25 Şubat 2009

Mardin'in çarıklı ustasına Başbakan Sahip çıktı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mardin'in son taş ustası olarak tarihe direnen 66 yaşındaki Yusuf Hıdır'a destek verdi.
http://resimler.haberler.com/haber/069/66-yasindaki-tas-ustasi-yusuf-hidir-a-basbakan_o.jpg
Mardin ziyaretinde Yusuf Hıdır'ı ziyaret eden Erdoğan, Mardin'de has taş oymacılığı sanatının yaşatılmasını istedi.

Erdoğan, Yusuf Hıdır'a, "Ne gerekiyorsa hepsini yapalım, yeter ki bu sanatı yaşatalım. Ben bu görevde olduğum sürece, senin emrindeyim. Ne gerekiyorsa yapacağız." diyerek, Vali Hasan Duruer 'e taş oymacılığı atölyesi yapılması için gereken talimatı vermişti.

Vali Hasan Duruer ise bölgenin en büyük taş atölyesini kurmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Son zamanlarda bölgede yaşanan huzur ve güvenin ardından Mardin'de ciddi bir turizm potansiyeli olduğuna dikkat çeken Duruer, "Mardin genelinde yapılan tarihi evler, taş sanatının oymacılığı ve nakışları ile ön plana çıkıyor. Bundan 40 yıl öncesine kadar Mardin'de beton ev bulunmuyordu. Ancak geçmişte yerel yönetimlerin ihmalkârlığı yüzünden bugün kentin her tarafında beton evler taş evlerin doğal güzelliğini bozuyor." şeklinde konuştu.

"MARDİN'İ ASLINA DÖNDÜRMEK İÇİN TAŞ ATÖLYESİNİ KURACAĞIZ"

Vali Duruer, "Kentsel Rehabilitasyon Projesi kapsamında 2 yıl içinde yaklaşık 2 bin 500 beton ev yıkılacak. İlk yıkımı bu ay içinde yaptık. Mardin'i aslına döndürmek için taş atölyesini kuracağız. Burada üretilecek taşlar Mardin'in onarımında ve restorasyon çalışmasında kullanılacak. Ayrıca birçok Avrupa ülkesine de ihraç edeceğiz." dedi.

Hasan Duruer, "Burada bize destek veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Kendisi bu hassasiyeti bizden önce fark etmiş ve gereken desteği vermiştir. Artık herkesin Mardin için elini taşın altına koyma vakti geldi. Mardin'i dünya turizm merkezi haline getirmek için elbirliği içinde çalışmak zorundayız. Dünyada bir tek Mardin var başka yerde bu doğal ve taş oymacılık sanatını bulamazsınız." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'dan taş sanatının yaşatılması için tam destek alan Yusuf Hıdır, 50 yıllık hayalini Erdoğan sayesinde gerçekleştirmek üzere olduğunu belirtti.

Yusuf Hıdır, "Hayalimde hep bir atölye açıp yeni nesillere taş oymacılık sanatını öğretmek vardı. Binlerce asırdır bu kentte hep birbirinden kaliteli taş ustaları yetişti. Ancak teknolojinin gelişmesi ile bu sanat değerini kaybetme noktasına geldi. Mardin'in son taş ustası olarak ben mücadele ettim. Ama artık yaşlandım. Ölmeden önce bu sanatı yeni nesillere öğretmek istiyorum. Sağ olsun bu isteğimi başbakanımız gerçekleştirdi. Burada valimizin de büyük desteğini gördüm. Kendisi taş sanatı konusunda atölye açmak için harekete geçti. İnşallah bu sanatı tekrar canlandırırız." şeklinde konuştu.
Şeyhmus Edis
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum