21 Mart 2009

ÖTV indirimine en çok gençler sevindi

http://medya.zaman.com.tr/2009/03/21/indirim.jpg
Türkiye, tüm dünya ülkeleri gibi son aylarda ekonomik krizle yatıp ekonomik krizle kalkıyor. Yatırımcı tedirgin, işveren tedirgin, tüketici tedirgin... Herkes bir an önce ekonomik krizin dibini görmek istiyor.

Çünkü krizin dibe vurması demek aynı zamanda ekonomik göstergelerin yükselişe geçeceği anlamına geliyor. Krizi aşmak için KDV ve ÖTV'de belirli oranda indirime gidilmesi ekonomi piyasalarına büyük bir moral verdi. Özellikle otomobil ve beyaz eşya almak için krizin bitmesini bekleyen tüketiciler, bu fırsatı kaçırmak istemiyor. Düşük motorlu araçlardan alınan ÖTV, yüzde 37'den yüzde 20'ye çekiliyor. Beyaz eşyadaki yüzde 18'lik KDV ise üç aylığına yüzde 8'e düşüyor. Orta sınıf bir araba böylelikle 4 5 bin TL daha ucuza alınabilecek.

Uzun bir süredir kampanyalarla satış rakamlarını sabit tutmaya çalışan otomobil firmaları, vergi indirimiyle birlikte satışlarını bir hayli artırdı. ÖTV ve KDV'deki indirim en çok yeni evlenecek çiftlerin işine yaradı. Malum önümüz yaz. Düğün sezonu açılıyor. Beyaz eşya, alınacaklar listesinde ilk sırada. Çiftler, bir evin bütün beyaz eşyalarını almak için artık ortalama 500 TL daha az para ödeyecek.

Mustafa Doğan ve Sevde Altınok, haziran ayında evlenecek. Şimdi mağaza mağaza geziyorlar. Devir iktisat devri. En uygun fiyatı araştırıp bulmak için önceki gün üç mağazaya gitmişler. En son olarak Yenibosna'daki Spotçular Çarşısı'na uğramışlar. Beyaz eşya almak için birkaç hafta daha bekleyeceklerini söylüyorlar. Çünkü indirim rakamları henüz satışlara yansımamış. Beyaz eşya satan dükkânlar toptancılardan henüz indirimli ürün almadığı için fiyatları aşağı çekmemiş. Vergi indirimi haberi hem esnafın hem de vatandaşın yüzünü güldürmüş durumda. Dükkân sahipleri, bir an önce indirimli ürünlerini raflara koyarak satışlarını artırmak istiyor. İndirim haberinin duyulmasıyla birlikte beyaz eşya satan dükkânlara büyük bir akın olmuş. Serhat adlı beyaz eşya dükkânının sahibi Barış Gül, haberlerle birlikte dükkâna gelen müşteri sayısında artışın olduğunu söylüyor. Gül, KDV ve ÖTV indirimlerini fiyatlarına yansıtmış. Çünkü birkaç gün önce toptancısından yüklü bir miktarda ürün almış. Gül, "Geçtiğimiz hafta sonu dükkânda adım atacak yer yoktu. Son bir yılda hiç satmadığımız kadar ürün sattık. İndirimlerin düğün sezonuna denk gelmesi hem bizleri hem de yeni evlenecek çiftleri sevindirdi." diyor.

Alışveriş merkezleri de bir hayli hareketli. Markalar arasındaki rekabet ve vergi indirimi en çok yine evlilik hayalleri kuranların işlerini kolaylaştırmış. Özel kampanyalar yapan beyaz eşya markaları tüketiciye en ucuz fiyatı sunmak için yarışıyor. Biz de bu rekabeti yerinde görmek için büyük bir beyaz eşya dükkânına giriyoruz. Listemize yazdığımız buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrik süpürgesi ve televizyonun karşısına fiyatlarını da ekleyip bir toplama yapıyoruz, fiyat bizleri rahatlatıyor: 2 bin 850 TL. İçimizden, "Eh evlenmek o kadar da zor olmasa gerek!" diye geçiriyoruz. Bu fiyatın üzerinden yüzde 10'luk bir indirim daha olduğunu düşünürseniz derin bir nefes çekebilirsiniz.
BÜNYAMİN KÖSELİ
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum