23 Nisan 2009

1 Mayıs tatil tasarısı TBMM'den geçti

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/949920090423011031770.jpg
1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil edilmesini öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 1 Mayıs tatil tasarısı TBMM'den geçti

TBMM Genel Kurulunda, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla, tatil günlerine, ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla, 1 Mayıs da ekleniyor.

1 Mayıs 2009'da kamu kurum ve kuruluşlarında yapılması kararlaştırılan iş ve işlemler yürütülecek. Kamu kurum ve kuruluşları, bu iş ve işlemlerin yürütülmesi için gerekli önlemleri alacak.

TÜRKİYE'NİN 1 MAYIS KARNESİ

1923’te 1 Mayıs Amele Bayramı ilan edildi ama bir yıl sonra kitlesel kutlamalar yasaklandı. İki yıl sonra da toptan kaldırıldı.

1 Mayıs, 1935 yılında çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun ile “Bahar Bayramı” olarak kabul edildi. Ancak diğer genel tatil günlerinden farklı olarak bu gün için çalışanlara ücret ödenmemesi kararlaştırıldı. Daha sonra, çıkartılan kanunlarla 1951’de yarım günlük ücret ödenmesi, 1956 yılında ise tam gün ücret ödenmesi kabul edildi.

İşçilerin 1 Mayıs’ı kutlaması için 1975 yılının beklenmesi gerekti. O yıl, İstanbul’da Tepebaşı’nda bir düğün salonunda DİSK tarafından 1 Mayıs kutlandı.

İLK MİTİNG 1976’DA YAPILDI
1976 yılında ilk kez 1 Mayıs mitingi yapıldı. Taksim Meydanı’nda yapılan mitinge ülkenin dört bir yanından onbinlerce kişi katıldı.

1977: KANLI 1 MAYIS
1977 yılında DİSK yöneticilerinin hesaplamalarına göre, 500 bin kişinin katılımıyla en görkemli 1 Mayıs mitingi yapıldı. DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşması sırasında açılan ateş sonrasında yaşanan olaylarda 36 kişi yaşamını yitirdi.

12 EYLÜL SONRASI KUTLAMA YASAKLANDI
12 Eylül askeri müdahalesinin ardından 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı, 1 Mayıs tatil olmaktan çıkartıldı. 12 Eylül sonrası ilk yasal etkinlikler, İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde, 1985 yılından başlayarak kapalı salon toplantıları şeklinde ve resmen 1 Mayıs adı verilmeden yapıldı.

1993: MEYDANLARA DÖNÜŞ
1993 yılında 1 Mayıs yeniden meydanlarda kutlanmaya başlandı. Türk-İş, 1 Mayıs’ı Abide-i Hürriyet Meydanı’nda düzenlenen bir mitingle kutladı. Böylece Türk-İş tarihinde ilk kez 1 Mayıs’ı alanlarda kutlamış oldu. DİSK ise aynı gün Pendik Meydanı’nda düzenlediği mitingle 1 Mayıs’ı kutladı.

BİRÇOK İLDE KUTLAMA
1998’de 12 Eylül sonrasında ilk kez 1 Mayıs yaygın biçimde kutlandı. Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK tarafından İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana, Çanakkale, Diyarbakır, Malatya, Gaziantep ve Samsun başta olmak üzere pek çok ilde ve ilçede 1 Mayıs kutlandı.

30. YILDA ANMAYA İZİN VERİLMEDİ
2007 yılında, 1 Mayıs 1977’nin otuzuncu yıldönümünde Taksim’de yapılmak istenen anma gösterisine izin verilmedi. Tüm İstanbul’a yayılan olaylar yaşandı; çok sayıda kişi gözaltına alındı. Buna rağmen sendika başkanları, bazı yöneticiler ile birlikte Taksim’e giderek açıklamalar yaptı.

Sendikalar, bu yıl 1977’den sonra ilk kez, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istediklerini belirtmişti. Ancak Hükümet, 1 Mayıs’ın resmen izin verilen alanlarda kutlanabileceğini açıkladı.

DÜNYADA KİM, NASIL KUTLUYOR?
Çeşitli adlar altında 1 Mayıs’ı resmen tatil olarak kabul eden ve kutlayanlar şöyle:
1 Mayıs Bayramı: Aland, Arnavutluk, Bangladeş, Bulgaristan, Cebelitarık, Çek Cumhuriyeti, Doğu Timor, Eritre, Finlandiya, Gambiya, Hindistan (bölgesel), İsveç, İzlanda, Karadağ, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Lüksemburg, Makedonya, Nepal, Norveç, Slovakya, Slovenya, Sri Lanka, Svalbard ve Jan Mayen, Sırbistan, Vatikan, Yunanistan.

Emek Bayramı: Almanya, Andorra, Angola, Anguilla, Arjantin, Aruba, Avusturya, Bahreyn, Barbados, Batı Sahra, Batı Şeria, Belarus, Belçika, Belize, Benin, Bolivya, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Burkina Faso, Burundi, Cezayir, Cibuti, Çad, Çin, Ekvador, Ekvator Ginesi, El Salvador, Ermenistan, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahilleri, Filipinler, Fransa, Fransız Guyanası, Fransız Polinezyası, Gabon, Gana, Gine, Gine-Bissau, Grenada, Guadalup, Guatemala, Guyana, Haiti, Hırvatistan, Hollanda Antilleri, Honduras, Hong Kong, Irak, İspanya, İsviçre (bölgesel), İtalya, Kamboçya, Kamerun, Kırgızistan, Kolombiya, Komoro Adaları, Kongo Cumhuriyeti, Zaire, Güney Kore, Kuzey Kore, Kosta Rika, Küba, Laos, Macaristan, Madagaskar, Makau, Kenya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lübnan, Malavi, Malezya, Mali, Malta, Martinik, Mauritius, Mayotte, Meksika, Mısır, Moldova, Monako, Moritanya, Myanmar, Nijer, Nijerya, Nikaragua, Orta Afrika Cumhuriyeti, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Portekiz, Reunyon, Romanya, Ruanda, Rusya, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lusia, Saint Pierre ve Miquelon, San Marino, Sao Tome ve Principe, Senegal, Seyşeller, Singapur, Somali, Surinam, Suriye, Svaziland, Şili, Tanzanya, Tayland, Tayvan, Togo, Tunus, Uganda, Ukrayna, Uruguay, Vallis ve Futuna, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Yemen, Yeni Kaledonya, Yeşil Burun (Cape Verde), Zambiya, Zimbabve.

İşçi Bayramı: Güney Afrika Cumhuriyeti, Vallis ve Futuna, Mozambik, Namibya.

Diğer: KKTC (İşçi ve Bahar Bayramı), Trans Dinyester (Uluslararası Emek Bayramı), Estonya (Bahar Bayramı), Kazakistan (Birlik Günü), Marşal Adaları (Anayasa Günü), Polonya (Devlet Bayramı).
www.haber7.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum