25 Şubat 2009

Mardin’de Vergi Rekortmenleri Ödüllendirildi

Mardin Defterdarlığı tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen “Vergi Rekortmenleri ve İhracatçılar Ödül Töreni” Mardin Valisi Hasan Duruer, kurum müdürleri ve işadamlarının katılımı yapıldı.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifedeft.jpg
Özel bir otelin konferans salonunda “Mardin Vergi Rekortmenleri ve İhracatçılar Ödül Töreni” saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Törene Mardin Valisi Hasan Duruer, Artuklu Üniversitesi Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Yılmaz, Mardin Defterdarı Mustafa Akdemir, İl Emniyet Müdürü Serdar Meriç, İl Müftüsü Mehmet Kızılkaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı ve işadamları katıldı.
2008 yılında ödedikleri vergi ve yaptıkları ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayan kişi, şirket temsilcileri ile ticaret hayatında 40 yılını dolduranların ödüllendirildiği törende konuşan Mardin Valisi Hasan Duruer, “Bugün burada Mardin Defterdarlığı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen yılın vergi rekortmenleri ve ihracatçılar ödül töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Devlet olmanın, vatandaşlar olarak bir arada huzur ve güvenle yaşamanın bireylere yüklediği sorumluluklar vardır. Vergi, bu sorumluluğun maddi yönüdür. Devlet sisteminin düzenli işlemesinin ötesinde, toplumun zengin, devletin güçlü ve uluslararası arenada söz sahibi olmasının yolu, tüm fertlerin gayretle çalışmasına, iş adamlarının ise riske girerek yaptıkları yatırımlardan elde ettikleri gelirlerinin vergilerini vermelerine bağlıdır. Dünyanın küresel mali krizle altüst olduğu böyle bir zamanda, ülkemizin ve özellikle Mardin’imizin işadamlarının vergi rekortmeni olarak burada gururla bulunmaları bizler için ayrıca iftihar vesilesidir.”dedi.

Mardin'i Markalaştıracağız

İşadamlarının fedakârca gayretleri, ürettikleri katma değer ve istihdamı bugünlerde ülkemiz için çok anlam taşıdığını belirten Duruer, “Gayretlerinin sürekli, kazançlarının bol olmasını diliyorum. Artık dünya ekonomisinin geldiği nokta markalaşmadır. Biz de Mardin’imizin öncelikli alanlarını tespit ederek Gelişim Vizyonu çerçevesinde “Marka İl” olmamızı sağlayacak atılımı yapmak istiyoruz. Değerli işadamlarımız, bugün bu salonda gördüğümüz tablo, İlimiz için uygulamaya koyacağımız projelerimizle hayal olmadığını, tüm hedeflerimize fazlasıyla ulaşabileceğimize dair büyük ümit veriyor. İlimizde yatırım yaparak istidam sağlayan ve il ekonomisine katkı sağlayarak Vergilerini eksiksizce veren kişilerin onurlandırılması gerekir. Zira marifet iltifata tabidir. Ödül töreninin hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik eder, değerli iş adamlarımızla, sanayicilerimize göstermiş oldukları başarıdan dolayı teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

Mardin’de göreve geldikleri günden beri yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Duruer, daha sonra Mardin Defterdarı Mustafa Akdemir ve Vergi Dairesi Müdürüne takdir belgesi verdi.

Törende daha sonra Mardin Defterdarı Mustafa Akdemir yaptığı açıklamasında devletin kurulması, hayatını idame ettirmesi için vazgeçilmez unsurlardan birisinin ekonomi olduğunu söyledi.

Güçlü bağımsız devletlerin temel kamu kaynağının vergiler olduğunu dikkat çeken Akdemir, “Maliye politikaları açısından da verginin önemli bir yeri olduğu bilimsel bir gerçektir. Devletler vergi politikaları ve uygulamaları ile gelir dağılımının düzeltilmesi, sosyal adaletin sağlanması görevlerini de yerine getirebilirler. Bir ülkenin vergi potansiyeli; adil bir vergi sistemi ile toplanan vergiler o ülkenin gelişmişlik oranı ile doğru orantılıdır. Ülke genelinde vergi gelirlerinin payı toplumun refah düzeyinin göstergesidir. Vergi toplamak devletin genel mali politikasının birinci önceliğini oluşturur.”dedi.

Vergi bilincini oluşturmamız lazım
Vergi bilinci oluşturulamayan bir toplumda adil ve dengeli bir vergi toplanamayacağının aşikar olduğunu ifade eden Akdemir, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün ülkemizde üzülerek belirtmek gerekirse toplumda istenilen düzeyde bir vergi bilinci oluşturulamamıştır. Bu durum toplanan vergilerde adaletin ve dengenin her geçen gün olumsuzluğa dönüştüğünün göstergesidir. Bugün ülkemizde toplanan vergilerin % 72 ‘si dolaysız vergilerden oluşmaktadır. Böyle bir ortamda adil ve dengeli bir vergiden söz etmek imkansızdır. Az kazanandan az çok kazanandan çok verginin alındığı, bütün ekonomik faaliyetlerin kayıt altında tutulduğu vergi adaletinin sağlandığı bir ülke hepimizin amacı olmalı bu doğrultuda herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Vergisini düzenli olarak ödeyen mükelleflerimizin hakkını koruma temel hedefi içerisinde kalarak, kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek üzere başlattığımız çalışmaların her yerinde Sayın Valimizin ve Oda Başkanlarımızın güven ve desteklerini arkamızda hissediyoruz. Esasen kayıt dışı ekonomi ile mücadele ülkemizin geleceğini düşünen her Türk Vatandaşının asli görevleri arasında olmalıdır.”

Kayıt dışı ile etkin mücadele ederken, aynı zamanda mükelleflere daha kaliteli hizmet sunmak amacıyla mükellef odaklı bir yönetim oluşturmanın başlıca hedefleri olduğunu aktaran Akdemir, “Bugün burada en yüksek gelir ve kurumlar vergisi ödeyen mükelleflerimizi plaketle ödüllendiriyoruz. Bu mükelleflerimiz her şeyden önce bizim baş tacımızdır. Biz inanıyoruz ki ülkemiz vergi ödeyen, istihdam yaratan, ihracat yapan yetişmiş insanlarımızın omuzlarında yükselecektir.”diye konuştu.

Muhasebeci ve Mali Müşavirciler Odası Başkanı Mehmet Emin Gözü’nün de bir konuşma yaptığı törende daha sonra ödedikleri vergi ve yaptıkları ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayan kişi, şirket temsilcileri ile ticaret hayatında 40 yılını dolduranlara plaketler verildi.

Törende plaket alan vergi rekortmenleri;

İlk 10 Sıraya Giren Yıllık Gelir Vergisi Rekortmenleri: 1. Mehmet Kırşanlıoğlu, 2. Süleyman Polat, 3. Berhuni Ali, 4. Hıdır Sinanoğlu, 5.Ahmet Yeşildağ, 6.Mustafa Tuğmaner, 7.Şükrü Gündoğdu, 8.Sıddık Ergül, 9.M.Şefik Yıldız, 10. Hasip Ayanoğlu

İlk 10 Sıraya Giren Yıllık Kurumlar Vergisi Rekortmenleri: 1. Mardin Çimento San.2. Akduy Gıda Tarım Un 3. Marcan Un irmik 4.Acay İnş.ith.ihr.san. 5. Duysan Gıda Tar.San. 6.Özgüneyler taş.7.Gülbahar Kimya 8.Argaz Lpg Dolum 9.Özorallar İnş.San.10.İlsan İnş.San.Ltd.Şti.

En fazla KDV iadesi yapılan ilk 5 mükellef: 1.Mardin Çimento A.Ş. 2 Özgüneyler İç ve Dış Tic.A.Ş. 3. Altınsoy Ulus.İnş.Tic.Ltd.Şti. 4. Almes İç ve Dış Tic.A.Ş. 5. Gülbahar Kimya Ltd.Şti.

Tören sonunda ayrıca Mardin Defterdarı Mustafa Akdemir, defterdarlık olarak kendilerine yaptıkları desteklerden dolayı Vali Hasan Duruer’e, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Kurtuluş ve Muhasebeci, Mali Müşavirleri Odası başkanı Mehmet Emin Gözü ile Mardin’de görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarına birer plaket ve teşekkür belgesi verdi.
Nezir Güneş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum