6 Mart 2009

Tarihî yarımada birleşti, hizmet yükü ağırlaştı

İstanbul'un tarihî ve kültürel kimliği ile öne çıkan ilçesi Fatih'te, Belediye Başkanlığı siyasi partiler açısından prestij özelliği taşıyor. Yeni düzenlemeyle Eminönü ile birleşen Fatih, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'un merkezi konumunda.

Tarihî yarımadının ucundaki bu büyük ve güzide ilçede, seçimlerde birbirinden ilginç adaylar başkanlık için yarışacak. AK Parti'nin Fatih adayı Mustafa Demir, bir önceki dönem belediye başkanı olması nedeniyle rakiplerinden bir adım önde yarışa başlıyor. CHP Fatih'te Mustafa Demir'in karşısına Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler'i çıkarırken, MHP Mollaşerif Mahallesi Muhtarı Akif Ak'la Fatihli seçmenden oy isteyecek. Saadet Partisi ise 2004 yılında da aday gösterdiği Türker Saltabaş'la vatandaşın karşısına çıkacak. Son sayıma göre 455 bin 498 nüfuslu Fatih'te 57 mahalle var. Altyapı sorunları büyük oranda çözülmüş bulunan ilçenin çözüm bekleyen sorunlarından birini yıkılmaya yüz tutmuş eski yapılar oluşturuyor. İstanbul'un merkezi konumundaki ilçenin diğer büyük sorunu özellikle Halıcılar, Mollagürani, Vatan, Millet ve Akdeniz caddeleri üzerinde faaliyet gösteren oto galerilerin oluşturduğu trafik tıkanıklığı sorunu. İki tarihî ilçenin birleştirilmesi ile birlikte sayıları iki katı artan tarihî eserlerin korunması ve restore edilmesi de belediyenin çözmesi gereken öncelikli sorunlar arasında yer alıyor.

Fatih, Avrupa Kültür Başkenti'nin vitrini

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, partisi tarafından 29 Mart seçimlerinde tekrar aday gösterildi. Demir, yeni dönemde ilçeyi 2010 yılına hazırlayacak tasarım ve yenileme projelerine imza atmayı hedefliyor. Eminönü ile birleşen Fatih'i, dünya markası yapmayı planladıklarını belirten Demir, "Eminönü'nde Kapalıçarşı ve çevresinde, Mısır Çarşısı ve çevresinde, Süleymaniye Camii ve çevresinde başlatılan temizlik ve yenileme çalışmaları aynen devam edecek. Ayrıca hazırlayacağımız yeni projeleri, bu projelerden bire bir etkilenecek vatandaşlarla birlikte yapacağız."diyor. 2010 yılı Avrupa Kültür Başkentliğinde öncü ilçelerden biri olan Fatih'te yeni dönemde projesi devam eden Zeyrek Sarnıcı, Anemas Zindanları, Tekfur Sarayı, Emir Buhari Tekkesi ve Sümbül Sinan Tekkesi restorasyonları tamamlanacak. 1959'da doğan ve 25 yıldır Fatih'te oturan Mustafa Demir'in asıl mesleği diş hekimliği. 1983'te İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olan Demir, İstanbul Diş Hekimleri Dostluk ve Dayanışma Derneği kurucu Başkanlığı yaptı. AK Parti İstanbul il başkan yardımcılığı yapan Demir, ikinci döneminde birinci dönemde elde ettikleri başarıyı ikiye katlamak zorunda olduklarını ve bunu gerçekleştireceklerini söylüyor.

MHP'den Fatih'i

tanıyan bir başkan adayı

MHP'nin Fatih Belediye başkan adayı Akif Ak, 2004'ten bu yana Mollaşerif Mahallesi muhtarı olarak görev yapıyor. Muhtarlık görevinden belediye başkanlığına geçmeyi amaçlayan Ak, 1961 İstanbul doğumlu. Aktif iş yaşamına 1983 yılında İnan Holding'de yönetici olarak başlayan Ak, 1985 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Sonra Koç Holding'de, ardından Esbank'ta görev yaptı. Siyasete mahalle muhtarı olarak başlayan Ak, İstanbul Muhtarlar Derneği'nin de başkanlığını yapıyor.

Çocuklar için

'Masal Ülkesi' yapacak

1962 İstanbul doğumlu Can Özyedierler, Pertevniyal Lisesi mezunu. 1985'te siyasete atılan Özyedierler, önce SHP'de ardından CHP'de siyaset yaptı. CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeliği yapan Özyedierler halen, Fatih ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi. 1991'den beri reklam sektöründe yönetici ve şirket sahibi olarak çalışan Özyedierler, turizm yatırımları ile Fatih'in sosyal ve ekonomik hayatına canlılık kazandırmayı hedefliyor. Cankurtaran ve Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri'ne uluslararası boyut kazandırmak gibi projeleri bulunduğunu kaydeden Özyedierler, Belgradkapı girişindeki alanda çocuklar için "Masal Ülkesi" kurmayı planlıyor.

Başkanlık yarışını

ikinci defa deneyecek

Aslen Bayburtlu olan Türker Saltabaş, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu. Fatih Belediye başkan yardımcılığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkan danışmanlığı yapan Saltabaş, gençliğin ve okulların güvenliğine büyük önem veriyor. SP adayı Saltabaş, hazırladığı "gece bekçisi" projesi ile her okulun çevresinde güvenlik görevlisi istihdam ederek, okullara güvenlik sistemi oluşturmayı hedefliyor.

Yasin Kılıç

www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum