14 Nisan 2009

KADINLARA ERKEK ÇOCUK BASKISI

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1400_maxi.JPG

Mardin KAMER Vakfı Şube Başkanı Tülay Elçioğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan kadınlar eşleri tarafından erkek çocuk doğurmaları için psikolojik baskı altında bırakıldığını ileri sürdü. Elçioğlu, “Mardin başta olmak üzere birçok ilde, aşiret ve feodalitenin halen geçerli olduğu bölgelerde kız ve erkek ayrımı yapılmaktadır. Bazı evliliklerde ise, özellikle kadın erkek çocuk doğurmak için 6 veya 7 kez doğum yapmaktadır” dedi.

Mardin’de halen Ataerkil aile yapısı içinde şiddetin devam ettiğine dikkat çeken KAMER Şube Başkanı Tülay Elçioğlu, yapılan araştırmalara göre aşiret yapısına göre kadınların erkek çocuk doğurmaları yönünde psikolojik baskı uygulandığını iddia etti. Tülay Elçioğlu, erkek çocuğu sadece erkeklerin değil, birçok kadının da erkek çocuk istemesinin dikkat çektiğini ifade ederek “Bunun iki sebebi var. Birincisi, Kültürel Gen sadece bizim toplumda değil tarım ve iş gücüne dayalı dünyanın her toplumunda onbinlerce senedir erkek evlat daima işgücü ve ailenin isminin devamı için araç olarak görüldüğünden sadece baba değil anne bile bilinçaltı gereği erkek istiyor. Çevremde erkek çocuk olmazsa olmaz diyen onlarca kadın var. İkincisi ise bilgisizlik: İnsan hayatına en çok etki eden sebeplerden biri olan din kız çocuklarını diri diri toprağa gömülmekten kurtarıp, Peygamber vasıtası ile "Kim üç kız veya iki kız yetiştirir, terbiye ve tedbirlerini eksik etmez, onlara iyi davranır ve evlendirirse cenneti hak etmiştir." ve "Kimin iki kızı olur da öldürmez, alçaltmaz, oğlan çocuklarını bunlara tercih etmezse, Allah onu cennete koyar" diyerek kız çocuklarının ne kadar değerli ve onların yetiştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

“Bu ülkede erkek çocuk doğuramadı diye eziyet gören,dışlanan,kocasının ailesi tarafından istenmeyen bir çok kadının varlığından söz edebiliriz” diyen Elçioğlu, “Bir kısmı öyle ağır psikolojik baskı görüyor ki "ben beceriksizim,kocama çok istediği bir erkek çocuk bile veremedim" duygusuyla kıvrandırılıp aldatılmayı,üstüne kuma getirilmesini bile sineye çekiyorlar. Mardin başta olmak üzere bir çok ilde olduğu gibi aşiret ve feodalitenin halen geçerli olduğu bölgelerde kız ve erkek ayrımı yapılmaktadır. Bazı evliliklerde ise, özellikle kadın erkek çocuk doğurmak için 6 veya 7 kez doğum yapmaktadır” şeklinde konuştu.

www.habermardin.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum