Midyat ilçesinde, yıllar önce terk ettikleri köylerine geri dönme kararı alan Süryaniler, köylerinde 30’u lüks villa olmak üzere 50 ev yaptırdı. Midyat'ın Yemişli ve Elbeğendi köylerinden yıllar önce başta İsveç olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine göç eden Süryanilerin, köylerine geri dönüş hazırlıkları sürüyor. Köylerde İsveç köy evleri model alınarak Mardin'e özgü kesme taşlarla tripleks villalar yapıldı.
Yemişli köyünde 30'u villa 50 ev, Elbeğendi köyünde de 15 villanın yapımı sona ererken ev yaptıran Süryaniler ise geri dönüş yapmaya başladı.
Yemişli köyünde ikamet eden İbrahim Akdemir, uzun süreden beri başta İsveç olmak üzere Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan Süryanilerin köylerine dönüş kararı almalarıyla birlikte her biri 150 ile 200 bin avro arasında değişen fiyatlarla 30 villa ile 20 modern yapılı ev yaptırdığını söyledi.
Geçen yıl başlanan tersine göçlerin devam ettiği anlatan Akdemir, ''Geçen yıla kadar kilise ve köydeki birçok ev yıkılmaya yüz tutmuştu. Geri dönüş kararı ile 30 villa ve 20 ev başlandı. Kilisemizi de onardık. İsveç'te yaşayan köylülerimiz toplu halde ger dönüş kararı aldı. İsveç köylerindeki yapıyı örnek alarak, Midyat işlenmiş kesme taşlardan villalar yaptıran köylülerimizden bazıları da bu evleri sadece tatil yapmak için kullanacak.Köyümüze yeniden canlılık geldi. Herkes tarlasını bağını yeniden sürmeye başladı. Villa sayısı artacağa benziyor.”dedi.
Yemişli köyüne kesin dönüş kararı alan Aziz Işık ise köyde bulunan Süryani aile sayısının 5’den bir anda 15 aileye çıktığını söyledi. Aynı zamanda köyün muhtarlığını da yapan Işık, kendisi geldikten sonra üç komşusunun da kısa süre sonra köye gelip yerleştiğini anlatarak "Benim kuşağımın tamamı geri dönmek istiyor. Ben yurt dışında 30 yıldan fazla çalıştım, ama köyüme yeniden geri dönüş yaptım. Ancak dışarıda doğup büyümüş yeni nesil için aynı şeyi söylemek çok zor. Fakat onlar da her yıl kısa süreliğine de olsa gelip atalarının yurtlarında kalmak istiyor. Biz kendi vatanımız olan Türkiye Cumhuriyeti"nde huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşamak istiyoruz. Müslümanlar ve Süryaniler yüzlerce yıl bu topraklarda barış içinde yaşadı. Aynı ortam neden oluşturulmasın. Benim muhtarlığım bu kardeşliğin en güzel örneği. Bence bütün dünyaya bunu güzel bir örnek olarak göstermeliyiz."diye konuştu.
Yemişli köyünün yanı sıra Midyat'a bağlı Elbeğendi köyünde yapılan 15 villaya yerleşmelerde başlandı. Yaklaşık 25 yıldır İsveç'te yaşayan ve Elbeğendi köyündeki villaların yapılmasına öncülük eden Yahko Demir, tamamlanan villaların iç dekorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının da sona erdiğini belirtti. Demir, ''Yapımı tamamlanan villaların duvar aralarına ısı derecesini koruyan özel bir madde konuldu. Villaların altyapısı ise Avrupa normlarına göre yapıldı. Mobil sistem ısıtmalı, ortak spor tesisleri bulunan villalara taşınan ailelerin sayısı gün geçtikçe artıyor.”dedi.
Bin Süryaninin gelmesi bekleniyor
Mardin"e dönen Süryaniler Yemişli ve Bağlarbaşı köylüleri ile sınırlı değil. Hemen hemen bütün Süryani köylerinde dönenlerin başlattığı inşaat ve tamiratlar sürüyor. Şimdilik kesin dönüş yapmasalar da evlerini dönecekleri güne hazırlıyorlar. Aynı durum Mardin ve Midyat"ın merkezi için de geçerli. Cemaate göre önümüzdeki bir yıl içerisinde bin kadar Süryani kesin dönüş için Avrupa ülkelerinden Mardin"e gelecek. Mardin"deki Süryani cemaatinin önemli isimlerinden ve tarihi Süryani Kadim Kırklar Kilisesi Papazı Hori Gabriel Akyüz, binlerce Süryani"nin Mardin"e kesin dönüş yapmak için kendilerine başvurduğunu söyledi.
Dünyanın dört bir yanına dağıldılar
Mardin bölgesinin eski halklarından olan Süryaniler bu bölgede uzun yıllar Müslümanlarla birlikte huzur içinde yaşadı. Cumhuriyetle birlikte Osmanlı"dan kalan huzur mirası çerçevesinde yaşamlarını sürdürdüler. Ancak bölgede 1970"ten sonra başlayan terörle birlikte yaşanan Süryani ölümleri ortamı gerdi. Terör, istediğinde başarılı oldu; Süryaniler köylerini bırakıp başka ülkelere göç etmeye başladı.
Almanya"ya iş için göç furyasının başladığı dönemlerde herkes gibi Mardin"de yaşayan Süryaniler de bu durumdan etkilendi. Onlar sadece Almanya"ya değil, neredeyse bütün Avrupa ülkelerine hatta Amerika ve Rusya"ya kadar ulaştılar. 1970"li yılların başında başlayan Süryani hareketliliği giderek ivme kazandı ve 1980"den sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu"da diş gösteren terörle birlikte göç zirveye çıktı. Neredeyse Süryanilerin tamamı Mardin"i terk etti. Sözü edilen zaman dilimi içerisinde 40 bine yakın Süryani"nin Mardin"den ayrıldığı tahmin ediliyor. Toplumsal baskı ve terörün başlatmış olduğu toplu Süryani göçü 1990"lara kadar devam etti.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum