5 Nisan 2009

Midyatlı Öğencilerin Büyük Başarısı

Midyat ilçesinde Aziz Önen Lisesi öğrencilerinden Birdal Gümüş ve Merve Fidan'ın kimya dalında hazırladığı 'Minik vantuzların büyülü rüyası' projesi ile Anadolu Lisesi öğrencilerinden Serhat Akay ve Kudret Buray'ın matematik dalında hazırladığı 'Kareköklü ifadelerde çıkartma işlemini kısa yoldan çözme' projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
http://resimler.haberler.com/haber/456/midyat-aziz-onen-lisesi-ile-anadolu-lisesi_o.jpg
Aziz Önen Lisesi 9. sınıf öğrencileri vantuz (Amerikan Sarmaşığı) bitkisinde çıkan sıvı ile doğal metotlarla bir tek mor renkte parmak ojesi yapmayı başardı. Öğrencilerden Birdal Gümüş, bu doğal metodu bir aydır deneyler ile test ettiklerini belirterek, "Arkadaşımın evine gittiğim bir günde, bahçelerinde bulunan süs bitkisini elime aldığım bitkinin parmağımda leke bırakması ile başladı. Arkadaşım ile bu konuyu paylaştıktan sonra, öğretmenimize söyledik. Özellikle okulda öğretmenlerimizin bizi araştırmaya yönlendirmesi sayesinde bu buluşu yaptık. Bu buluş ile ahşap boyası olarak da kullanılabilen bu boyada Türkiye ekonomisine katkı sağlamak açısından da önemli olduğunu düşünüyorum. Daha sonra öğretmenlerimize söyledikten ve onların önerisi ile TÜBİTAK'a başvurduk ve başvurumuz kabul edildi. Çok mutluyuz. Malatya'da yapılacak bölge yarışmasını başarıyla geçip Ankara'daki yarışmalara katılmayı çok istiyoruz" diye konuştu.

Merve Fidan ise "Yaptığımız buluşta bir tek mor rengini elde edebildik ve güzel bir sonuç elde oldu. Yaptığımız deneylerde hep olumlu sonuçlar vardı. Bu projemiz ile öğretmenlerimizin yüzünü ak çıkarmak istiyoruz." dedi. Okul idaresi ise, TÜBİTAK tarafından kabul gören projenin öğrencileri oldukça etkilediği vurgusunda bulundu.

KAREKÖKLÜ İFADELERDE ÇIKARTMA İŞLEMİNDE YENİ BİR FORMÜL

Midyat Anadolu Lisesi Öğrencileri, ÖSS sınavına şimdiden hummalı çalışmaları sonunda kare köklü işlemlerde buldukları kısa yol diğer arkadaşlarını rahatlatacakları kanısındalar.

Öğrenciler soru çözdükleri sırada karşılaştıkları yeni metodu şöyle anlatıyor: "Kudret Buray, arkadaşım Serhat Akay ile beraber çözdüğümüz kareköklü ifadelerde çıkarma işlemi problemlerinde kullandığımız metotla keşfettik. Bu durumu konuyla ilgili her soruda test ettikten sonra okulda bulunan Matematik Öğretmenimiz Serdar İnan'a sunduktan ve her soruda doğru cevabı ya da yakın değeri bulduk. Öğretmenimizin de önerisi ile TÜBİTAK yarışmasına müracaat ettik."

Anadolu lisesi 11. sınıf öğrencisi Serhat Akay, buldukları bu kısa yol ile hedeflerinin, Malatya ve oradan da Türkiye genelinde TÜBİTAK tarafından yapılan Ankara elemelerine katılmak olduğunu söyledi.

Okulda kısa yol metodu mutlulukla karşılanırken, Matematik öğretmeni bir diğer noktayı işaret etti. Serdar İnan, "Doğu ve Güneydoğu'da 240 proje arasından 80 projenin kabul edildi. Matematik dalında başvurulan 50 projeden ise sadece 8'i kabul edildi. Kabul edilen 8 proje arasında bizim öğrenciler ait olan projenin olması ayrıca guru vericidir" dedi. İnan, buldukları bu yol özellikle en karmaşık ve büyük sayılarda çok kullanışlı bir buluş olduğu kanısındayım. Matematik'te ilginç bir buluş olduğunu da söyleyebilirim" diye konuştu.

Midyatlı öğrenciler 6- 10 Nisan tarihleri arasında Malatya'da yapılacak yarışmalarda hünerlerini sergileyecek. Öte yandan öğrencilerin ulaşım masrafları Midyat Kaymakamlığı tarafından karşılanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum