28 Şubat 2009

Milletvekillerinden sonra belediye başkan adayları da STK'lara ilgisiz kaldı

Mardin’de Forum Ortak Çalışma Grubu`nun düzenlediği `Önyargılar Giremez Milletvekilleri-sivil Toplum Buluşmaları` toplantısında milletvekillerinin yanında DTP ve AK Partili belediye başkan adaylarının da katılmaması tepkilere yol açtı.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifefortak.jpg
Üç aydır gerçekleştirilen buluşmalarda bugüne kadar hiçbir milletvekili katılmazken daha önceki forumlara sivil toplum örgütü temsilcisi olarak katılan AK Parti ve DTP’nin belediye başkan adaylarının konusu “Yerel seçimler” olan toplantıya katılmamaları ise dikkat çekti.

Milletvekillerini ayda bir de olsa seçmenlerle yan yana getirerek, sorunların tartışılmasının amaçlandığı TBMM Ortak Çalışma Girişimi`nin oluşturduğu Mardin Forum Ortak Çalışma Girişimi, toplantısına siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Forum toplantılarında özellikler Mardin milletvekilleri tek tek davet ediliyor. Ön sıralar onlara ayrılıyor ve özellikle koltukları boş bırakılıyor. Bu görüntüler yerel medya tarafından okuyucularına iletilerek, milletvekillerinin kendi seçim bölgesine ilgisiz olduğuna işaret ediliyor.

Gençlik ve Kültür Evinde düzenlenen son toplantıda da manzara değişmedi. Toplantıya 6 milletvekilinden hiçbiri katılmazken bu durum bir kez daha tepkiyle karşılandı. Grup sözcüsü Ayşe Elveren, “Bütün milletvekillerimize davetiye gönderdik, telefonla aradık. Gereken hassasiyeti göstereceklerini söylediler, ama katılmadılar. Daha önceki toplantılarımıza sivil toplumcu olarak katılan belediye başkan adaylarımızın bu toplantıya katılmamalarına da bir anlam vermedim. Bu toplantıya katılan Demokrat Parti adayı Mehmet Ali Tutaşı ve Saadet Partisi adayı Abdulmutalip Bilgiçoğlu’na ayrıca teşekkür ediyoruz.”diye konuştu.
http://www.mardinlife.com/haberler/yazimaraclari/my_documents/my_pictures/AZ3_f.JPG
“Mardin'de Nasıl Bir Yerel Yönetim Olacak” konulu toplantıya Mardin’in bütün Belediye Başkan Adaylarını davet ettiklerini anlatan Elveren, “Evet, yaptığımız çalışmalarla eski köye yeni adet getirmek istiyoruz. Çünkü eski adetlerimiz bizi özlenen barışa ve çoğulcu bir demokrasiye götürmedi. Birbirimize farklılıklarımıza saygı göstererek yaklaşmak yerine kutuplaşmayı körükledi. Zaman zaman, değil birbirimize selam vermek, birbirimizin boğazına sarılır hale geldik. Bunun acısını çok çektik, hala da çekiyoruz. O halde eski adetlerimizi yargılamaktan çekinmeyelim. Bizi, sorunlarımızı dostça görüşerek çözmeye yönlendirecek yeni adetler edinelim. Bırakalım dışarıda önyargılarımızı, aklımızın ve vicdanımızın sesine kulak verelim diye bütün belediye başkanlarımızı çağırdık ama ne yazık ki ilimizin en fazla oy potansiyeline sahip olduklarını söyleyen iki partimizin belediye başkan adayları bu toplantılara iştirak etmediler.”şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan Sakatlar Derneği başkanı Hasan Anuk, milletvekillerinin yanında konusu yerel seçimler olan toplantıya katılmayan belediye başkanlarına da tepki göstererek, “Mardin’de seçim yaklaşıyor. İnsanların temsilcisi konumundaki sivil toplum örgütleri projelerini açıklayacak, sorunlarına çözüm bulacak belediye başkan adaylarını dinlemek üzere toplantıya katılırken DTP ve AK Parti’nin adayları bu toplantıya katılmıyor. Dertlerimizi anlatmak için geliyoruz ama onlar bizi muhatap görüp toplantımızı katılmıyor.” dedi.

Toplantıda DP Belediye Başkan adayı Mehmet Ali Tutaşı ve SP Belediye başkan adayı Abdulmutalip Bilgiçoğlu kendi projelerini katılımcılara anlatırken onlardan gelen sorulara cevap verip ve sorunlarına buldukları çözümleri sundular.

STK’LARA İLGİ GÖSTEREN YOK

Milletvekili ile sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkileri güçlendirmek için kurulan ortak çalışma grupları, milletvekillerinin ilgisizliği nedeniyle çalışamaz hale geldi. Oluşturulan çalışma gruplarında sivil toplum, meslek kuruluşları ve toplum temsilcileri yer alıyor. 20-30 kişi arasında bulunan bu gruplara milletvekilleri de ekleniyor.

Her ay yapılan toplantılarda ülkedeki ve o ildeki önemli gündem maddeleri tartışılıyor. Ancak toplantılara ildeki sivil temsilciler katılırken, aynı duyarlılığı milletvekilleri göstermiyor.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum