2 Mart 2009

Almanya Federal Kültür ve Medya Komisyonu Mardin'de

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/2007/08/ALMANYA.jpg
Almanya Federal Kültür ve Medya Komisyonu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi gezisinde tarihi başta tarihi Hasankeyf olmak üzere Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan bin 600 yıllık Mor Gabriel Manastırı'nı ziyaret etti.

Mardin'deki Darul Zaferan Manastırı'nı gezen heyet daha sonra Metropolit Saliba Özmen ile basına kapalı bir görüşme yaptı. Görüşmenin açıklamada bulunan Dr. Lukrezia Jochimsem, Mor Gariel ile ilgili süren davayla ilgili herhangi bir şekilde mahkemeyi tenkit etmek veya mahkemeyle ilgili olarak bir görüş burada ifade etmek istemediklerini belirterek, "Sonuçta burada bir dava var. O davanın bir süreci var bir kararı olacak. Ama biz şunu umut ediyoruz Mor Gabriel sorununa bağlantılı olarak öyle bir çözüm bulunur ki ve bu çözümde Türk hükümeti açısından uygulanır. Çünkü entegrasyon açısından ve hoşgörü açısından önemli olacak" dedi.

Sosyalist Parti Milletvekili Monika Griefahn ise, ziyaret amaçlarının Türkiye ile bir diyalog kurmak ve AB süreci açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan sorunları görmek olduğunu söyledi. Griefahn, Dış kredi ile yapımına başlanan Ilısu Barajı ve Midyat'ın Yayvan tepe köylüleri tarafından Mor Gabriel Manastırı'nın mahkemeye verilmesini yönündeki soruya, "Hasankeyf konusu ve Mor Gabriel Manastırı ile bağlantılı konular hakkında bilgi aldık. Bu bağlamada bu akşam yine eski bir manastır olan Darul Zaferan Manastırı'nı da ziyaret ediyoruz. Gerçi manastırın o kadar sorunu yok ama yinede burayı gezmek istedik. Şimdi şu önemli tabii ki biz davayı izliyoruz. Sonuçta Avrupa Birliği süreci açısından fikir özgürlüğü, din özgürlüğü ve basın özgürlüğü önemli konular ve bundan yola çıkarak ta tabii ki bu davalarda o açıdan önem arz ediyor. Bu konuda Mor Gabril'le ve Hasankeyf ile bağlantılı süreçte önemlidir. Bu açıdan Avrupa açısından Avrupa birliği açısından bu saydıklarım önemlidir" karşılığını verdi.

Almanya Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ise dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın, "Avrupa'nın yolu Diyarbakır'dan geçer" sözüne atıfta bulunarak, "Daha önceleri, yıllar önce söylenen bir söz vardı biliyorsunuz Avrupa'ya giden yol Diyarbakır üzerinden geçer diye. Bu gerçek halen geçerli. Sonuçta şunu ifade etmek istiyorum azınlıkların ister etnik olsun ister dini azınlıklar olsun onların kabul edilmesi saygı görmesi önemli. Kürt gerçeğinin kabul edilmesi önemli yani sadece bir TRT ŞEŞ açılması ile bunun çözüldüğü düşünülmesi yanlış. Eksiklikler var bunlar giderilmesi gerekiyor. Bu konuda Mor Gabril'le ve Hasankeyf ile bağlantılı süreçte önemlidir. Bu açıdan Avrupa açısından Avrupa birliği açısından bu saydıklarım önemlidir" diye konuştu.
www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum