4 Mart 2009

B12 vitamini eksikliği yeni doğan bebek için çok riskli

http://medya.zaman.com.tr/2009/03/04/bebek.jpg
B12 vitamini eksiliği olan kadınların, beyin ya da omurilik defekti gibi kusuru bulunan bebekler dünyaya getirme riski yükseliyor. Bu nedenle uzmanlar doğum yapma çağındaki kadınların folik asit yanında yeterince vitamin almalarını öneriyor.

Pediatrics dergisinin Mart sayısında yayınlanan araştırmada, grup İrlandalı kadınlardan topladıkları ve depoladıkları kan örneklerini analiz ettiler. Kandaki B12 vitamini ve folik asit seviyesini ölçtüler. Bunu kontrol grubu kadınlardan alınan kan örneklerindeki seviye ile karşılaştırdılar. İrlandalı ve Amerikalı araştırmacılar, B12 vitamini eksikliği olan kadınların en az yüzde 2,5 kat daha fazla nöral tüp defektine sahip bebek doğurduklarını tespit ettiler.

B12 vitamini özellikle ette ve hayvansal gıdalarda daha yaygın olduğu için aşırı vejetaryen ve vejetaryenlerde vitamin eksikliği daha çok görülüyor. Eunice Kennedy Shriver Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsani Gelişim Enstitüsü 'nden Dr. Duane Alexander, "B12 vitamini sinir sistemi faaliyetleri ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için zorunludur. Araştırmanın sonuçları B12 vitamini eksikliği olan kadınların sadece kendilerinde sağlık problemleri görülmüyor. Aynı zamanda bu eksiklik çocuklarının ciddi doğumsal kusurla doğması riskini artırabiliyor " dedi.

Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden Dr. James Mills doğum yapma çağındaki kadınlara her gün B12 vitamini ile en az 0,4 mg folik asit almalarını tavsiye ediyor. B12 vitamini et, süt ürünleri, yumurta, balık, kabuklu deniz hayvanları ve kahvaltı tahıllarında bulunuyor ve aynı zamanda multivitaminlerle birlikte ya da takviye olarak tek başına alınabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum