25 Şubat 2009

Peynir, az yağlı süt ve yoğurt kadınlarda kanser riskini azaltıyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/02/25/sut.jpg
Amerikalı bilim adamlarının araştırması, kalsiyumun (Ca) colorectal (kolonda veya rektumda oluşan bir kanser türü) kanser riskini azaltabildiğini gösterdi.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacılarının yaklaşık 500 bin kadın ve erkek denek üzerindeki çalışmaları sonucu süt ürünleri ve diğer yiyeceklerden yüksek miktarda kalsiyum alan kişilerin kolorectal kansere yakalanma oranlarının en düşük düzeyde olduğu belirlendi.

"Archives of Internal Medicine" dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, peynir, az yağlı süt ve yoğurt gibi süt ürünleri ya da ilaçlar sayesinde daha çok kalsiyum tüketen kadınlarda, az oranda kalsiyum tüketen kadınlara göre yaklaşık yüzde 23 daha az kanser gelişiyor. Erkekler için ise bu oran yüzde 16 civarında.

Sonuçlara ulaşmak için araştırmacılar 1995 ve 1996 yıllarında katılımcıların aldığı ilaçlar ve yedikleri gıdalarla ilgili soruların olduğu bir anket kullandılar ve bunu 2003 yılına kadar kanser veri tabanıyla eşleştirdiler. Ortalama 7 yıl boyunca, erkeklerde 36 bin 965 kişide, kadınlarda ise 16 bin 605 kişide kanser tespit edildi.

Düşen kanser riski kolon ve rektumla ilgili kanserle telaffuz edildi ve sindirim sistemi dışındaki kanserlerde hiçbir etki görülmedi.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum