2 Mart 2009

Eğitimciler, Haklarının iyileştirilmesini istedi

Mardin ve ilçelerindeki Eğitim-Bir-Sen Sendikası Yönetim Kurulu ve temsilcileri ile bir araya gelen Genel Basın Yayın Sekreteri Hıdır Yıldırım, eğitimin herkesin önceliği olması gerektiğini belirterek “Eğitimin taşıyıcısı olan eğitim çalışanları görevinin başına sorunsuz giderse, eğitimdeki sorunlar da en aza inecektir.”dedi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifeeegitim.jpg
Mardin ve ilçelerindeki Eğitim-Bir-Sen Sendikası Yönetim Kurulu ve temsilcileri ile bir araya gelen Genel Basın Yayın Sekreteri Hıdır Yıldırım, eğitimin herkesin önceliği olması gerektiğini belirterek “Eğitimin taşıyıcısı olan eğitim çalışanları görevinin başına sorunsuz giderse, eğitimdeki sorunlar da en aza inecektir.”dedi.

Öğretmenevinde düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan, Genel Basın Yayın Sekreteri Hıdır Yıldırım, Ergenekon, 28 Şubat ve darbelere göndermelerde bulunarak “Ülkemizde pek çok alanda sorunların çözülemeyişinin en temel nedeni, antidemokratik sürecin ürünü olan bugünkü Anayasa’dır. Bireyin, toplumun, kurumların reflekslerini dikkate almadan zorlamayla hazırlanan anayasa miadını çoktan doldurmuştur. Hükümetin önceki yıllarda sivil anayasa konusundaki çabası, bilhassa sivil toplumu heyecanlaştırmış ancak çalışmalar her nedense askıya alınmıştır. Milleti kucaklayan, demokratik, özgürlükçü ve sivil bir Anayasa mutlaka çıkarmalıdır.”dedi.

Yıldırım açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Sivil Anayasa’ya paralel olarak Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda da restorasyona gidilmeli, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu; örgütlenmeyi kolaylaştıracak, toplu sözleşmeli ve grevli demokratik bir yasa haline getirilmelidir. Başbakan tarafından toplu görüşme sürecinde kamu çalışanlarına vaat edilen toplu sözleşme hakkı, yokluğuna tahammülde zorlandığımız ve sağlanması konusunda ısrarcı olacağımız olmazsa olmazımızdır.

Eğitim Önceliğimiz Olmalıdır

Eğitim herkesin önceliği olmalıdır. Eğitimin taşıyıcısı olan eğitim çalışanları görevinin başına sorunsuz giderse, eğitimdeki sorunlar da en aza inecektir. Bunun için eğitim çalışanlarının mevcut sorunları acilen çözüme kavuşturulmalıdır. Eğitim sisteminin ve dolayısıyla öğretmenlik mesleğinin sorunlarının çözümü için, öğretmenlerin yurtiçinde istihdamları konusunda sağlıklı bir insan gücü planlaması yapılmalı, gelecekte hangi niteliklerde ve sayıda öğretmene ihtiyaç duyulacağı ve bunların nasıl karşılanacağı önceden belirlenmelidir.

Eğitim; hizmetlisi, memuru, şoförü, öğretmeni ve idarecisiyle bir bütündür. Eğitimin kalitesi ve eğitimcilerin başarısı ancak bu ekibin uyumlu çalışmasıyla mümkündür. Sorunların çözümüne yönelik atılacak adımlarda bu bütünlük göz ardı edilmemelidir.

Öğretmen Açığının ‘Sözleşmeli’ Alımıyla Kapatılmaya Çalışılması Yanlıştır

Öğretmen açığı sorunu, onbinlere ihtiyaç duyulacak şekilde varlığını devam ettirmektedir. Ancak öğretmen açığı sözleşmeli, vekil, ücretli öğretmen alımıyla kapatılmaya çalışılmaktadır. Öğretmenin vekili, sözleşmelisi, ücretlisi olmaz. Doktorun, hâkimin, polisin vekili, sözleşmelisi, ücretlisi olmadığı gibi öğretmenin de olmaz, olmamalıdır. Vekil ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, mevcut sözleşmeliler de derhal kadroya geçirilmelidir.

Kalkınmada Öncelikli Yörelerde Görev Yapanlara ‘Yöre Tazminatı’ Verilmelidir

Kalkınmada öncelikli yörelerde öğretmen ihtiyacının karşılanamaması nedeniyle öğretmenler bu yörelere zorunlu olarak gönderilmektedir. Buna rağmen açık kapatılamamaktadır. Öğretmenlerin söz konusu yörelerde çalışması için teşvik uygulanmalıdır. Bunun için de kalkınmada öncelikli yöre tazminatı verilmelidir. Bu uygulama, sorunu büyük oranda çözecektir. Bu yörelerde çalışan öğretmenlerin çocuklarına eğitim bursu verilmesi uygulamasına da gidilmelidir.

Kariyer Basamakları Sınavı Yapılmalıdır

Öğretmen kariyer basamakları ile ilgili olarak 2005 yılında çıkarılan kanun çerçevesinde uzman öğretmenlik sınavı yapıldı ancak başöğretmenlik sınavı henüz yapılmadı. Başöğretmenlik ve uzman öğretmenlik sınavları, Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda kanun ve yönetmelik düzenlemesi yapılarak mağduriyetler giderilecek şekilde yapılmalıdır. Öğretmen camiası bu sınavların acilen yapılmasını beklemektedir.

Yönetici Atama

Yönetici Atama Yönetmeliği’nin sürekli yargıdan dönmesi, okullarımızın yönetilmesinde ciddi sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Bu sıkıntılardan dolayı okullarımız yönetilemez duruma gelmekte, bu durum öğretmenlerimizin motivasyonunu olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple bir an önce kariyer, liyakat ve sınav esaslı bir yönetmelik hazırlanarak derhal uygulamaya konulmalıdır.

‘Sözleşmeli’ Kararnamesi Yeni Mağduriyetlere Yol Açmamalıdır

2008 yılı toplu görüşmelerinde mutabakata varılan konulardan biri olan 4/B’li çalışanların eş özrü tayin ve becayiş hakkının düzenlemesi ile ilgili bakanlıklarca mutabakat gereği yapılan çalışma sonrası Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Taslak çalışması Başbakanlığa gönderilmiştir. Eş durumu tayini ile ilgili taslakta yer alan düzenleme; boş vizeli pozisyon bulunması ve fiilen en az bir yıl çalışmış olması kaydıyla, sadece eşi kamu çalışanı olan sözleşmeli personele yer değişikliği hakkı veriyor. Taslak bu haliyle çıktığı takdirde, eşi kamu görevlisi olmayan öğretmenlerin yer değişikliği engellenecektir. Bu durum geriye gidiştir. Sözleşmeli öğretmenlerin ailesinden uzak sürgün öğretmenliğe dönüşmesi hiçbir şekilde kabul edilemez.

Hizmetli ve Memurların Görev Tanımı Yapılmalı

Hizmetli ve memurların görev tanımları yapılarak, iller arası yer değiştirmelerde uygulanacak usul ve esasların belirlendiği bir yönetmelik hazırlanmasını istiyoruz. Ekonomik haklarında iyileştirme yapılmalı, ‘eşit işe eşit ücret’ yaklaşımı çerçevesinde diğer kurumlardaki çalışanların sahip olduğu haklar hizmetli ve memurlara da verilmelidir.

Tedavi Yollukları Ödensin

Eğitim çalışanları, Mart 2008’den beri tedavi ve geçici görev yolluklarını alamamaktadır. Sadece ilköğretim okullarında görev yapan eğitim çalışanlarının alacakları yolluk miktarı yaklaşık 50 milyon TL’ye ulaşmıştır. Ortaöğretim ile Din Öğretimi Genel müdürlüklerine bağlı birimlerdeki çalışanların da yolluk alamadıkları göz önünde bulundurulduğunda, bu rakam daha da artmaktadır. Bunca zaman geçmesine rağmen eğitim çalışanlarının hakkı olan geçici görev ve tedavi yollukları bir an önce ödenerek, mağduriyetler giderilmelidir.”
http://www.mardinlife.com/haberler/yazimaraclari/my_documents/my_pictures/F6D_aaa.JPG
Toplantıda ayrıca Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube başkanı Hasan ekinci ve Memur-Sen İl başkanı Mustafa Aydın’da birer konuşma yaptılar.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum