27 Nisan 2009

Helal gıdayı iki saatte tespit etmek mümkün

http://medya.zaman.com.tr/2009/04/27/gida.jpg
Gıda ürünlerinde zaman zaman gündeme gelen domuz eti ve yağının kullanılması ve diğer soru işaretlerini gidermek için yeni teknolojiler geliştiriliyor. Malezya Putra Üniversitesi Helal Ürünler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yaakob B Che Man, geliştirdikleri teknoloji sayesinde herhangi bir gıdada domuz ürünü olup olmadığını 2 saat gibi kısa bir sürede belirleyebildiklerini söyledi.

Kurdukları araştırma merkezini son model teknolojilerle donattıklarını belirten Prof. Dr. Man, "Helal gıda konusunda Malezya'da yıllardır ciddi çalışmalar yapıyoruz. Laboratuvarda en son yöntemlerle yapılan DNA analizleriyle gıdaların içeriğini ortaya çıkarabiliyoruz. Daha yeni geliştirdiğimiz biyoteknik yöntemiyle bir gıdada domuz mamulü olup olmadığını 2 saatte görebiliyoruz. Domuzun gıdanın içindeki oran olarak tam yoğunluğunu buluyoruz. Hatta domuz jelatini gibi çok ciddi bir katkı maddesini de tespit ediyoruz." açıklamasını yaptı.

İstanbul Feshane'de düzenlenen 2. Uluslararası Helal Gıda Konferansı'na katılan Prof. Dr. Man, yaptıkları yöntemin çok yeni bir çalışma olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Geliştirdiğimiz yöntemimiz çok hassas değerleri ortaya koyuyor. Testimiz 0,001 nanogram (1 gramın milyarda biri) domuz ürününü tespit edebilecek hassasiyette. İnşallah piyasaya bu çalışmamızı süreceğiz. Şüpheli hangi gıda varsa test edeceğiz. Ayrıca aynı yöntemle gıdaların içinde olan alkol oranlarını da rahatlıkla görebiliyoruz." Önceki gün başlayan 2. Uluslararası Helal Gıda Konferansı'nda helal gıda sertifikalandırmada dünyadaki tüm Müslümanların tek bir standartta buluşması konusunda sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Müslümanların üreticilerden helal gıda istememelerini ve bu konuda hem tüketicilerin hem de işadamlarının bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayan Avustralya Helal Sertifikalama Kurumu Başkanı Muhammed El-Modelhy, helal gıda konusunda bilimsel verilerin ve eğitimin son derece önemli olduğunu anlattı.

190 ülkenin helal gıdayı yakından takip ettiğini anlatan Amerika İslamî Gıda ve Beslenme Konseyi Başkanı Dr. Muhammed Munir Chaudry'nin verdiği bilgilere göre de 1990'lı yıllara kadar helal gıdada çok küçük adımlar vardı. 2000'li yıllarda bu sektör atılım yaptı. İlaç sanayiinden bebek mamasına kadar hemen her tüketilen üründe helal kavramı tartışılıyor. Gıda sektörü, milyar dolarlarla ifade edilen çok büyük bir alan. Ancak helal ürünler bundan çok küçük pay alıyor.
NURULLAH KAYA
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum