5 Nisan 2009

Mardin Amerika'da Tanıtılıyor

Bugüne kadar Türkiye'nin dışında yapılmış en büyük Türk festivali olma özelliği taşıyan ve onur konuğu Mardin'in de yer aldığı "Anadolu Kültür ve Yemek Festivali", ABD'nin Los Angeles kentinde başladı.
http://galeriimg.sabah.com.tr/4508/101041p.jpg
2 - 5 Nisan tarihleri arasında dört gün sürecek olan festival, kelimenin tam anlamı ile Anadolu'nun dününden bugününe uzanan tarihi dokusunu, Amerika'nın Los Angeles'ın hemen yanı başında olan Orange County şehrine taşıyor.
Los Angeles'ta faaliyet gösteren Pacifica Enstitüsü tarafından düzenlenen ve İstanbul Ermenileri Birliği tarafından da desteklenen festivalde İstanbul, Mardin, Van, Konya ve Antalya şehirlerinin kendileri ile özdeşleşmiş tarihî ve tabii güzellikleri ile sanat eserlerini Amerika'nın en batı ucuna taşıdı. Bir yıldan fazla uğraşların sonucunda 30 bin metre kare alana kurulan ve Anadolu'nun 5 farklı bölgesinden 5 şehri dev maketleriyle adeta Los Angeles'a taşıyan festivalin ilk günü son derece canlı bir o kadar da ilgi çekici geçti. Festivale en az 100 bin ziyaretçi bekleniyor.
Mardin şehir siluetini, Boğaz Köprüsü'nü, Kız Kulesi'ni, Akdamar Kilisesi'ni, Antalya antik Aspendos Tiyatrosu'nu, Mevlana Türbesi'ni, Kapalıçarşı'yı ve de Haydarpaşa tren garının dev maketleri ve ihtişamlı görüntülerini festival alanında görmek mümkün. Maketlerin hemen yanlarında Anadolu'nun zenginliklerini resmeden görüntülerin İngilizce ve Türkçe tarihi bilgilerin yazılı olduğu levhalar titiz çalışmanın inceliklerini gösteriyor.

3. AHMED ÇEŞMESİ'NDEN LİMONATA VE AYRAN İÇİLECEK
Kapalıçarşı tarzında inşa edilen 90 ayrı dükkândan oluşan alışveriş imkanının bulunduğu festivalde ziyaretçiler içecek ihtiyaçlarını da festival meydanın tam ortasına kurulan 3. Ahmet Çeşmesi'nden karşılayacak. Sultanahmet Meydanı'ndaki tarihî çeşmeyi birebir inşa eden tasarımcılar, musluklardan su yerine ayran, limonata v.b içeceklerin akacağı şekilde tasarlamış.
Festivale renklilik katan diğer faktörlerden birileri de Osmanlı ve Türk mutfağının birbirinden leziz yemekleri ile çocuklar için kurulmuş park olarak dikkat çekiyor. Tahta boğanın üzerinde rodeo yapmaktan, resim çizmeye ve dağa tırmanmaya kadar çocukların oynayabileceği daha birçok oyun çeşidini çocuk parkında bulmak mümkün. Klasik festival anlayışını çok daha geniş ufuklara taşıyan Anadolu Kültür ve Yemek Festivali, yalnızca eğlenmenin değil aynı zamanda öğrenmenin ve de dinlenmenin olabileceği fikrini Los Angeles'a anlatmaya çalışıyor.
Festivalin ilk gün konukları daha çok bölge okul öğrencileri oldu. Öğrenciler ellerinde kâğıt ve kalemler ile hem gördüklerini not ederken hem de kendileri için kurulmuş parkta doyasıya bir gün geçirmenin keyfini yaşadı.

FESTİVAL ALANINDA BEŞ VAKİT EZAN OKUNACAK
Festivaldeki renklilik bunlarla da sınırlı kalmıyor. Beş vakit okunan ezan ile kimi ziyaretçiler kendilerini Türkiye'nin bir şehrinde olmanın manevi havasını soluklarken, Konya standında semazen gösterisi, Mardin platformun da çalınan yöresel halk ezgileri katılımcılara unutamayacakları bir gün yaşatıyor. Festivalde özellikle Mardin standı gün boyu ilgi merkezlerinin başında yer aldı. Mardin Belediyesi'nin de katkılarıyla festivale gelen ekip çaldıkları Mardin ezgileri ve oynadıkları yöresel halk oyunları ile izleyenleri mest etti. Yine Konya bölümünde festivalin sema gösterisinin dışında çalınan tasavvuf musikisi, dinleyenlerin kulaklarınının paslarını temizledi.

FESTİVAL ALANINDA MEHTER TAKIMI DOLAŞIYOR
Her üç saatte bir festival alanında tur atarak Osmanlı'nın silinmez izlerini Orange County şehrine taşıyan Mehter Takımı ise "Ceddin Deden" ve "Genç Osman" gibi marşlarla alanı inletiyor. Müzikal etkinliklerin, sanatsal gösterilerin yapılaması için kurulan dev sahne ve hemen arkasındaki tarihi bölge ve şehir fotoğraflarıyla süslü sahne perdesi yine dikkat çekiyor. Diyarbakır doğumlu ve bugün California'da yaşayan Udi Yervant ile ekibi ilk gün verdikleri konserde, Anadolu'nun zengin müzik arşivinden bir demet sundu.

ANADOLU MEDENİYETLERİ TEK TEK SERGİLENİYOR
Öte yandan Uygarlıklar Yolu ziyaretçileri girişte kendisine hayran bırakacak. Her biri, sanat tarihi profesörlerinin de katkısı ile çok detaylı şekilde tasarlanıp Türkiye'de inşa edilen ve 30 günü asan gemi-tren ve TIR yolculuğuyla Kaliforniya'ya ulasan 11 dev kapı, yürüyüş yolu boyunca sıralanmış olacak. Her bir kapı Anadolu'da tarih boyunca bulunmuş medeniyetleri temsil ederken kapıların arasında bulunan iki büyük bilgi panosunda medeniyetlerin tarihi geçmişleri ve ilginç özellikleri anlatılıyor.
Festival alanına girişte medeniyetler yolu olarak ifade edebilecek geçitte; Anadolu'da yaşamış Troyka, Frigya, İyon, Urartu, Roma, Bizans, Büyük ve Anadolu Selçuklu devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti'ne uzanan tarihi süreci simgeleyen dönemin belli başlı eserleri Türkçe ve İngilizce yazılarla açıklanıyor. Yine medeniyetler geçidinde yukarıda adı geçen devletlerin ve imparatorlukların o dönemi simgeleyen kostümlerini giymiş kızlı-erkekli görevlilerin güler yüzlü konukları karşılaması bu toprakların misafirperverliğini de gösteriyor.

HER KESİMDEN FESTİVALE İLGİ BÜYÜK OLDU
Festivale girişler ücretli olmasına rağmen gerek Amerikalı gerek Türk, gerek Ermeni, Süryani ve Yahudi milletlerinden insanların ilgi göstermesi dikkatlerden kaçmadı. Festivalin açılış törenine Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu ile birçok ülke konsolosu katılırken, bölgenin en üst düzey bürokrat ve eyalet milletvekilleri de yoğun ilgi gösterdi.
100 binin üzerinde ziyaretçi beklenen Festivale California Valisi Arnold Shwarzenegger da özel elçisiyle mesaj gönderdi. Valinin mesajını okuyan elçi, "Sizlere Sayın Valimizin en sıcak selamlarını getirdim" diye başladı. Elçi daha sonra Vali'nin mesajını okudu. Vali şunları aktardı: "45 binden fazla insanın ziyaret edeceğini beklediğimiz Anadolu festivalini düzenleyenlere şükran doluyum. California harikulade bir yer ve sizlerin bu değerli katkılarıyla daha da zenginleşiyor. Bugün sizler zengin bir kültürün ve tarihin günümüze taşınmasına ve de anlatılmasına yardımcı oluyor bizlerde buna şahit oluyoruz. California halkı adına bugün kalben yaptıklarınızı takdir ediyorum."
Daha sonra kürsüye bölge vekilleri, belediye başkanları ile polis şefleri gelerek kısa konuşmalar yaptı.

ABD BASINI BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Festivale yalnızca insanlar değil Amerikan basınının da ilgisi yoğun oldu. Bölgesel yayın yapan Fox TV, Los Angeles ve çevre illere canlı olarak yayınladığı festivali, İngiliz Reuters ajansı saatler boyu görüntü çekti. Yine ABD'nin önde gelen ABC, NBC ile birçok yerel yayın yapan televizyon kanalları etkinliği takip etti. Bunların yanı sıra Güney Kore ve Vietnam gibi ülkelerden televizyon kanalları gelerek organizasyonu düzenleyen yetkililer be festival hakkında haber yaptı.
Televizyon kanallarının dışında Amerika'nın en saygın gazetelerinden Los Angeles Times'ın da takip ettiği etkinliği yerel birçok yazılı basın da izledi.

FESTİVALE 2 MİLYON DOLAR HARCANDI
Festivali düzenleyen ekibin başkanlığını yürüten Kemal Cem, bu etkinliğin yalnızca başlangıç olduğunu söyledi. Cem, "Bu sene ilkini düzenlediğimiz Anadolu Kültür ve Yemek Festivali, her yıl düzenlemekle kalmayacağız bunu geliştirecek ve büyüteceğiz." dedi. Festival için bir yıldan fazladır uğraş içinde olduklarına dikkat çeken Cem, 2 milyon dolar gibi bir maliyetle bu etkinliği yapabildiklerini kaydetti. Van, Mardin gibi birkaç belediyenin festivale yardım ettiklerini kaydeden Kemal Cem, dört gün süreyle açık olacak etkinliğe 40 bin insanın gelmesinin beklediklerini kaydetti.
Festivali ilk önce 7 bölge 7 şehir olarak düşündüklerini aktaran Cem, "Ancak ekonomik kriz nedeniyle bunu 5 bölge 5 şehre indirmek zorunda kaldık." dedi. Başkan Cem, seneye yapılacak festival de ise daha fazla bölge ile şehir olacağının sözünü verdi. Alana maketlerin ve diğer malzemelerin yerleştirilmesinin 35 gün sürdüğünü aktaran Kemal Cem, festival için Türkiye'den 17 konteynır dolusu yük geldiğini belirtti.
Festivalin renkliliğine dikkat çeken Cem şöyle devam etti: "Bugün ve Pazar günü Ermeni sanatçı Udi Yervant ile ekibi konser verdi ve verecek. Yarın Yunanlılar festivaldeki Antalya bölümünde 'sirtaki' oynayacak. Hafta sonu bu alanı Amerikalıların dışında Ermeni dostlar ile Yahudi ve Süryaniler dolduracak. Biz Anadolu festivali ile yalnızca Türk insanını değil bu topraklarda yaşamış diğer milletlerin de bu tarihi zenginliğin bir parçası olduklarını göstermeyi arzuladık."
Cem, festivali düzenlemedeki amaçlarını ise "Amacımız ülkemizi tanımak ancak bunu yaparken yaptığımız işin bir markaya dönüşmesini hedefledik" diye açıkladı. Cem, Los Angeles'in eğlencenin merkezi durumunda olduğuna işaret ederek, "Burada yapılan etkinlikler kaliteli oluyor. Bizde bu festivali aynı kalitede yapmak istedik." diye konuştu.
Festivalin ilk günü akşam film gösterimi ile tamamlandı. Mahsun Kırmızıgül'ün yönetmenliğini yaptığı "Beyaz Melek" filmi sinema severlere gösterildi.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum