe bilen kadrosunu ve hazırlıklarını henüz tamamlanmadığı için bir süre test yayını gibi devam edecek.

Açılışta konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de kanalın açılışını başta Eylül 2009 tarihinde yayına geçmeyi planladıklarını ancak daha sonra bu tarihi öne çektiklerini söyledi.


İzleyiciye ek masraf çıkarmayın
Haber-Sen Genel Başkan Ali Yılbaşı, TRT'nin ek masraf çıkartmadan izleyiciye ulaşması gerektiğini söyledi. Yılbaşı, şöyle dedi:

"TRT bir kamu yayıncısı. Toplumun tüm kesimlerine hitap etmek zorunda. Farklı dil ve inançlara yönelik herkese hitap etmesi lazım. Bu nedenle Kürtçe yayını olumlu buluyoruz.

Ancak, görünen o ki yeteri kadar alt yapı yok. Şu andaki yayının durumu, seçim yatırımı eleştirilerini haklı çıkarıyor. Yeteri kadar kadrosu ve alt yapısı oluşturulmadan haber bülteni sunacak bir spiker bile bulunmadan başlatılmış bir yayın.

Anlaşılan TRT bir süre test yayını yapmaya devam edecek. Karasal frekansın bulunmaması, yayının yalnızca uydu ve dijital platformlarda yapılması, bu yayının başlamasıyla amaçlanan hedeflere ulaşılamayacağını gösteriyor.

Bu yayını yurttaşlarımız her hangi bir ek ödeme yapmadan izleyebilmeli.

http://www.taraf.com.tr/haber/24826.htm

TRT 6 Şeş Kürtçe Kanalının Uydu Frekansı
Satelayt u Freqansa Kanalé TRT 6 ŞEŞ Bı Kurdi

Uydu Adı......: Türksat 3 A Batı
Frekans:.......: 12685
Polarizasyon..: Horizontal
Symbol Rate..: 30000
Fec.............: 5/6

TRT 6 ŞEŞ KABLOLU TV DE YAYINA BAŞLADI
Ankara.........:
İstanbul.......:
İzmir..........:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum