15 Mart 2009

29 Mart'tan önce kimliğinizi mutlaka değiştirin

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/49860.jpg
Seçimlere kilitlenen Türkiye, dün çarpıcı bir gelişmeyi tartıştı. Başbakan Erdoğan, Yalova'daki mitingde yaptığı konuşmada 'kimlik numarası' üzerinden oyun oynandığına dikkat çekti.

Oy kullanmak için 'TC numarası bulunan kimliklerin' olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Oyuna gelmeyelim, tuzağı bozalım." dedi. Bu uyarının hemen ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakan Beşir Atalay, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), seçmenin kimlik numarası taşıyan belge ibraz etmesini zorunlu kıldığını hatırlattı. Bu sebeple nüfus müdürlüklerine hafta sonları çalışılması talimatı verdi.

Konunun vatandaşa iyi duyurulamadığından yakınan belediye başkan adayları ise sandıkta ciddi sorunlar yaşanacağını vurguladı. Anavatan Partisi İstanbul adayı Ahmet Özal, önlem alınmaması halinde seçmen sayısının yüzde 50 oranında düşeceğini belirtti. YSK'nın kararını 'zamansız' olarak değerlendiren DSP'nin adayı Ahmet Vefik Alp, uygulamanın bir sonraki seçime bırakılmasının doğru olacağının altını çizdi.

Nüfus cüzdanlarına 2001 yılından itibaren vatandaşlık numaraları yazılmaya başlandığı için çok sayıda kimlikte bu numara yok. Yaklaşık 5 milyon kişinin bu durumda olduğu belirtiliyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdür Vekili Ahmet Sarıcan, kimliklerin 10 dakikada değiştirilebildiğini söylüyor.

Başbakan Erdoğan, Yalova'daki mitingde 'kimlik numarası' üzerinden oynanan oyunu deşifre etti. Oy kullanmak için 'TC numarası bulunan kimliklerin' olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Oyuna gelmeyelim, tuzağı bozalım." ifadesini kullandı. Erdoğan, şunları kaydetti: "Nüfus kağıdı, pasaport, ehliyet ya da resmî kimlik olarak kullandığınız belgede TC kimlik numarası bulunması gerekiyor. Kimlik belgesinde TC kimlik numarası yoksa oy kullanamayacaksınız. Demokratik hakkınızdan olmamak için hemen TC numaralı kimliklerinizi temin edin. Demokratik hakkınızı boşa harcamayın. Sandıktan geri dönmeyin. Bu konu çok önemli, oyunu bozalım. Hemen kimliklerinizi yenileyin." Bu uyarının hemen ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakan Beşir Atalay, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, nüfus müdürlüklerinin seçime kadar hafta sonları da çalışması talimatını verdi.

YSK'nın sessiz sedasız yaptığı bu değişiklik siyasilerin de gündeminde. CHP lideri Baykal bir süredir partilileri TC numaralı kimlik kartları edinmeleri konusunda uyarıyor. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise YSK'yı gerekli duyuruları yapmamakla suçladı. Siyasi partilerin bu konuyu gündemde tutmaları gerektiğini belirten Vural, "Bu çok önemli bir konu. Kimlik veya seçmen kağıdı oy kullanmak için kafi değil. Oy kullanabilmek için, nüfus cüzdanının üzerinde TC kimlik numarasının olması mecburiyeti var." şeklinde konuştu. Anavatan Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Ahmet Özal, önlem alınmaması halinde seçmen sayısının yüzde 50 oranında düşeceğini belirtti. Konunun vatandaşa iyi duyurulamadığından yakınan Özal, sandıkta ciddi sorunlar yaşanacağını vurguladı. DSP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Ahmet Vefik Alp ise YSK'nın kararını 'zamansız' olarak değerlendirdi. Alp, bu uygulamanın bir sonraki seçime bırakılmasını istedi. Mahalle muhtarları da gelişmeden halkın bilgisinin olmadığına dikkat çekiyor.

5 milyon seçmenin oyu tehlikede

Nüfus cüzdanlarına 2001 yılından itibaren TC kimlik numaraları yazıldığı için çok sayıda insanın kimliğinde bu numara yok. Özellikle kırsal kesimde yaşayan orta yaş üstü bayanların büyük bölümünün kimliğinde numara bulunmuyor. YSK'nın bir süre önce internet sitesinde duyurduğu karardan da milyonlarca kişi habersiz. Yaklaşık 5 milyon kişinin bu durumda olduğu tahmin ediliyor. Bu kişiler, yeni kimlik almazlarsa oy kullanamayacak. Yetkililer, sandık başında sıkıntı yaşamak istemeyen vatandaşların bir an önce kimliklerini değiştirmesi gerektiğini belirtiyor.

Kimlikler 10 dakikada değişiyor

Nüfus müdürlükleri, nüfus cüzdanlarını 10 dakika içinde değiştiriyor. Kimlik değişimi için şahsen müracaat yapılması gerekiyor. İki fotoğraf ve eski nüfus cüzdanını getirmek yeterli. Nüfus cüzdanını değiştirecek olan kişi, önce mahalle muhtarına uğrayarak kimlik değiştirmek için talep formu alıyor. Bu formu doldurarak en yakın nüfus müdürlüğüne gidiyor. Bu işlemi yapanlar, 10 dakika içinde yeni nüfus cüzdanına kavuşuyor.
www.haber7.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum