23 Mart 2009

Evinizde sinema keyfi için neler gerekli?

http://medya.zaman.com.tr/2009/03/23/tv.jpg
Evinizde HD deneyiminin tadını çıkarmak ve ev sinema sisteminizi geliştirmek size kalıyor. Salonunuza sonradan girecek her bir teknolojinin size yepyeni imkanlar sağlayacağını sürekli göz önüne alın. Gelişmeye açık olun.

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, evleri birer sinema salonuna dönüştüren yüksek kaliteli görüntü devrimi High Definition (HD) yaygınlaşmaya başlandı. İşte, oyun konsolları, yeni nesil film teknolojileri ve ülkemizde en sonunda yayına başlayan HD kalitesindeki televizyon kanalları ile ilgili bilmek istedikleriniz:

LCD mi ya da PLAZMA mı?

Her teknolojinin iyi ya da kötü yanları varken birçok ev sinema uzmanları, zengin kontrastı ve daha derin siyah seviyeleri için iyi tasarlanmış plazmaları tercih ediyor. LCD'nin arkadan aydınlatma kullanımı iyi olmadığından çoğunluk sınırlanmış görüş açılarına maruz kalmayan plazmaları istiyor.

Surround ses sistemleri

HD görüntüleri buna uygun HD surround sese ihtiyaç duyuyor. Evinizde odanın dört tarafını çevrelemek için en az 5 hoparlör için yere ihtiyacınız olacak. Bunun yanında bas' ı dağıtmak için subwoofer gerekecek. Odanız için uygun en büyük hoparlörü almaya gidin. Ekran karşısına kurulup herhangi bir aksiyon oyunu başlattığınızda hoparlörlerinizin az sesle cızırdamasını değil gümbürdemesini isteyeceksiniz.

Tüm hoparlörler, kullanıcıya inanılmaz sonik serisi sunan surround ses amplifikatörüne bağlanır. Amplifikatörün tüm temel surround ses formatlarını kullanabildiğinden emin olun. Her kanala en az 100 watt vermeli ve birçok AV girişi ve çıkışı olmalı.

Bunların hepsi bir markada bulunur mu?

Sadece bir markanın tüm isteklerinizi karşılaması kullanıcının yararına gibi görünse de her biri alanında uzmanlaşmış üreticilere gitmenizi öneriyoruz. Panasonic, Phillips, Pioneer ve Sony düz ekran televizyonlar konusunda uzmanken, B&W, KEF, Mission ve Tannoy gibi markalar da hoparlör yapmada ve tasarlamada kendi alanlarında uzmandır. AV ses yükseltme ve surround ses işlemcisine gelirsek Arcam, Denon, Marantz, Pioneer ve Yamaha en bilinen markalardan bazılarıdır.
http://medya.zaman.com.tr/2009/03/23/tv.gif
HD TV'yi en iyi kalitede izlemenin yolları:

Parlaklık: Parlaklığı çok yüksek ayarlayınca görüntüler cansız görünecektir. Öncelikle, bir filmden karanlık bir sahne bulun ve sonra parlaklığı maksimum değere getirin, renk ayarını azaltın. Siyah renkler siyah görününceye kadar parlaklığı azaltmaya başlayın, ancak çok fazla azaltmayın. Çünkü ekranın karanlık bölgelerindeki detayları anlayamazsınız.

Kontrast: Burada dikkatli olun. Eğer kontrastı çok yüksek ayarlarsanız, kontrast göz yorgunluğuna yol açar ve hatta plazma TV'de ekran yanmasına neden olur. Bu sefer bir filmden parlak bir sahne kullanın ve kontrast seviyesini maksimuma getirirken rengi azaltın. Beyaz alanlar keskinleşene ve detaylar görünür hale gelene kadar kontrast ayarını aşağıya çekin.

Renk: Birçok izleyici izleyenlerin renkleri gösterişli olarak görmeleri için renk ayarını yüksek seviyeye getirir. Seviyeyi ayarlarken ve görüntüyü doğallaştırırken canlı tonlara getirin. Televizyonların renk ayarları yeni aldığınızda genellikle cool, warm ya da normalde oluyor. Oyun oynarken ve film izlerken renk ayarını muhtemelen normal konuma getirmek isteyeceksiniz. Warm ayarında ise renkler daha canlı olabiliyor.

Keskinlik: DVD ya da HDTV izlerken en iyi sonucu elde etmek için bu ayarı değiştirmeyin. Ancak daha eski malzemeler (video teyp gibi) kullanırken ise daha iyi çözünürlük elde etmek için keskinliği artırabilirsiniz.

Fabrika ayarları: Birçok televizyonda görüntü kalitesini optimize etmek için üretimden sonra ayarlar yapılmıştır. Kumandadaki bir tuştan tüm bu ayarlara ulaşabilirsiniz. Firmalar sadece size bir seçenek sunuyor. Kendiniz ince ayarları yaparak daha iyi görüntü elde edebilirsiniz.

Görüntü parazitini azaltma: Yüksek kalitede resim formatı için bu ayar kapalı olabilir. Ancak daha düşük kaliteli resim kaynakları için buna ihtiyacınız olacaktır.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum