Mardin Valisi Hasan Duruer, göreve geldiği 3 aylık zaman diliminde tarihi mekânlarda gerçekleştirdiği yıkım, bakım ve onarım çalışmalarını alan taraması ile gazetecilere tanıtıp bilgi verdi.
Ekrem Arslan / Nezir Güneş
Mardin Valisi Hasan Duruer, göreve geldiği 3 aylık zaman diliminde tarihi mekânlarda gerçekleştirdiği yıkım, bakım ve onarım çalışmalarını alan taraması ile gazetecilere tanıtıp bilgi verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’ya dünya kültür mirasına aday şehir gösterilen 7 bin yıllık tarihi Mardin kentinde başlatılan bakım ve onarım çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
Tarihi çarşıda yer alan Erdoba Butik Otel’de, gazetecilere sabah kahvaltısı veren Vali Hasan Duruer daha sonra, şark odasına geçerek Mardin’de görev aldığı 3 aylık zaman diliminde gerçekleştirilen çalışmalarını masaya yatırdı. Tarihi şehirdeki envanterlerin çıkarıldığını vurgulayan Vali Hasan Duruer, çarpık yapılaşma ve betonlaşma ile yapılan çoğu binanın düzgün bir fiziki yapı dikkate alınmadan yapıldığını ve bununda görüntü kirliliğine yol açtığını söyledi.
Kentin en büyük sorunlarından birinin temizlik olduğunu, bununda sadece yerel yönetim ve kamu kaynakları ile yapılamayacağının altını çizen Duruer, “Bu şehirde yaşayan tüm bireylerin eline taşın altına koyması gerekiyor. Esnaf sabah erken saatlerde kepenk açmıyor. Saat 10-11 arasında açılan işyerleri yüzünden kente gelen yerli ve yabancı turistler alış-veriş yapmakta zorlanıyor. Turizm kenti olduğumuzu hala kavrayamadık. Bu nedenle esnafın silkinmesi ve sabah erkenden işyerine açması gerekiyor. Biz devlet imkanlarını tasarruflu bir şekilde kullanarak şu ana kadar irili ufaklı 100 adetten fazla yapıda fiziki görüntüyü bozan duvar, çıktı betonlaşmalar, kolanlar, saçaklar, kaçak bina yıkımlarını 90 bin Türk Lirası harcayarak yaptık” dedi.
DAHA ÇOK BİNA YIKILACAK
Tarihi kentin her mahallesine ayrı bir yıkım ve onarım hamlesi ile ele aldıklarının altını çizen Vali Duruer, 560 binanın yıkılacağını, 800’ün üstünde ki binanın ise fiziki görüntüyü bozduğu gerekçesi ile de bakım ve onarımdan geçirileceğini söyledi. Bahar mevsimi içinde, Medrese Mahallesinde yer alan vergi dairesine ait eski tarihi binanın restorasyonla Sabancı Kent Müzesi ve Sanat Galerisine dönüştürüleceğini vurgulayan Vali Duruer, “Burada ki çalışmaların nisan ayında tamamlanması ile bir çok sanatsal etkinliğin, toplantının yapılacağı mekan olacaktır. 13 gün sonra Medrese mahallesindeki yıkım, bakım ve onarım çalışmalarımızın büyük bir kısmı bitirilecektir. Gördüğünüz gibi alanda hummalı bir çalışma var. Kız meslek lisesi çevre düzenlenmesini yeniden tanzim ediyoruz. Burada ve Mardin kalesi eteğinden geçen çevre yolumuzu da boylu boyunca ağaçlandıracağız. Mardin Kalesinin bir bölümünün turizme kazandırılmasına Genel Kurmay Başkanlığımız da gayet sıcak bakıyor. Ama şu anda değil. Mardin kalesi gerçektende ciddi bir tehlike oluşturmuş durumdadır. Bunun fiziki güçlendirilmesini yaptığımızdan sonra sanırım o zaman da buranın bir bölümünün inanç ve kültür turizmine kazandırma gayretlerimiz de inşallah amacına ulaşacaktır. Tarihi mekânlardaki çeşmelerin açılması için, benim gönlümde Mardin’in en zengin adamı diye tanımladığım Şeyhmus amca adlı bir hayırsever beş kuruş dahi talep etmeden hayrat olarak yapacaktır. Neden benim gönlümde zengin dedim. Çünkü bu zat daha öncede bu tür hayırlı mekânların çeşmelerini ve su arıklarını tek kuruş dahi almadan yapmıştır. Allah razı olsun” şeklinde konuştu.
SIRA CUMHURİYET MEYDANINDA
Mardin’in kalbi olarak algılanan tarihi Cumhuriyet meydanının yeniden çevre düzenlenmesinin yapılması için de önümüzdeki nisan ayından itibaren harekete geçeceklerini söyleyen Mardin Valisi Hasan Duruer, “Bütün işgalleri ortadan kaldıracağız. Buna sadece tarihi mekanlarda yapılanlar değil, cadde, okul ve kaldırımlar üzerinde yapılan işgaller ve kaçak yapılar dahildir. İşsizlik bahanesi buna mazeret gösterilemez? Biz devlet olarak artık farklı branşlarda kurslar açarak istihdam oluşturuyoruz. iş arayan ve talep edenlere de bu yöndeki kurslara yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Ilısu barajında 8 bine aşkın işçi alımı yapılacak. Gençleri burada yapılacak çalışmalarda istihdam edilmesini sağlamak için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz bünyesinde iş makineleri operatörlüğü kursu açtık. Daha çok farklı branşlarda da kurslarımız olacaktır.”
Sabah kahvaltısı ardından başlayan tarihi mekân gezilerinde gazetecilerin hiç de alışık olmadıkları bir yürüyüş parkuru kat edildi. Adeta nefes nefese kalan gazeteciler, çantaları, kamere ve fotoğraf makinelerinin ağırlığından dolayı yürümekte zaman zaman zorlandıklarından şikâyetçi olsalar da Vali Hasan Duruer, bunu hiç dikkate almayarak gazetecilerden daha çok performans göstermesi dikkat çekti.
22 Mart 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum