Karina takımyıldızında Eylül'de meydana gelen 'GRB 080916C' isimli patlamanın, aynı anda meydana gelen yaklaşık 9 bin süpernova patlamasına eşdeğer olduğu bildirildi.
Yaklaşık 12,2 milyar ışık yılı mesafede meydana patlamanın yaydığı ışınlar, görülebilir ışıktan 30 milyar kez daha fazla enerji iletiyor.
Gama ışını patlamalarının süresi birkaç milisaniyeden bir kaç dakikaya kadar çıkabiliyor. Uzun patlamaların nerede meydana geldiği, arkalarında bıraktıkları giderek solan elektromanyetik izden belirlenebiliyor.
Patlamaların çok uzak mesadefen güçlü ışınım yayabilmesi için güneşin neredese 1 trilyon yılda ürettiği kadar çok enerji üretmesi gerekiyor. NASA, bu patlamaların kaynağının anlaşılması için uzaya daha önce bir çok gözlem uydusu yollamıştı.
(CİHAN)
www.zaman.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum