* İşsizim gelirim yok ben ve ailem sağlık kuruluşlarından yararlanabilir miyim?
Diyelim ki sigortalı değilsiniz, hatta işsizsiniz ancak yeşilkart da alamıyorsunuz mesela bir eviniz var. Bu sıra geliriniz 250 TL'nin altındaysa ilinizdeki SGK'ya gidip aylık 25 TL yatırarak SGK'nın sağlık sigortasından yararlanabiliyorsunuz. Yalnızca siz değil bakmakla yükümlü olduğunuz eşiniz, anneniz babanız her ay ödediğiniz bu 25 TL ile sizin sağlık sigortasından yararlanıyor. Bu SGK kapsamında getirilen en önemli yeniliklerden biri.
* Sağlık hizmetlerinden yararlanmam için şartlar neler?
SSK sigortalılarının kendisine 90 gün, bakmakla yükümlü oldukları kişilere 120 gün, Bağ-Kur sigortalıları için 240 gün olan hastalık sigortasından pirim ödeme şartı yeni düzenleme ile 30 güne indirildi. 30 gün prim ödeyen sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.
60 GÜN BORÇLANABİLİRSİNİZ
* Bağ-Kur'luyum ama borcum var sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim?
Prim borcu olanlar ve onların bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanamaz. Ama yapılan yeni düzenleme ile 60 günlük borç sağlık hizmetinden yararlanmayı engellemiyor.
* Katılım payı ödenmesi şart mı, eskiden muayene için hiç ücret ödemiyorduk?
Sağlığın finansmanı konusunda vatandaşların cüzi de olsa bir katkıda bulunması gerekiyor. Bu devlet hastanelerinde 3 TL, özel hastanelerde 10 TL ve üniversitelerde 6 TL. Ayrı ayrı branşlara giderlerse hepsi için ayrı ayrı bu ücreti ödemeleri gerekiyor. Bu uygulama gereksiz yere doktora gitme alışkanlığının önünü kesti. Polikliniğe gelen müracaatta yüzde 40 düşme oldu. Dünyanın her yerinde hastalar katılım payı ödüyorlar. Yoksa komşusuna katılıp doktor doktor gezenler oluyordu. Acil ve ciddi sağlık tehdidinin bulunduğu durumlarda katkı payı ödenmiyor.
MUAYENENİN UNVANI OLMAZ!
* Özel hastanede 10 liraya profesöre muayene olunur mu? Özel hastanelerde pratisyenler bizi muayene ediyor, ben istediğim doktoru seçsem SGK belirli parasını ödese ben üzerini tamamlasam daha iyi değil mi?
Yurtdışında akademik kariyeri sadece üniversitede kullanabilirsiniz. Üniversite dışında görevlerinizde akademik kariyer kullanılmaz. Yurtdışında tabelasında sadece doktor yazar. Önünde profesör ya da doçent yoktur. Kişinin muayenesi aslında uzman doçent ya da pratisyene göre değişmez. Doktor ücretleri sabittir. Hastanın muayene sisteminde fiyat değişikliği olmaz. Ameliyat söz konusu olduğunda operasyona özel olarak bir profesörün girmesini istiyorsanız o zaman öğretim üyesi farkı ödemeniz gerekiyor. Bu farkı ise üniversitelerin kendi senatoları belirliyor.
* Şehir dışında tedavi olmak için sevk gerekli mi?
Şehir dışında hastane seçmenizde hiçbir sıkıntı yok istediğiniz şehirde tedavi olabilirsiniz. TC kimlik numaranız ile 81 ildeki hastanelere gitme hakkınız var. Ancak gidip dönüş yol parası istediğinizde sevke ihtiyacınız olur.
İKİNCİ GÖRÜŞ NASIL ALIRIM?
* On gün içinde aynı branştan ikinci bir hekime gitme sınırlaması gelmiş ama ben ikinci kez görüş almak istiyorum ne yapabilirim?
Hastanın hastaneye "Ben doktordan emin olmadım, tekrar sizin hastanenizde başka bir doktora görünmek istiyorum" deme hakkı var. Lütfen bu hakkınızı kullanın. SGK'nın anlaşmalı olduğu hastaneler bu imkânı vermezse 170 numaralı telefonu arayarak şikâyetinizi anlatın.
* MR çektirmem gerekiyor ama geçen hafta çektirdiğim için SGK ödeme yapmıyormuş, neden?
Tomografi, MR gibi toplam 222 işlemin tekrarı için 30 ile 180 gün arasında değişen bekleme süreleri getirildi. Aynı bölgede çekim yapılacaksa bu kısıtlama var, çünkü bunların zaten arka arkaya çekilmesi insan sağlığı için tehlikeli. Acil durumlar ve yatan hastalar için bu sınırlama zaten yok. Üniversite hocaları ile bir ekip kurup uluslararası standartları belirledik. MR çekiminden memnun olmadığınız için tekrar gerekiyorsa tekrarını ücretsiz isteyebilirsiniz.
170'i ARAYIN!
* Eczaneye muayene parası ödenir mi?
Muayene ücreti eczanelere ödeniyor. Ama bu konuda şikâyetiniz varsa örneğin "yalnızca kardiyolojiye muayene oldum, göz ve KBB'ye muayene olmadım" diyorsanız hemen 170 numaralı telefonu arayın. Ancak daha önce muayene olup ilaç almadıysanız onun katılım payı ücretini de bu kez ödemek zorunda kalmış olabilirsiniz. O yüzden ne zaman doktora gittiğinizi bir kere daha kontrol edin.
HASTANE SEÇEBİLİR Mİ?
* Hastalar hastane de seçebiliyorlar mı? SGK anlaşması olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Gittiğiniz hastaneye sorabilirsiniz, sgk.gov.tr adresinden anlaşmalı hastaneleri öğrenebilirsiniz.
GRİP ACİL SAYILIR MI?
* Grip nedeniyle ateşlendim, en yakındaki hastaneye gittim ama SGK ile anlaşması yokmuş tedavi ücretini ödedim SGK'dan alamaz mıyım?
Sağlık Bakanlığı'yla birlikte yaptığımız sağlık uygulama tebliğinde de acil halin tanımını yaptık. 24 saat içinde müdahale edilmediği durumda hayatın kaybına kadar gidecek ya da sakatlığa kadar gidecek durumlar acil hal olarak kabul edilir. Basit bir soğuk algınlığı nedeniyle sözleşmesiz bir yere gidilirse acil hal kapsamında sayılmaz.
* Kalp krizi geçiriyorum zannettim, bunun ücretimi alamaz mıyım?
Onu değerlendirmek çok basittir. Kişinin geliş tablosuyla çıkış tablosuna bakılır, buna göre karar verilir. Doktor acilen geldiğini raporlarsa bunun ücretini alırsınız, hiç sorun yaşamazsınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum