TBMM’de Obama hazırlıkları sürüyor. Meclis bürokrasinin üst üste yaptığı toplantılarla, Obama’nın gelişi, Meclis Başkanı Köksal Toptan ve muhalefet liderleriyle yapacağı görüşmeler ile Genel Kurul konuşmasını içeren TBMM programı neredeyse saniye saniye planlanıyor. Obama ile G-20 zirvesinin yapıldığı Londra’dan, NATO zirvesine katılmak üzere Strasbourg’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Başkan Barack Obama’nın Türkiye ziyaretinin amacının, “önemli bir ilişkiyi güçlendirmek” olduğunu söyledi.
Beyaz Saray: Uzun konuşacak
Obama’nın, TBMM’de yapacağı konuşmanın, birkaç dakikalık bir sesleniş mi yoksa uzun bir konuşma mı olacağı sorusu üzerine de Gibbs, “Benim izlenimim uzun bir konuşma yapacağı yönünde. Ama Başkan’ın metin yazarlarına sormam lazım” dedi. Obama’nın TBMM’de 45 dakika konuşması bekleniyor. Obama’nın korumaları ya da özel ajanlar Genel Kurul’a girmeyecek. Ancak Obama’nın çalışma ekibinden bazı isimler komisyon sıralarında oturabilecek.
Hasan Anuk da davetli
Bu tarihi konuşma için çok geniş bir kesime de davetiye gitti. A tipi protokol ile ağırlanacak Obama için TBMM’nin yapacağı özel oturuma tüm eski Cumhurbaşkanları (Kenan Evren, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer), eski Başbakanlar (Yıldırım Akbulut , Necmettin Erbakan, Tansu Çiller), eski TBMM Başkanları (Hüsamettin Cindoruk, İsmet Sezgin, Ömer İzgi, Necmettin Karaduman, Kaya Erdem), Ankara’daki büyükelçiler davet edildi. TBMM ayrıca TÜSİAD, TOBB, TİSK, Türk-İş, Memur-Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu gibi meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve sendikaları da bu özel oturum için Meclis’e davet etti. Konuşmaya Mardin'den ise Sakatlar Derneği Başkanı Hasan Anuk davet edildi. Obama'nın konuşması için yapılan davetten son dakikada haberi olan Anuk Ankara uçağı ile Ankara'ya gitti.
Davet konusunda açıklamalarda bulunan Anuk, "Sayın Obama'nın meclisde yapacağı konuşma için Ankara'yadavet edilmem beni çok gururlandırdı. Sakatlar Derneği olarak ABD Başkanını tarafından onurlandırılmamız bizi hayki memnun etti. Yaptığımız çalışmalardan dolayı her ne kadar Türkiye'de bir değer verilmeyip dikkate alınmıyorsak da ABD tarafından dikkate alınmamız anlamlı bir davranış."dedi.
Clinton’ın tercümanı Egemen Bağış’tı
TBMM, 17’si kadrolu 6’sı sözleşmeli olmak üzere 23 tercümanı olmasına karşın, bu özel konuğu için dışarıdan “tercümanlık” hizmeti alacak. TBMM Genel Kurulu’nda karşılanış ve uğurlanışı sırasında yapılacak Türkçe konuşmaları Obama’ya, çevirmenlik konusunda Türkiye’nin en önde isimleri arasında yer alan Enterkon Şirketi’nden Seher Kumbaroğlu İngilizce olarak çevirecek. TBMM’de konuşan ilk ABD Başkanı Bill Clinton olmuştu. Clinton’ın 15 Kasım 1999’da TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı yaklaşık 25 dakikalık konuşmayı o dönem ABD’de yeminli tercümanlık da yapan ve aynı zamanda Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı olan Egemen Bağış çevirdi. 10 yıl önce özel kabinden Clinton’un konuşmasını tercüme eden Egemen Bağış, TBMM Genel Kurulu’na hitap edecek 2. ABD Başkanı olacak Barack Obama’yı ise kabine sırasından dinleyecek.
29
Obama TBMM’de konuşan 29. yabancı olacak. TBMM Genel Kurulu’nda bugüne kadar 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ya da parlamento başkanları konuştu. Meclis’te en fazla konuşan lider, KKTC’nin eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu.
Bu arada Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti çerçevesinde, "yarım yüzyılı aşan bir süredir hayati konularda dayanışma içinde bulunmuş iki müttefik ve stratejik ortak olan Türkiye ve ABD arasındaki ikili ilişkiler" ile "her iki ülkenin esasen ortak gündeminde yer alan öncelikli bölgesel ve küresel meselelerin" görüşüleceği bildirildi.
6-7 Nisan'da eşiyle birlikte Türkiye'ye gelecek olan ABD Başkanı Barack Obama’nın programı netleşti. Obama Türkiye’ye gelen 5. ABD Başkanı olacak ve Türkiye’de 2 gün kalacak.
5 Nisan Pazar akşamı Ankara’da olması beklenen Obama’nın, 6 Nisan’da Ankara’da yapacağı temaslar önemli olacak. ABD Başkanı Anıtkabir’i ziyaret edecek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le bir araya gelecek, Meclis Genel Kurulu’nda Genel Kurul’a hitap edecek ve burada vereceği mesajlar önemli olacak. Obama, daha sonra Başbakan Erdoğan ile Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya gelecek, first lady’ler Emine Erdoğan ile Michelle Obama da yine resmi konutta görüşecek.
İstanbul’a geçecek
Bu görüşmelerin ardından, Erdoğan ile Obama Medeniyetler Forumu Toplantısı’na katılmak için İstanbul’a geçecekler. İkilinin aynı uçakla İstanbul'a gitmesi planlanıyor ancak hangi liderin uçağının kullanılacağı henüz netlik kazanmadı. 7 Nisan Salı günü İstanbul'da, Erdoğan'ın onuruna vereceği öğlen yemeğine ve ardından Boğaz Turu’na katılacak olan Obama, Başbakan Erdoğan ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyecek. Burada, Müslüman dünyasına vereceği mesajlar merakla bekleniyor.
Güvenlik önlemleri
Öte yandan, Obama’nın ziyareti esnasında hem Ankara hem de İstanbul’da geniş güvenlik önlemleri alınacak. Ankara’da 10 binin üzerinde polisin izinleri kaldırılacak. Esenboğa Havaalanı’nda herhangi bir açıklama yapması beklenmeyen ABD Başkanı, buradan bir eskort eşliğinde ayrılacak ve seyredeceği güzergaha çevik kuvvet ile özel harekat birlikleri yerleştirilecek. Hangi güzergahın kullanılacağı ise son anda netleşecek.
Ele alınacak konular
Ziyarette hangi konuların ele alınacağı da netleşmeye başladı. Öncelikli olarak Irak’la ilgili gelişmeler konuşulacak. ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi ve Türkiye’den herhangi bir talep olup olmayacağı merak edilen konular arasında. Terörle ilgili işbirliği, Irak’a ilişkin son durum, özellikle PKK’ya silah bırakma çağrılarının yapılacağı bir dönemde yapılacak bu ziyareti önemli kılıyor.
Soykırım iddiaları da ele alınacak
Ele alınacak başlıklardan bir diğeri ise Ermeni soykırımı iddiaları. Bilindiği gibi, Obama’nın 1915 olaylarından ‘soykırım’ olarak bahsedip bahsetmeyeceği henüz netlik kazanmadı. Özellikle, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini normalleştirilmesi konusunda ABD yönetiminin mesajlar vermesi bekleniyor. Başbakan da, Türkiye’nin görüşlerini ilk ağızdan aktaracak. Bunun dışında Kıbrıs, Türkiye’nin AB üyelik süreci, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, ticaret hacminin artırılması, küresel kriz ve IMF ile ilişkiler de görüşmelerde yer bulacak. Ayrıca, Ortadoğu ile İran, Suriye konuları da ele alınacak başlıklar arasında.
Davutoğlu: Tarihi dönemeç
Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Danışmanı Ahmet Davutoğlu, Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihi bir uzlaşma döneminde olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Başkan Obama'nın Türkiye'ye gelme kararı da bu tarihi dönemin bir göstergesi" dedi.
Washington'da temaslarda bulunan Davutoğlu, Obama Yönetimi'nin Ermeni iddiaları konusundaki tutumunun da görüşmelerde ele alındığını belirtti ve bu konunun ilişkilerdeki olumlu seyri bozamayacağını ifade etti.
Ajanslar / Nezir Güneş
www.mardinlife.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum