25 Nisan 2009
SÜRYANİLER TAPULARINA KAVUŞTU
Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı 2 Müslüman 5 Süryani köyüne 4 bin 971 parsel tapusu dağıtıldı. Tapusu hazırlanan 4 bin 971 parsel sahibinin katıldığı tapu dağıtım töreninde Türkiye Cumhuriyeti ve Hükümeti adına Mardin Valisi Hasan Duruer “ Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihten gelen bir meziyetle kurulduğu günden beri milletin bütün fertlerine adaletle eşit olarak muamele etmiştir. Eğitim sağlık ,yol, su haberleşme, korunma huzurla yaşama hususlarında halkın ihtiyaçlarını türlü savunma tedbirlerini alarak ırk renk inanç ayırımına bakmadan bütün milletin birlik beraberlik içerisinde huzurlu ve mutlu olarak yaşamasını sağlamıştır. Ve Sonsuza kadar da bu misyonunu devam ettirecektir”
HOŞGÖRÜNÜN KENTİNDE 2 MÜSLÜMAN 5 SÜRYANİ KÖYÜNDE TAPU SEVİNCİ
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü`nün 2004 yılında Türkiye genelinde başlatmış olduğu kadastro çalışmaları sonucunda Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı 2 Müslüman 5 süryani köyünde 4 bin 971 parselde çalışmalar sona erdi. Nusaybin ilçesine bağlı Üçköy’de düzenlenen tapu dağıtım törenine Mardin Valisi Hasan Durure, Deyrul umur Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, Kırklar kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, ve Dış işleri Bakanlığı tarafından davet edilen Filipin, Hollanda Nijerya, Senegal, Belçika Venezuella, Suriye, İngiltere, Almanya, İsveç, Fransa, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinden Parlmenter, Büyükelçi, Müşteşar, Misyon Şefleri, Metropolity ve Süryani Ortodoks Kiliseleri Federasyon üyeleri ve Türkiye İç işleri Bakanlığında görevliler ve Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı ve İstanbul Süryani Vakfı Başkanı Yakup Tahincioğlu katıldı. Mardin genelinde 184 yerleşim biriminde 100 binin üzerinde parselde tapu kadastro Çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Nusaybin ilköğretim okulu öğrencileri oluşan Foklor ekibi Yöreye özgü oyunlarla davetlileri coşturdu. Yapılan konuşmalar İngilizce olarak tercüme edildi. Açılış Konuşmasını Üçköy Muhtarı Marevki Çınar yaptı.
KADASTRO ÇALIŞMALARINDA YENİ DÜZENLEMELER YAPILMALDIR
Ardından Turabdin Bölgesi Metropoliti Samuel Aktaş’ın Hukuk Danışmanı Avukat Rodi Sümer Bu tapu dağıtım törenini manastır kilise köylerimizin yaşadığı tapu ve kadastro sorunlarının çözümü için iyi bir adım olarak algıladıklarını belirterek, “ Yöremize gelip sorunlarımıza kulak vermeniz bize umut ve güç veriyor. Bu olumlu yaklaşımın devamı en büyük temennimizdir. AB yolunda müzakere sürecinde olan ve uzun bur reform sürecinden geçmekte olan Türkiye’de 5 yıl öncesine kadar bölgemizdeki köylerin birçoğunun kadastro görmemiş olması ve vatandaşlarımızın mülkiyet haklarını belgelendirecekleri tapu senedine sahip olmamaları büyük bir eksiklikti ancak son yıllarda gerçekleştirilen yoğun kadastro tespit faaliyetleri sayesinde bu eksiklik büyük ölçüde karşılanmış ve bugünde bu vesile ile bir araya toplanma şansını elde ettik” dedi. Rodi Sümer Mor Gabriel manastırımız olmak üzere Midyat İdil, Nusaybin ve Dargeçit civarlarındaki köylerde yaşayan Süryanilere ait olduğu ve yüz yıllardır kullandıkları babalarından, dedelerinden kalan vergilerini ödedikleri bir kısmı tapulu olan araziler kadastro çalışmaları sırasında yapılan bir takım hatalar ve yanlış değerlendirmeler sonucunda kısmen orman arazi kapsamına alınmış, kısmen de hazine arazisi olarak tespit görüldüğünü ileri sürerek, “Bu nedenle bu yörelerde yaşayan Süryani halkımız ve özellikle manastırımız yüz yıllardır kendilerine ait arazileri kap etme tehlikesi ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu sorunlarımızın çağdaş medeniyetler ideali ile yol alan devletimizin inisiyatifi ile gerektiğinde ilgili asal düzenlemelerinde yapılması suretiyle hak ve hakkaniyet çerçevesinde çözümleneceği beklentisi içinde olduğumuzu iletmek isteriz. Bu durum zamanında köylerini ve arazilerini terk etmek zorunda kalan Süryani vatandaşlarımızın köylerine geri dönüşlerini hızlandıracağı gibi Süryani vatandaşlarımızın yörede yaşamların huzur içinde devam ettirmeleri ve ülkemizin kültürel zenginliğine katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
HERKES DİL, DİN IRK VE CİNSİYET AYRIMI OLMADAN KANUN KARŞISINDA EŞİTTİR.
Mardin Valisi Hasan Duruer İnsanlık tarihinin neredeyse başlangıcına tanık etmiş çok dinli ve çok kültürlü büyük bir hoşgörünün büyük bir dostluğun yaşandığı medeniyetlerin beşiği Mezopotamya’nın orta yerinde ezan sesi ile çan senini omuz omuza selam durduğunu ifade ederek,” Mardin’imiz de sevgi barış dayanışma ve kardeşlik ruhunun bütün dünya ya yayıldığını görmek bizleri gururlandırmakta hem de mutlu etmektedir. Anayasamızın 10 maddesinde Herkesin dil ırk cinsiyet siyasi düşünce felsefi inanç din mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım ve gözetmeksizin kanun Önünde eşit olduğu vurgulanmaktadır Aziz Devletimiz bu Madde de açıkça ifade edilen normlar çerçevesinde her zaman vatandaşına eşit mesafede tutmuştur. Asıl olan şudur ki ülkemize vatandaşlık bağı ile bağı olan aynı ülküyü ve ortak kaderi paylaşan kötü günde birbirine kenetleyip iyi günde beraberce coşabilen bir millet meydana getirebilmektedir. Bugünkü tabloda bunun açık bir kanıtı değil mi?” dedi.
Mezopotamya’ nın 24 medeniyete ev sahipliği yapıldığına dikkat çeken Vali Duruer, Burası inançların bölgesidir. Müslüman, Yezidi, Süryani türkü ve kürdü ile birilikte yüz yıllardır hoşgörü ortamında yaşamaktadır. Yıllardır ülkemizi zayıflatmak , milli birlik ve beraberliğimizi sekteye uğratmak isteyenlere karşı Mardin halkı birbirine sıkı sıkıya kenetlenerek en güzel cevabı vermiştir. Devlet ve millet dayanışmasının en güzel örneğini hep birilikte yaşamaktayız. Devlet fertlere karşı görevlerini en iyi şekilde yerine getirdiği ölçüde ona derin bir bağlılık duyulur. Bu büyük bağlılığın doğmasında yerleşmesinde inancın rolüde büyüktür. Mardin’de inançlara mensup insanların kavgasız gürültüsüz olarak bir arada dostça yaşamalarında inançların sevgi ve barış temelinde bir yapı arz etmesinin önemi büyüktür. Kökeni binlerce yıl öncesine giden bir toplumun temsilcileri olan Süryani kardeşlerimiz Mezopotamya da yeşeren ve uygularlığın gelişiminde önemlidir rol üstlenen eski Mezopotamya halklarının yani köklü bir kültürün mirasçılarıdır. Yüzlerce senedir yaşadıkları bu coğrafyada kendi kültürel derlerini damıtıp bu vatan parçasının kültürel dağarcığına önemli katkılar sağlamışlardır” şeklinde sözlerini tamamladı
Tapu dağıtım töreninde Müslüman köyü olan Düzce’de 249 Görentepe’de 841, Süryani köylerinden Dağiçi 538, Dibek 290, Taşköy 758, Üçköy bin 985, Üçyol köyünde ise, 310 parsel olmak üzere Müslüman köyünde toplam bin 90, Süryani köylerinde ise, toplam 3 bin 881 olmak üzere toplamda 4 bin 971 parsel için tapu dağıtım ile tören sona erdi.
www.habermardin.com
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum