8 Mart 2009

Bakan Şimşek, işadamları ve STK temsilcileri ile bir araya geldi

Karayolu ile geldiği Mardin’de işadamı ve sivil toplum örgütleri ile bir araya gelen Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, istikrar vurgusu yaptığı konuşmasında, “Türkiye, birlik beraberliğini, istikrarını korursa hiç bir şey Türkiye`nin önüne geçemez. Bizim gündemimiz reformdur. Bizim gündemimiz halkımıza, insanımıza hizmettir.”dedi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifemsimsek.jpg
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada yaşanan küresel krizin açgözlülük ve tamahkârlık yapan insanlardan kaynaklandığını söyledi.

Karayolu ile geldiği Mardin’de işadamı ve sivil toplum örgütleri ile bir araya gelen Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, istikrar vurgusu yaptığı konuşmasında, “Türkiye, birlik beraberliğini, istikrarını korursa hiç bir şey Türkiye`nin önüne geçemez. Bizim gündemimiz reformdur. Bizim gündemimiz halkımıza, insanımıza hizmettir.”dedi.

Slayt gösterisi eşliğinde yaptığı konuşmasında küresel kriz ve dünyadaki etkileri ile Türkiye’yi karşılaştıran Bakan Şimşek, Türkiye'nin küresel krizden güçlü bir şekilde çıkacağına vurgu yaptı.

Mardin'deki anılarını ve Mardin şehir stadında oynadığı günleri hatırlatan Bakan Şimşek Mardin'in kendisi için ayrı bir yeri ve önemi olduğunu söyledi.
Toplantıda dünyada bir aşırı kötümserlik havasının hakim olduğunu işaret eden Bakan Şimşek, “Dünyada 1929 buhranından sonra yaşanan en büyük kriz özetle Amerika’daki açgözlü ve tamahkar insanlardan kaynaklandı. ABD’de açgözlü bankalar geri dönüşünü sağlayamayacak insanlara kredi verdi. Batı da her şey kredi üzerinden işlediğinden bu kredilerin geri dönüşü olmadığı için önce bankalar çöktü, daha sonra bütün dünya kredi merkezleri çöktü. Dünya borsalarında ağır tahribatlar var. Sadece Amerika’daki hane halkı 14 trilyon dolar kaybetti. Türkiye, bu krizden güçlü bir şekilde çıkacaktır. Türkiye’de bankacılık sektörü sağlam bir yapıya sahip. Biz de özellikle bu dönemde hem reel sektörümüze hem de bankalarımıza büyük bir destek veriyoruz. Çünkü ikisi birbirinin ayrılmaz parçasıdır. İhracata destek anlamında Eximbank’ın kredilerinin artırılması yönünde attığımız ve atacağımız adımlar gerekse bankaların rahatlatılması için kendilerine vereceğimiz ekstra imkânlar, gerekse bizim girişimcilik ruhumuzun güçlü olduğu Anadolu’nun her yöresinde atılan bu adımlar sayesinde bence Türkiye, bu krizi fırsata dönüştürecektir. İnsan kalitemiz daha da yükselecektir, rekabet gücümüz daha da yükselecektir ve Türkiye daha iyi bir konuma gelecektir” diye konuştu.

"Krizlere önlem aldık"

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ihracatın düştüğünü işaret eden Bakan Şimşek, Mardin’in ihracat rakamlarının sevindirici ve Türkiye’de ihracat rakamlarını artıran dört ilden biri olduğunu söyledi.

Ekonomik kriz konusunda yaşanan gelişmeleri verdiği istatistikî bilgi ve gösterdiği grafiklerle anlatan Bakan Şimşek, krizin ABD'deki etkilerinin artacağını ancak, Türkiye'de alınan önlemler sayesinde krizin boyutlarının büyümeyeceğini söyledi. Şimşek, şuana kadar dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin etkisinin Türkiye'de bazı sektörlerde görüldüğünü ifade ederek, "Avrupa ülkeleri ile arayı kapattık. Bu küresel krize rağmen temellerimizi sağlamlaştıracağız. Eğitim, alt yapı gibi insanlarımıza yönelik yatırımlarımızı artıracağız. Daha öncede devletin gelirleri vardı. Biz Türkiye'nin kaynaklarını vatandaşlarımıza hizmet olarak sunuyoruz. Diğer hükümetlerle farkımız budur. Daha önce düşük kur, yüksek faiz deniyordu. Demek ki böyle bir politika yokmuş. Tamamen piyasa şartlarını gerektiren bir durumdu. Şimdi tam tersi yüksek kur düşük faiz var. Bu 100 yılın en büyük krizine rağmen faizler düşüyor. Bu dönemde işsizliğin arttığı doğru. Çünkü Türkiye'de üretilen malların bir kısmı dışarı satılıyordu. Malların satışı azalınca üretim de azalıyor" dedi.

Mardin dahil olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanın açtıkları üniversitelerle bir anlamda Türkiye'nin geleceğini sağlamlaştırdıklarını anlatan Şimşek, “Küresel krizin yoğun biçimde yaşandığı bu dönemde böylesine anlamlı bir birliktelik beni doğrusu çok mutlu ediyor. Ama tabii ki üniversite açmakla işimiz bitmiyor. Mutlaka eğitimde kaliteyi artırmak için de bu türden özel girişimleri desteklememiz lazım. Çünkü rekabetten verimlilik doğuyor, inovasyon doğuyor, Türkiye’nin rekabet gücü artıyor. Ayrıca tabii ki üniversitelerle sanayimizin işbirliğini artırmamız lazım. Onun için gerek özel gerek kamu üniversitelerinin çok değişik bir anlayışla ve özgür yaklaşımlarla, Türkiye’nin sorunlarını çözmede bütün kurumlarla işbirliği içinde çalışmaları gerekiyor” dedi.

Amaçlarının Türkiye'ye, yarar getirecek, reform sürecine katkıda bulunacak ve temellerini daha da sağlamlaştıracak bir program olduğunu hatırlatan Şimşek “IMF çerçevesinde olursa iyi olur. Ama IMF olmasa da bu reformlar yapılacak. Türkiye daha ileriye devam edecek. O konuda en ufak bir şüphem yok' dedi. Varlık Barışı'na ilişkin de konuşan Şimşek ‘Varlık Barışı' başarılı oldu' dedi.

"İşçi çıkarmalara karşı önlem aldık"
Türkiye'nin döviz ihtiyacını giderecek, ihracatçısına ve esnafına destek sağlayacak, istihdamı korumaya yönelik adımları içeren çok yönlü çalışmaları olduğunu ifade eden Bakan Mehmet Şimşek, işçi çıkarmalara karşı önlemler aldıklarını da ifade etti.

İşverenlerin iş gücü maliyetlerini karşılayarak, işçi çıkarmalarının önüne geçmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Şimşek, Bakan Şimşek, bölgeler arası teşvik yasası üzerinde çalışmaların sürdüğünü anlatarak, "İller arası teşvik sistemini değiştiriyoruz. Bölgeler arası kademeler haline getireceğiz. Bu kapsamda Türkiye'yi 4 bölgeye ayıracağız. Bunu da çeşitli çalışmaların ardından yapacağız. Gaziantep veya diğer iller arasındaki teşvikler farklı olacaktır. Örneğin KDV indirimi, gümrük vergisi istisnası olacak birçok alanda. Bölgesel teşvikle kalmayacağız. Rekabet gücüne, illerin önceliklerine ve mevcut birikimleri dikkate alınarak teşvikler verilecektir. Yani bölgelerde ve illerde, gelinen noktayı dikkate alan bir teşvik düşünüyoruz. Bunun yanı sıra sektörel teşviklerini de planlıyoruz. Biz hazine olarak projeleri hazırladık ve sanayi bakanlığımızın desteğini de alarak, bakanlar kuruluna sunulacak. Teşvik yasası ile ilgili birçok indirimler olacak. Bunun rakamlarını söylememiz mümkün değil" ifadelerini kaydetti.

"Medya krizi yanlış tanıtıyor"
Konuşmasında medyada küresel krizle ilgili yer alan haberlere de değinen Bakan Şimşek, “Son yıllarda büyük dönüşüm ve değişimden geçtik. Şuanda Doğu Avrupa ülkelerinden kat kat iyiyiz. Bunu uluslararası piyasalara baktığınızda göreceksiniz. Güçlü olduğumuz için böyle oluyor. Türkiye'nin güçlenmesi devam edecek. Biz de hiçbir banka batmadı ve bunun bedeli halkımıza ödetilmedi. ABD'nin borcu çok hızla artıyor. Muhtemelen 2009 yılında ABD bütçe açığı bin 500 milyar dolar olacak. Medyada kendini bilgin sayan bazıları bu krizin sadece Türkiye’de etkili oluyormuş gibi yazıyor. Tüm dünyada bu tahribat var. Bu kriz Türkiye'ye özgü değildir. Tam tersi Türkiye'nin güçlü olduğu bir sırada gelen bir krizdir"şeklinde konuştu.

Yaklaşık iki saat süren toplantıda kendisine yönetilen sorula da cevap veren Bakan Şimşek, GAP Projesi`nin Türkiye`nin en önemli projelerinden biri olduğunu belirterek, ``Bu projeyi, 4-5 yıl içinde bitireceğiz. Bu projenin bitmesiyle 3.8 milyon kişiye ek istihdam imkanı doğacak. `GAP` deyince sadece `sulamayı, enerjiyi` anlamayın. GAP`ın ulaştırma boyutu var, eğitim boyutu var, birçok boyutları var`` diye konuştu.

"Elektirk üretimine önem veriyoruz"
Türkiye`nin, her yıl 39-40 milyar dolar doğal gaz ve petrol gibi enerji ithalatına para aktardığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

“Türkiye enerjide ciddi bir biçimde dışa bağımlıdır. Biz, `bu dışa bağımlılığı nasıl azaltabiliriz?` onun arayışına girdik. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimine büyük önem veriyoruz. Bunun için rüzgâr enerjisi, hidroelektrik enerji ve nükleer enerjiyle ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Rüzgâr enerjisiyle ilgili lisans vermeye başladık. Türkiye önümüzdeki yıllarda elektrik enerjisinin yüzde 10`unu yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretecektir. Türkiye`de enerji arz güvenliğinin sağlanması için de çalışmaları tamamladık. Bunlar çok önemli reformlardır.”

Toplantıda ayrıca Habur ve Nusaybin Sınır Kapılarının durumu, İpekyolu’nun duble yol olarak inşası, elektrik borçlarının taksitlendirilmesi konularında ayrıntılı bilgiler verildi.

Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin Milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey ile Cüneyt Yüksel’in de katıldığı toplantıya Mardin ve ilçelerdeki STK Başkanları, işadamları, ticaret ve sanayi odaları, esnaf ve sanatkarlar odaları başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum