16 Nisan 2009

Tarihi Kent, tarih fışkırıyor

7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin'de son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda çok önemli tarihi eserler gün ışığına çıkartılıyor
http://resimler.haberler.com/haber/775/kurucay-koyunde-gecen-yil-ara-verilen-kazilara_o.jpg
Derik ilçesine bağlı Kuruçay köyünde geçen yıl ara verilen kazılara yeniden başlanacak.

Kuruçay'da arkeologların yaptıkları kazı çalışmasında yaklaşık bir metre toprağın altında tavus kuşu, geyik ve inek figürlerinden oluşan çok sayıda Roma dönemine ait mozaikler ortaya çıkarılmıştı.

Kış sezonu nedeniyle Kuruçay köyünde ara verilen kazıların Mayıs ayında yeniden başlanacağı ve diğer mozaiklerin ortaya çıkartılması için Kültür Bakanlığı'ndan arkeologlar ile kazı ekibinin geleceği belirtildi.
7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan ve birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin'de son yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda çok önemli tarihi eserler gün ışığına çıkartıldı. Geçtiğimiz yıl M.Ö 491 -518 yıllarında İran Hükümdarı Yuvaniş'in askeri karargâh olarak kullanılan, Pers ve Babil krallığına ait mozaiklerin ortaya çıkması ve Kuruçay'da mozaiklerin bulunması üzerine harekete geçen Mardin Valiliği çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Özellikle Dara'da bulunan 100 bin kişilik askeri garnizon şehrini ortaya çıkarmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önümüzdeki aylarda kazı çalışması başlatacağı belirtildi.

Mardin Valisi Hasan Durer, Babil ve Pers imparatorluğuna karargâh olan Dara harabelerindeki mozaikler ve mezarları görmek için bölgeye çok sayıda yerli yabancı turistin geldiğini söyledi.

Duruer, "Dara 1,5 kilometrekarelik alan üzerinde kurulu. Etrafında kazı yapılması gereken alanlar var. Kazı uzun yıllar alacak. Bu yıl önemli mozaikler bulundu. Çalışmalarımız çok yönlü ve geniş alanı kapsayacak şekilde devam edecektir. Mardin'in neresini kazarsanız kazın ortaya tarih çıkıyor. Bu tarihi iyi değerlendirip kenti dünyaya tanıtmamız gerekir." dedi

Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay da, Kuruçay köyü harabelerinde kazı çalışmalarının yeniden başlayacağını belirterek, "Yapılan bu çalışmalarla Mardin, dünyanın önemli turizm mekânı haline gelecektir. Buraları görmek için Mardin'e yılda 700 bin değil 2 ile 3 milyon arasında turist gelir." şeklinde konuştu.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum