3 Mart 2009

Köylüler Töre Cinayeti Konusunda Bilgilendiriliyor

http://www.mardinnethaber.com/userfiles/image/kad%C4%B1n.jpg
Mardin Töre Cinayetlerini Önleme ve Kadın Potansiyelini Değerlendirme Derneği Başkanı Zeynep Alkış, bölgede yaşanan töre cinayetlerini önlemek amacıyla kanaat önderleri, sosyal bilimci, ilahiyatçı ve eğitimcilerle köy köy dolaşarak halkı bilgilendirdiklerini söyledi.

Töre cinayetlerinin İslam dini ile yakından uzaktan hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Alkış, İslam'ın, töre cinayetlerine ve kadına yönelik uygulanan şiddete karşı olduğunu vurguladı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde namus yüzünden yaşanan töre cinayetlerinin farklı yönlere çekildiğini ifade eden Alkış, "Kurduğumuz derneğin amacı ideolojik değil tamamen hizmete yöneliktir. Dernek olarak farklı bir düşünce platformu ve farklı bir düşünce ile yola çıktık. Bizim sloganımız 'Gören göz, tutan el' olacaktır." dedi.

Bölgede yaşanan örf ve adetleri farklı yerlere çekmemek gerektiğini vurgulayan Alkış, "Örf ve adetlerden neden korkuyoruz. Töre cinayetlerinin dine dayandırılarak meşrulaştırılmak istenmesine karşıyız. Biz marjinal değiliz, feminist de değiliz; kadınları töre cinayetleri konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. İslam töre cinayetlerini meşrulaştırmaz. İslam'ın, bu dinin bu olayı meşrulaştırma gibi bir durumu yok. Bunun bir mahkemesi, bir usulü var. Birinin hakkında çıkan bir küçük dedikodu uğruna insanlar katledilemez. Bu tür sorunlar mahkeme kararı ile çözüm yolu bulunabilir." diye konuştu.

Bölgenin makus talihi gibi gösterilen töre cinayetlerine farklı bir perspektif ve anlayışla yaklaştıklarına dikkat çeken Alkış, "Bu çalışmaları sosyal bilimci, ilahiyatçı, eğitimci ve hukukçulardan oluşan bir heyetle gerçekleştirdik. Töre cinayetlerini önleme konusunda toplumu bilinçlendirecek eğitici programlar; kadın potansiyelini her alanda değerlendirecek eğitsel, sanatsal, sosyal ve kültürel etkinlikler; kadın ve aile sağlığı konusunda projeler gerçekleştirmek ve kadın bilincini arttırmak için bu proje büyük önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.

Töre cinayetleri önlemek için proje kapsamında 20 köyde tespit edilen 8 bin 65 kadın ve 7 bin 238 erkek ile bire bir görüşme yapacaklarını anlatan Alkış, şunları söyledi: "Bu konuda tek başımıza hareket etmiyoruz. İmamından, eğitimciye, sosyal bilimciden, kanat önderlerine kadar herkesimden insanlarla birlikte hareket edip bölgede töre cinayetlerini önlemek için işbirliği yapıyoruz. Proje kapsamında gezdiğimiz köylerde önemli sonuçlara vardık. Töre cinayetlerinde karşımıza çıkan en büyük sorun ise eğitimsizlik ve cehalettir. Bunun için töre cinayetlerini ancak eğitimle önleyebiliriz."
www.mardinnethaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum