27 Nisan 2009

KENT KARINCALARI MARDİN’İ GEZİYOR

http://www.habermardin.com/haber_uploads/1456_maxi.jpg
Midyat Kaymakamlığı tarafından ilçede öğrenim gören ilköğretim okulu ve lise öğrencilerine hafta sonu Mardin turu düzenliyor.

Midyat Kaymakamı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanı Mustafa Yılmaz, Vakfın imkanları ölüsünde, ilçede öğrenim gören başarılı öğrencilere Mardin’in tarihi ve turistik mekanlarını görmeleri ve tanımaları için öğrencilere okul idarecileri ve rehberler eşliğinde tur yaptırıyor.

Midyat Kaymakamlığı, tarihi yerleri öğrenmeleri için öğrencileri geziye çıkarıyor. Gezilerle öğrenciler tarih ve coğrafya dersini uygulamalı olarak görüyor ve öğreniyor.
Merkez, belde ve köylerdeki yaklaşık 2 bin ilköğretim öğrencisi, yaşadıkları kentin tarihini öğrenmek için “Kent Karıncıları” adlı proje kapsamında kentin tarihi yerleri gezdiriliyor. Öğrencilerde tarihi eserleri koruma bilincini geliştirmek ve tarihi yerleri öğrenerek bilgi sahibi olmalarını sağlam için okul müdürleri ve öğretmenler rehberliğinde öğrenciler Mardin’deki tarihi mekânları inceliyorlar. Gezi kapsamında; kiliseler, manastırlar, camiler, devlet konuk evi, hanlar, tarihi evler geziliyor. Her hafta farklı sınıflardan öğrencilerin katılımı ile geziler gerçekleştiriliyor.

Kaymakam ve (SYDV) Vakıf Başkanı Mustafa Yılmaz, Midyat’ta öğrenim gören öğrencilerimizin yaşadıkları illin, tarihi, kültürel zenginliklerini tanımaları açısından hafta sonları tur düzenlediklerini belirtti. Eğitimin sadece okullarda alınan teorik bilgilerden ibaret olmadığını ifade eden Yılmaz; “başarılı öğrencilerimizin yaşadıkları çevre, merkez il’in tarihi turistik mekanlarını, coğrafik, ekonomik, kültürel, doğal kaynaklarını bilip tanımaları ve ilere korumaları için bu çalışmayı başlattık. Öğrencilerin doğup büyüdükleri yerleri yerinde görmeleri öğrencilere büyük yarar sağlıyor. “Çevresini tanımayan, dünyayı tanıyamaz.” düşüncesi çerçevesinde bu tür gezilerin gerekli olduğunu ifade eden Kaymakam Yılmaz; “Tarih ve kültür bilinci çok erken yaşlarda, özellikle öğrencilik yıllarında oluşması gereken kavramlar. Bu yüzden geziler gerçekten çok önemli. Mardin yerlerini gezdirmekle; öğrencilerin bu gezilerden zevk almalarını, tarih ve kültür konularında bilgilenmelerini sağlayacak alternatif öğretim yöntemlerinden yararlanmalarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, öğrencilerde tarih ve kültür bilinci ile birlikte çevre ve doğal yaşamı koruma konusunda da bilinç oluşturucu bir çalışmanın onların yaşamları boyunca davranışlarını etkileyeceğine inanıyoruz. Amacımız, gençlerimize, tarih ve kültür varlıkları ile doğal çevrenin önemini vurgulamak, kültür mirasımızın dünya kültür mirasının bir parçası olduğu ve korunması gerektiği bilincini yaygınlaştırmaktır” diye konuştu.

Hafta sonu turlarına katılan Kültür-Turizm ve Tanıtım Programı kapsamında Midyat Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ortaklaşa gerçekleştirilen gezi kapsamında cumartesi ve pazar günleri yapılıyor. Midyat`taki okulların her birinden 50`şer öğrenci (Her hafta sonu 4 okul 200 öğrenci) Mardin`in tarihi ve turistik yerleri gezdirilerek çocukların bu konudaki bilgileri görsel olarak pekiştiriliyor.

Bu gezi kapsamında Mardin’de Kasimiye medresesi, Mardin müzesi, Zinciriye medresesi’in yanı sıra, Dara harabeleri, Nusaybin’deki tarihi mekanlar çağ-çağ baraj havzası, Beyazsu sonra Midyat’a son buluyor. Gezi kapsamında Öğrencilere Mardin Öğretmen ecinde yemek veriliyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Şehmus İleri, projenin öğrencilere tarih bilinci aşılamayı amaçladığını, bunun yanı sıra çocukları merak etme ve araştırmaya yönelttiğini söyledi. İleri, “Tarihimizi, çevremizi yeterince tanımıyoruz, öğrencilerde tarih bilinci ve çevre duyarlılığını amaçlıyoruz. Gezilerde gördük ki, yaşadığımız şehre yabancıyız” dedi.

Geziye katılan öğrenciler de, Midyat’ta doğup büyümelerine rağmen çok fazla bir bilgiye sahip olmadıklarını, bu geziler sayesinde çok detaylı ve yararlı bilgileri kazanacaklarını ifade ettiler.

Tarihi ve Antik yerlerde bol bol fotoğraf çeken öğrenciler, çevrenin tarihsel ve kültürel değerlerini yazılı kaynaklardan okumanın yanında, böyle yakından gezerek görmenin daha yaralı olduğunu belirttiler.

Selahattin Erol
www.habermardin.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum