4 Şubat 2009

MARDİN’DE ENGELLİLERİN ENVANTERİ ÇIKARILACAK

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1136_maxi.JPG
Mardin Valisi Hasan Dururer, engellilere sosyal yaşam içinde gerekli kolaylıkların sağlanması ve il genelinde zihinsel ve bedensel engellilerin envanterinin hazırlanması konusunda bir genelge yayınladı.

İlçe kaymakamlıklarına, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf başkanlığına gönderilen genelgede, sosyal devletin en önemli özelliklerinden birinin yaşlı, bedensel ve zihinsel engelli vatandaşların ihtiyaçlarının karşılaması olduğu vurgulandı. Genelgede “Temel hedefimiz, engelli vatandaşlarımızın her türlü imkan ve hizmete herkes kadar ulaşabildiği, engellilerin başta sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını kolaylaştırmak üzere gerek sağlık hizmetlerinin, gerekse diğer kamu hizmetlerinin sunulduğu mekanların çevresel ve mimari açıdan düzenlenmesi, engelli bireylerin özel durumları gereğince muayene ve diğer hizmet birimlerinde öncelik verilmesi Ülkemizde sosyal hukuk devleti anlayışı ile engelli hakları ve bu hakların korunması yasalar ile güvence akma alınmıştır” denildi.

Anayasanın 61. maddesinde yer alan "Devlet engellilerin korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirler alır" ifadesi engellilerin korunmasına ve toplumsal yaşama katılımlarına temel oluşturduğu belirtilen genelgede ”5378 sayılı Engelliler Kanunuyla, ülkemiz en önemli sosyal sorunlarından ve gündem maddelerinden birinin çözüm yolu da sağlam ve kararlı adımlarla ilerlemektedir. Engellilerin yaşadığı sorunların çözümü için tüm toplum kesiminin bilgilendirilmesi ve katılımın sağlanması gerekmektedir. Bunu sağlamaya dönük olarak, ilçenizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın engel durumlarının tespitinin yapılarak, bedensel, zihinsel envanterinin çıkarılıp, gönüllü kuruluşlar ile kamu kurum ve kuruluşları arasındaki ilişki ortamının geliştirilip istihdam ve eğitime yönelik projelere ağırlık verilmesi ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanunu kapsamında değerlendirilerek ayni ve nakdi yardımların yapılması” konularına yer verildi.

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, Vali Hasan Duruer’in, engellilere gösterdiği hassasiyetin memnuniyet verici olduğunu belirterek, yıllardır üzerinde durdukları konuların Vali Duruer tarafından gündeme getirilmesinin engelliler açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Anuk “Sayın Vali’nin engellilere yaklaşımı bizleri son derece mutlu etti. Sosyal yaşam içinde, engellilere de yaşam hakkı tanınmasını istiyoruz. Kimsenin bize acımasını istemiyoruz. Çalışarak topluma yaralı fertler olmayı hedefliyoruz. Unutulmasın ki herkes bir engelli adayıdır. Sayın Valimize gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum