6 Mart 2009

Okullara yapıştırıcı yasağı geliyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/03/06/yapis.jpg
Türkiye, geçen sene başlattığı sigara yasağından sonra bağımlılık yapan 'solvent' bazlı yapıştırıcılar için de yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Yaklaşık iki yıldır Meclis'te bekleyen 'Uçucu Organik Bileşiklerin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun' yerel seçimlerden sonra çıkarılacak.

Sigara yasağının mimarı olan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl tarafından sunulan yasa teklifinde, ilk ve ortaöğretim kurumlarında bağımlılık yapan bali, tiner, uhu, kokulu kalem, kâğıt, silgi gibi ürünlerin kullanılması yasaklanacak.

Meclis'teki tüm partilerin bu teklife destek verdiğini belirten Prof. Dr. Cevdet Erdöl, "Bağımlılık okul çağında başlıyor. Bu dönemde birçok çocuk, yapıştırıcı maddeleri solumak suretiyle bağımlılık kapıyor. Bunu engellemezsek vahim sonuçlarla karşılaşırız." dedi. Yasa ile uçucu organik madde içeren kırtasiye malzemelerinin okullara sokulmayacağını dile getiren Erdöl, bunların yerine bağımlılık yapmayan su bazlı yapıştırıcıları alma zorunluluğu getireceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan yasa çıktığında bu ürünlerin dışarıda satılmasına kesin bir yasak getirilmeyecek. Fakat ciddi önlemler alınacak. Buna göre, sağlığa zararlı olan organik bileşik içeren ürünlerin satışının kontrolü artırılacak. Bu kapsama giren ürünler, hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılamayacak, üretildiği veya kullanıldığı yerlerde çocuklar çalıştırılamayacak. Ayrıca sağlığa zararlı uçucu madde içeren ürünlerin ambalajlarında, 'Bağımlılık yapıcı özelliğe sahip olduğu ve çocuklara verilemeyeceğine' dair görünür ve okunur bir yazı olacak. Buna aykırı davrananlara para cezaları verilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye genelinde bali, tiner gibi uyuşturucu madde kullanan çocuk sayısı 32 bin. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi, iki yıl önce 'bağımlılık yapıcı maddeler' ile ilgili 88 okulda yaptığı araştırmada öğrencilerin yüzde 5'inin esrar ve uçucu madde kullandığını ortaya koydu. Müdürlüğün psikoloji uzmanları ise ailelere şu tavsiyelerde bulundu: "Çocuklarınızın yüz ifadesi ve vücut dilini iyi anlayın. Konuşurken göz teması kurun. Söylediklerini ciddiye aldığınızı gösterin. Davranışlarınızla her zaman onun yanında olacağınızı hissettirin."
Çağlar Avcı
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum