14 Nisan 2009

Güneş bizi öldürür mü?

http://medya.zaman.com.tr/2009/04/14/ym_gunes_k.jpg
Bir yıldız olan Güneş, diğer yıldızlara hiç benzemiyor. Çıplak gözle bakamadığınız Güneş dünyaya yakınlığından dolayı çok farklı görünüyor. Diğer yıldızlardan daha yakın olması güneşi daha parlak ve yanan bir gaz topu gibi yapıyor. Acaba, Dünya'dan 150 milyon kilometre uzaklıktaki güneş bizi öldürür mü?

Aynı zamanda oldukça büyük bir yıldız olan Güneşe doğru arabayla yolculuk etseydiniz güneşe ulaşmak için her gün durmaksızın saatte 96,5 km hız ile yol almanız halinde yaklaşık 176 yıl sonra Güneş'e ulaşırdınız. Ancak güneş bize geliyor. Güneş ışınlarının dünyaya ulaşması ise yaklaşık 8 dakika sürüyor. Bu ışık, sıcaklık ve enerji bizim yaşamımızı sürdürmemiz için zorunlu. Güneş olmadan, Dünya karanlık, hayat olmayan, donmuş, büyük bir küre olurdu.

Güneş Dünya'ya yaklaşık 4,5 milyar yıldır ışık ve enerji yayıyor. Güneş bize yaşam sağlarken, aynı zamanda tehlikeli olabiliyor. Güneşin merkezi kabaca 5 milyon santigrat derecelik sıcaklığa sahip. Bu oldukça yüksek bir sıcaklık, eğer dikkatli olmazsanız Güneş birçok hasara yol açabilir. Sadece birkaç dakika güneşe doğrudan bakmak sizi kalıcı olarak kör edebilir. Sadece bu da değil, güneş belirli koşullarda sizi öldürebilir. Nemli ve sıcak havalarda, güneşte uzun süre kalındığında, kişide halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, çalışma isteğinde azalma, kas krampları ve bayılma görülebiliyor. Güneşin şiddetli ısı etkisine bağlı olarak güneş çarpması, ani şuur kaybı, felç, kalp krizi ve ölüm de görülebiliyor.
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum