10 Nisan 2009

Mardin Life 81 İlde Mardin'i Tanıtıyor

http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/nezirbuyuk.jpg
Siz kadim okuyucularımızla her geçen gün büyüyen gelişen Mardin Life’in ikinci yılının ilk sayısında yine sizlerle birlikteyiz. Her zaman olduğu gibi bu sayıda da birbirinden ilginç konu ve konuklarla siz okuyucularımızla beraberiz.

Saygıdeğer yayın kurulu üyeleri ve yazarlarımızın olağanüstü katkıları ve siz değerli okuyucularımızın da desteği ile dergimiz istikrarlı bir şekilde yayın hayatına daha nice yıllar devam edecek.

Yeni bir yıla başladık. Her yeni bir başlangıç yeni bir yenilenmeyi hazırlıyor. Biz de dergi yönetimi olarak dergimize her dönemde yenilikler ekleme çaba ve gayretindeyiz. Dergimiz siz okuyucularımızın destek ve katkılarıyla her geçen gün büyümekte ve daha geniş bir kitleye hitap etmekte…

İstikrarsız, çok virajlı ve karşına gelen beton yapılı engellemelerle dolu olan dergi yayıncılığında bu kadar olumsuzluğa rağmen bizler doğru bildiklerimizi mantığımız ve alın terimizle bütünleştirerek yolumuza devam ediyor ve edeceğiz.

Bir yılı geride bırakmanın onur ve gurur ile siz sevgili okuyucularımıza daha iyi bir dergi sunabilmek amacıyla yaptığımız çalışmalarımızı sizinle paylaşmak istiyorum.

Mardin Life Türkiye’nin 81 İlinde

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin’i tanıtma adına yaptığı çalışmalardan dolayı Mardin Life Dergisine abone olarak 81 ildeki valilik, halk kütüphaneleri ve turizm acentelerine dağıtımını yapacak. Bu kararın alınması zor ve dolambaçlı bir süreçti. Bakanlık tarafından aboneliğin tescillenmesi için öncelikle derginin temel misyonunun kültürel bir tanıtım çalışması olması gerekiyor. Daha sonra bu çalışmanın kendi alanlarında uzman olan kurullardan bir bir geçerek sırası ile daire başkanı, genel müdür ve sonra da Kültür ve Turizm Bakanının onayının alınması gerekiyor. Türkiye’de sadece birkaç il için uygulanan bu ayrıcalığı Mardin için almamız doğrusu bizi onurlandırdı. Dinlerin ve dillerin kenti olan ilimizi başta Türkiye olmak üzere dünyaya tanıtma yolunda yaptığımız çalışmaların meyvelerini yavaş yavaş almaya başladık.

Anlayacağınız Mardin Life Dergisi, Mardin’de başta kültür, turizm, tarih ve yaşam konuları olmak üzere yaşama dair olan bütün alanlardaki haber, söyleşi, araştırma, inceleme, gezi ve fotoğrafları ile Mardin’in ve Mardinlinin sesi oldu.

Teşekkürler…

Bugün eğer Türkiye’nin 81 ilinde Mardin’in tarihi, kültürü, turizmi, mimarisi, yaşanmış hikâyeleri, gelenek ve görenekleri okunulacaksa bu bizim, sizin yani Mardin Life’in başarısıdır. Bu başarıda emeği geçen başta dergimizin imtiyaz sahibi Sayın Rıdvan Fidan’a, Yayın Koordinatörümüz Sayın Kadir Üründü’ye, Yayın Kurulu Üyelerimiz Sayın Dr. İbrahim Özcoşar, Dr. Adem Özden, Gabriyel Akyüz, Yusuf Metin Yardımcı, Murat Bağış, Mehmet Fidan, Fasih Dinç’e, yazarlarımız Sayın Doç.Dr. Hüseyin Yayman, Mehmet Dinç, Sami Demir, Mesut Eriker’e, teknik ekibe ve gizli kahramanlarımıza, dergimizin ilk dört sayısında emeği olan Sayın Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy’a, dergimizin adeta birer gönüllü elçisi olarak çalışan Sayın İsmet Yedikardeş ve İbrahim Biter’e, gazeteci dostlarım Sayın Ekrem Arslan ve Şeyhmus Edis’e, Üniversite Rektörümüz Sayın Prof.Dr. Serdar Bedii Omay’a, Mardin Milletvekillerimiz Sayın Gönül Bekin Şahkulubey ve Mehmet Halit Demir’e, Mardin eski valisi Sayın Mehmet Kılıçlar’a, Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ile Devlet Bakanımız Mehmet Şimşek'e ve Mardin’e atandığı günden beri bizleri yalnız bırakmayarak desteklerini sürdüren valimiz Sayın Hasan Duruer’e minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Dergimizin bu sayısına geçince Mardin’i yaşamak ve yaşatmak bir gereklilik ve bu gerekliliğe inanan yazarlarımız bize yazılarını göndermeye devam ediyor. Mardin’i tanıtma adına elini altına koyduğumuz taşın ağırlığının bilincinde olan bizler bu sayıda da birbirinden ilginç, çarpıcı ve farklı konularla karşınıza çıktı.

Bu sayıda kapak konusu olarak kuruluş ve yapılanma sürecinde olan üniversitemizi ele aldık. Üniversite’nin dünü, bugünü ve yarına dair yapılanları ve yapılacakları araştırıp yazdık. Türkiye’nin değişik ilerdeki seçkin bilim adamlarından üniversitemiz hakkındaki görüşlerini sorduk. Üniversitenin yapılanması sürecinde yapılanları ise Mardin Milletvekilimiz Sayın Mehmet Halit Demir kaleme aldı. 2. yılımızla ilgili değerlendirmelerinde yer aldığı bu sayımızda da bir birinden değerli isimleri sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu anlamda ayağının tozu ile geldiği Mardin’de yeni Valimiz Sayın Hasan Duruer, dergiye yazdığı “İnsanı yaşat ki, Devlet Yaşasın” yazısı ile Mardin’e düşüncelerini dile getirdi.

Bir birinden iddialı konuları işlediğimiz derginin bu sayısında konuk olarak farklı ve sıra dışı kimliği ile tanınan gazeteci meslektaşımız olan Adnan Avuka ile Zaman’a Yolcuğa çıktık. Avuka ile röportajı sizler için Murat Bağış ve Mehmet Fidan ikilisi yaptı. Derginin diğer konuğu ise iş dünyasından sanata, tarihten kültüre, turizmden yarınlara dair yaratıcı fikirleri ile Mardin’imizin geleceğini kurgulayan genç ve idealist bir işadamı olan Süleyman Akar.

Yaşama dair olarak Mehmet Bedii Demir, geçmişten günümüze Kızıltepe İlçesindeki düğünlerdeki gelenek ve görenekleri tarihe not ederken, Güneydoğu`nun saklı doğal anıtı olan ve keşfedilmeyi bekleyen Kuşçu Kraterini ise Prof.Dr. Murat Biricik kaleme aldı. Mardinli zengin işadamları başta olmak üzere bütün işadamı ve sanatçılara çağrıda bulunan Mehmet Ayaz, Mayami yerine Mardin’de ev almaları çağrısında bulunurken, gizemli bir din ve şifreli bir kutsal kitaba sahip olan Yezidilerle ilgili olarak araştırma dosyasını ise yazar kadromuza yeni katılan Mehmet Sait Çakar yazdı.

Tarih konulardaki araştırmaları ile bilinen Yusuf Metin Yardımcı, bu sayıda da bir ilke imza atarak Artuklu Meliklerinden Artuk Arslan’ın Suikastle öldürülmesi konusunu ilk defa siz değerli okuyucularımız için ortaya çıkardı. Derginin önceki sayılarında Mardin`deki misyonerlik faaliyetleri üzerine yazı dizisi yazan Dr. İbrahim Özcoşar bizlere Mardin’deki Amerikan Okulu konusunu paylaşırken Gabriyel Akyüz ise Süryani Müziğinden sonra Süryani Edebiyatını bizler için yazdı.

Derginin en ilginç konusu

Dergimizin en ilginç konusu ise Fasih Dinç’e ait. “Beyzbolu, Amerika`dan önce

biz oynuyorduk” Evet yanlış okumadınız. Dinç’in yazısını okuduğunuzda eminim sizlerde bana hak vereceksiniz. Beğeni ile öykülerini takip ettiğiniz Mehmet Dinç bu sayıda “Hardal Kokusu”nu yazarken, Murat Bağış ise “Mardinli çocuktan, Filistinli çocuğa mektup” öyküsünü kaleme aldı. Asuman Omay ve Murat Dilmen gönderdikleri şiirlerle bizleri mest ederken, Mesut Eriker Hocamız ise bu sayıda Tarihi Kentin Damak Tadı’ında bizlere halen tadı damağımızda olan Irok, Ikbebet, Savur Kırmızı Erik Hoşafı ve Pekmez Şerbetini önce bizler için yaptı sonra da sizler için tariflerini yazdı.

Sağlıksız nüfus artışına dikkat çeken Dr.Adem Özden bu sayıda Japonları depresyona sokmamak için Aile Planlaması konusuna parmak basmış. Lütfü Güllüoğlu’nun bir başarı portresi bölümünün konuğu ise Ahmet Alan oldu.

Dergimizin en genç yazarı sayılabilecek üniversite öğrencisi Emir Demir ise bizlere gittiği Litvanya’daki izlenimlerini aktararak “Avrupa`nın bize vereceği hiçbir şeyi yok”diyor

Sanat bölümün bu sayı ki konuğu ise Handan Özmen. Gelecek nesillere sanat ruhunu aşılatan idealist bir öğretmen olan Özmen ile Kadir Üründü görüştü Mardin’den sonra en fazla abonemizin bulunduğu Eskişehir’le ilgili izlenimlerini de yazan Üründü aynı zamanda halkın TRT Şeş’le ilgili düşüncelerini ayrı bir dosya da dikkatinize çekti.

Amatör ruhu bir kenara bırakarak artık profesyonel bir ekip ve profesyonelce hizmet vermeye çalıştığımız bu kısa zamanda çok iş yaptığımızın farkındayız. Sanırım Mardin kamuoyu ve kadirşinas Mardinliler de neler yaptığımızın farkındadır. Yaptığımız iş kolayca herkesin de yapacağı türden olmadığı çok aşikar. Mardin’e farklı bir soluk getirdik. Bu anlamda siz değerli okuyucularımız adına bir kez daha yayın ekibimize “Ellerinize, kaleminize, gözlerinize ve yüreğinize sağlık” diyorum.
Nice güzel yayınlara

Bu arada bizi beğeni ile takip ederek olumlu tepkilerini bizlere iletenlere teşekkür etmem gerekir ki; yaptıklarımızın boşa gitmediğini anlamamıza yardımcı oldular ve olmaya da devam ediyorlar. Bizi beğenmeyerek yeni dergi çıkartan arkadaşlara da teşekkür etmem gerekir sanırım. Onların yaptıklarına da bakarak kamuoyunun; Mardin Life’in ne kadar üstün bir yayın olduğu farkını, fark etmelerini sağlamış oldular.

Yazımın çok uzadığının farkındayım sizlerle daha paylaşmak istediğim o kadar çok konu var olmasına rağmen bu kadar yeter diyorum. Artık söz sizde, bu sayıyla ilgili her türlü yorumlarınızı büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu beklenti gerçekten heyecan verici, tıpkı yeni sayıların çıkacağını düşünmek gibi… Bir yılımızı başarı ve övgü dolu bir şekilde geride bıraktık.

Sizlerle çok daha güzel yıllarda hep birlikte olmak dileği ile…

(Mardin Life Dergisi 7.sayı editör yazısı)
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum