13 Nisan 2009

BÖLGENİN İLK TELKARİ KADIN USTASI MARDİN’DE

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1392_maxi.JPG

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanlığının telkari gümüş işleme atölyesinin şefi Yıldız Baki, derneğe kayıtlı engellilere gümüş işleme sanatını öğretiyor. Baki, kadınların gümüş işleme sanatında erkeklerden daha başarılı olduğunu söyledi.

Mardin Sakatlar Derneği Şube Başkanlığı tarafından açılan ve AB tarafından finanse edilen gümüş işleme atölyesinin şefi Yıldız Baki, derneğe kayıtlı 18 engelliye telkari gümüş işleme sanatını öğretiyor.2005 yılında AB ve İş-Kur tarafından açılan üç ayrı telkari gümüş işlemeciliği kurslarına katılan Yıldız Baki(33) usta bir gümüş işleme ustası oldu.

Sakatlar derneği bünyesinde açılan ve derneğe üye engellilere istihdam ve el sanatlarını öğretmeyi hedefleyen gümüş atölyesinin şefliğini yapan Yıldız Baki, gümüş işleme sanatında kadınların erkeklere göre daha başarılı olduğunu söyledi. Telkari gümüş işleme sanatının sabır istediğini ifade eden Baki, kadınların erkeklerden yaratılış itibarıyla daha sabırlı olduğunu sözlerine ekledi.Gümüş atölye şefi Baki” Önce telkari gümüş işleme konusunda açılan üç ayrı kursa katıldım. Şimdi de 18 engelli arkadaşıma hem gümüş işleme sanatını öğretiyorum hem de birlikte yaptığımız takıları satarak gelir sağlıyoruz. Telkari gümüş işlemeciliği sabır isteyen bir sanat. Kadınlar erkeklerden bir çok konuda daha sabırlı. Kadınlara imkan sağlanırsa her alanda erkeklerle yarışabiliriz. Bize bu imkanı sağlayanlara teşekkür ederim” dedi.

Mardin Sakatlar derneği Şube Başkanı Hasan Anuk. Yıldız Baki’nin bölgenin ilk gümüş ustası kadın unvanını taşıdığını belirterek, engelli üyelerin ayakları üzerinde durmalarını sağlamak için açılan atölyenin gümüş işleme sanatını dirilttiğini söyledi. Engellilerin topluma kazandırılması gerektiğini ifade eden Anuk “Binlerce yıl önce bu yörede ortaya çıkan telkari gümüş işleme sanatının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bir dönemde, atölyemizi kurduk. Hem gümüş işleme sanatının yeniden canlanmasını sağladık hem de engelli üyelerimize çalışma ortamı yarattık. Biz engelliler olarak bize kimsenin acımasını istemiyoruz.Bize çalışma imkanı tanınsın, her işi yaparız. Araştırmadım, ama bölgenin tek gümüş işlemle ustası kadın bizde. Belki Türkiye’nin ilk gümüş işleme ustasıdır.Arkadaşlarımız çok azimlidir.Yeter ki çalışma ortamı sağlansın” şeklinde sözlerini sürdürdü. Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanlığının 7 bin dolayında kayıtlı üyesi bulunuyor.

www.habermardin.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum