28 Şubat 2009

Düşük kalorili yemek nasıl hazırlanır?

http://medya.zaman.com.tr/2009/02/28/diyet.jpg
İzmir'de düzenlenen 7. Sağlık Halk Kongresi'nde, düşük kalorili yemek hazırlanışı uygulamalı olarak katılımcılara anlatıldı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi diyetisyenlerinden Canan Değirmenci, "Kızartma ve kavurma dışında kırmızı et yenebilir." diyerek, her 1 kilogramlık yiyeceğe en çok dört yemek kaşığı yağ konulmasının normal olduğunu belirtti. Ayrıca yiyeceklerin yüksek derecede pişmemesi gerektiğini vurgulayan Değirmenci, düşük kalorili yemeklerin kişilerin günlük ihtiyacını karşıladığını söyledi. Canan Değirmenci, aşure ve pizzanın bile sağlıklısının yapılabileceğini kaydetti.

Ardından hafif yiyecekleri hazırlayan aşçı Yılmaz Özcan, meyve ve sebzelerin nasıl kullanılacağını anlattı. Salatada kullanılan yeşil sebzelerin bıçakla kesilmemesi gerektiğini vurgulayan Özcan, "Sebzelere çelik değdiği an vitamini gidiyor. Ayrıca salatayı bekletmeden yemek gerekiyor." dedi. Aşçı Özcan, bir de düşük kalorili aşure tarifi verdi.

HAFİF AŞURE (15 KİŞİLİK)

1 porsiyonda:
Kalori 170 kalori
Protein 5,5 gram
Yağ 3 gram
Karbonhidrat 30 gram
Değişim ölçüsü 2 ekmek, 1/2 et

MALZEMELER
1 su bardağı buğday
½ su bardağı nohut
½ su bardağı kuru fasülye
1/3su bardağı pirinç
10 adet kuru kayısı
1/3 su bardağı kuru üzüm
50 adet fındık içi
3 çay kaşığı tarçın
1 kavonoz (80gr)toz tatlandırıcı
2 adet incir
50 gr kuş üzümü
2 adet karanfil
1/3 su bardağı nar
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1/3 su bardağı ceviz kırığı

YAPILIŞI

Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gün önceden ıslatılır. Daha sonra pirinç ilave edilerek ayrı ayrı haşlanır ve hepsi karıştırılır. İncir, kayısı, kuru üzüm ve çam fıstığı doğranarak ilave edilir. Kısık ateşte 5 dakika pişirilir. Sonrasında toz tatlandırıcı ilave edilir ve 3 dakika daha pişirilir. Pişirme bittikten sonra servis kaplarına alınarak soğutulur. Üzeri ceviz, nar tanesi, tarçın ve fındıkla süslenir. (CİHAN)
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum