11 Nisan 2009

Kaçak ve sahte ilaç operasyonunun dudak uçuklatan bilançosu

http://medya.zaman.com.tr/2009/04/11/ilac1.jpg

İstanbul'da gerçekleştirilen kaçak ve sahte ilaç şebekesine yönelik operasyonda adliyeye sevk edilen şüphelilerden 22'si tutuklanarak cezaevine gönderilirdi. 15 şüpheli için adli kontrol kararı alınırken operasyona yönelik ayrıntılar da netleşti. Suriye'den getirilen kaçak ve sahte ilaçların yanında İstanbul'daki bazı evlerde atölyeler kurularak sahte ilaç üretildiği ortaya çıktı. Ele geçirilen ilaçlar arasında Türkiye'de kırmızı reçete ile satılan kanser ilaçlarının bulunması dikkat çekerken Suriye'den getirilen ve bebeklerde gaz giderici olarak kullanılan bazı ilaçların kutuları içinde biber gazı çıktığı öğrenildi.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerinin uzun süreli ilaç şebekesi takibi, organizasyonun bütün ayrıntılarının deşifre edilmesiyle sonuçlandı. Aralarında Fatih, Ataşehir, Maltepe, Bahçelievler, Ümraniye, Şişli gibi 23 ilçenin bulunduğu 93 ayrı adrese baskın yapan uzman polisler, İstanbul dışında da 6 ilde operasyon yaptı. Özelikle Suriye'den getirilen ilaçların uğrak yeri olan Kilis'teki adresleri de basan polis 100'ün üzerinde kişiyi gözaltına aldı. Şüpheliler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulandı. İlk ifadelerin ardından bir kısmı serbest bırakılan ilaç operasyonu şüphelilerinden 64'ü gözaltı süresinin tamamlanmasının ardından Kadıköy Adliyesi'ne sevk edildi. Şüphelilerden 22'si hakkında tutuklama kararı veren mahkeme, 15 şüpheli hakkında da adli kontrol kararı verdi.

- İSTANBUL'DAKİ EVLERİ İLAÇ İMALATHANESİ GİBİ KULLANMIŞLAR -

Operasyon hakkında bilgi veren polis yetkilileri ilaç şebekesi zanlılarının çalışma şekilleri ve bağlantılı oldukları kişilerle ilgili çarpıcı bilgilere ulaştıklarını belirtti. Küçükçekmece ve Maltepe'de 4 ayrı evin ilaçların üretilerek satışa hazır hale getirildiği yerler olarak kullanıldığını belirleyen polis, bu evlerdeki aramalarda keçi boynuzu, mısır unu, arı poleni, boş ilaç kapsülleri, ilaç yapımında kullanılan malzemeler ve kapsül baskı makineleri ele geçirildi. Sahte ilaçların bu evlerde üretildikten sonra anlaştıkları kişiler aracılığıyla bazı eczaneler ve özellikle Eminönü Tahtakale'de satıldığı tespit edildi. Evlerde üretilen ilaçların cinsel güç artırıcı nitelikte olduğu belirlendi. Aynı nitelikteki ilaçlar piyasada 45-50 lira arasında değişen fiyatlarla satılırken ev yapımı ilaçların tanesinin 7 ile 15 lira arasında satıldığı ortaya çıktı. Bu arada şebekenin bağlantıda olduğu eczanelerin de tespit edildiği ve kaçakçılık olayı çerçevesinde haklarında cezai işlem uygulandığı öğrenildi. Tahtakale'deki bir çok iş yerinin kapılarının demir makaslarla kırılarak açıldığı operasyonda iş yerlerinde çok sayıda sahte ve kaçak ilaç ele geçirildiği belirtildi.

Şebekenin çalışma biçimi de polisi hayrette bıraktı. İlçe ilçe sorumlu belirleyerek ilaçları piyasaya süren şebekenin her bölge için ayrı sorumlular belirlediği tespit edildi. Şebekenin lideri olduğu belirlenin Y. U'nun Bayrampaşa ilçesi için Y. A., Eminönü için M. Y. ve Kadıköy için H. K. ve H. P. ile çalıştığı belirlendi.

Ele geçirilen ilaçlar arasında Türkiye'deki satışı kırmızı reçeteler aracılığıyla yapılan ALDOLAN isimli kanser ilaçlarının da bulunduğu belirtildi. Yanısıra bebeklerde gaz çıkarmayı kolaylaştıran bazı ilaçların da sahtelerinin ele geçirildiği öğrenildi. İlaçların detaylı incelenmesi sırasında gaz çıkarıcı bebek ilaçlarının bazılarının içinde Türkiye'de satışı yasak olan Nato biber gazı bulunması polisi de şaşırttı.

- 5 KEZ YAKALANIP SERBEST KALAN SURİYELİ AMURİ BU KEZ CEZAEVİNDE -

İlaç operasyonu kapsamında Kilis'te yakalanan ve İstanbul'a getirilen Suriyeli Ahmet Amuri'nin de tutuklananlar arasında yer aldığı belirtildi. Amuri, daha önce İstanbul Harem ve Laleli'deki otellerde toplam 5 kere kaçak ilaçlarla birlikte yakalanmış ancak delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı. Dikkat çekmemek için kendisi dışında iki oğlunu da Türkiye'ye göndererek kaçak ilaç kuryeliği yaptıran Amuri'nin önceki operasyonlarda gözaltına alınmasına tepki gösterdiği ve polisin tutumunu anlamsız bulunduğunu söylediği belirtilmişti.

Operasyon kapsamında arama yapılan ev ve iş yerlerinde 182 bin 18 adet sahte ve kaçak ilaç, 136 bin 395 aret boş ilaç kutusu, 36 bin 822 adet ilaç imalatında kullanılan prospektüs ve etiket gibi malzemeler, 22 kilo 197 gram ilaç yapımında kullanılan toz ve sıvı madde, 1 adet bilye atar tabanca, 2 adet kurusıkı tabanca, 235 adet mermi ile 20 bin Dolar nakit para ele geçirildi. Operasyon kapsamında toplam 161 bin 899 adet kaçak ve sahte ilaç ele geçirildi.

(CİHAN)
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum