7 Nisan 2009

Vali'den Turizm İşletmecilerine Uyarı

Turizm İşletmecileri ile birlikte Erdoba Konaklarında bir araya gelen Mardin Valisi Hasan Duruer, turizm sezonunun açılması ile birlikte kendilerine turizm konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek kendilerine turizm konusunda da uyarılarda bulundu.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifetvali.jpg
Turizm İşletmecileri ile birlikte Erdoba Konaklarında bir araya gelen Mardin Valisi Hasan Duruer, turizm sezonunun açılması ile birlikte kendilerine turizm konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek kendilerine turizm konusunda da uyarılarda bulundu.

Vali Hasan Duruer, Erdoba Konaklarındaki toplantı salonunda Vali Yardımcısı Murat Girgin ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay ile birlikte iki saate yakın süren bir toplantı yaptı. Toplantıda Mardin ve ilçelerinin sahip olduğu turizm potansiyeli, turizmi geliştirmeye yönelik olarak yürütülen çalışmalar ve karşılaşılan sorunlar ele alındı. Turizm sezonunun başlaması ile birlikte toplantıya katılan turizmcilerin kendi sorunlarını da masaya yatırmasını sağlayan Vali Duruer, turizm işletmecilerinin kendi aralarında bir güç birliği oluşturmadığı sürece başarılı olamayacağı vurgusunu yaptı.

“Turizm için Valilik olarak seferber olduk”

Tarihi kentte çarpık yapılaşmaya karşı başlattıkları çalışmalar da hakkında veren Vali Duruer, tarihi ve mimari dokunun geçmiş dönemlerde betonarme yapılarla kirletildiğini dikkat çekti.

Kentin tarihi selületini ortaya çıkarmak için valilik olarak seferber olduklarını anlatan Vali Duruer, turizmde maalesef arzu edilen seviyenin çok altında olduğunu da kaydetti.

Vali Duruer, yaptığı konuşmasında sık sık İnanç Turizmi konusuna değinerek, “İnanç ve kültür turizmi tüm dünyada giderek önem kazanıyor. Türkiye’de inanç turizmi ile ilgili en gözde mekanlar Mardin’de bulunuyor. Buradaki hoşgörü ortamını pazarlayabilirsek değil Türkiye’nin bütün dünyanın önemli inanç merkezlerinden biri oluruz. Burada çok önemli potansiyeller var ve bu potansiyelleri en iyi şekilde değerlendirebilme adına yapılaması gereken çok ciddi çalışmalar var. İnanç Turizmi alanındaki girişimlerimizi uluslararası boyuta taşıyacağız. Yapacağımız çalışmalarla tarihi kenti inanç turizminden hak ettiği payı almasını hedefliyoruz.” dedi.

“Turizmi, 12 aya yaymamız lazım”

Vali Duruer, Mardin’de turizmin sadece dört ayla sınırlı olduğunu hatırlatarak, öncelikli hedeflerinin, turizmi 12 aya yaymak olduğunu vurguladı.

İnsanların artık deniz turizminden bıktığını ve tarih turizmine yöneldiğini işaret eden Duruer, tarihi kente gelecek olan turistlere verilecek hizmetin önemli olduğunu dikkat çekerek, “Turizmin vazgeçilmezi güzel, temiz bir çevre ve turistin rahat edebileceği bir ortamın yaratılmasıdır. Bu konuda başta turizm işletmeciler olmak üzere Mardin esnafı ve halkına büyük görevler düşüyor. Burada turistlere verilecek daha fazla hizmet, daha çok geliri, daha fazla gelir de bölgenin daha çok kalkınmasına vesile olacaktır. Öncelikli olarak temiz bir çevre ve turisti memnun edecek konaklama mekânlarının yerini alması gerekir. İl merkezi ve ilçelerde yeterli sayıda yatak kapasitesine sahip değiliz. Turistler memnuniyetini az kişiye, memnuniyetsizliğini ise çok kişiye söyler. Bu söylemlerde fiskos gazeteciliği sayesinde buraya gelmeyi düşünen turistlerin önüne geçebilir. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Turizm sezonuna iyi başlamak ve iyi sürdürmek lazım. Mardin adeta çöplük içinde yaşayan bir elmas değerinde. Kendi tarihi geçmişine ve yapısına uygun olmayan bir kirlilik içinde yüzüyor. Kenti bu kirlilikten kurtarmak için bugüne kadar 500’e yakın kamyon çöpü il dışında çıkardık. Görevine yeni başlayan belediye başkanı ile işbirliği içinde çalışarak bu kirliliği en kısa sürede ortadan kaldıracağız. Bu konuda esnafımızdan, turizmcilerden ve halkımızdan destek istiyoruz.''diye konuştu.

Son yıllarda tarihi kentte çekilen dizi, belgesel ve filmlerle Mardin’in adeta tabibi bir film platosuna dönüştüğünü kaydeden Duruer, kentin güzelleştirilmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilere vererek şehir giriş ve çıkışlarında orta refüjlere binlerce ağaç dikildiğini sözlerine ekledi.

“Güç birliği yapmamız lazım”

Toplantı sonunda turizm işletmecileri de karşılaştıkları sorunları Vali Duruer’e aktarırken kendisine turizme olan yakın ilgisinden dolayı teşekkür ettiler. Toplantıda söz alan Artuklu Kervansarayı sahibi Sabahattin Evrensel, başarılı olmak için bütün turizmcilerin bir işbirliği içinde olması gerektiğini anlatarak, “Turizm ile uğraşan bizler kendi otelimizi ve işyerlerimizi turistin istediği ve rahat edebileceği şekilde düzenlememiz ve hizmet yapmanız lazım.”şeklinde konuştu.

“İnanç turizm destinasyonu ilan edilsin”

Toplantıda Nezirhan Tesisleri Genel Müdürü Aziz Devrimci, kentin tanıtımında önceliğin Mardin merkezin yanında ilçelere de yer verilmesi gerektiğini belirterek, otellerinin bölgede açılan ilk mekan olduğunu ve zamanında boş yer bulunmayan otellerinin bugün ise eksi günlerini aradığını söyledi. Otelin batısında yer alan ve Hıristiyan cemaati içinde Antakya’daki Saint Pierre Kilisesi kadar değerli olan Mor Evgin Manastırının bulunduğu köye elektrik ve su şebekesinin çekilmesini isteyen Devrimci, Nusaybin’deki Mor Yakup Kilisesi ile Zeynel Abidin Camisinin de yer aldığı Mardin’de bir inanç turizm destinasyonunun ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda turizm sezonunu dört ay sınırından kurtarıp 12 aya dağıtmaları gerektiğini vurgulayan Cercis Murat Konağı sahibi Ebru Baybara ise bunu başaramadıkları müddetçe de Mardin’e yatırım yapan işletmeciler olarak gelir elde etmelerinin imkansız olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda turizmcilere sorunlarına çözüm bulabilecek ve birlikte hareket edebilecekleri bir derneği ne kısa zamanda kurmaları tavsiyesinde bulunan Vali Duruer, kendilerinden 18 Nisan 2009 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılacağı ve Mardin’inde iki gün boyunca düzenlenecek olan TURSAB toplantılarına katılmalarını istedi.
Nezir Güneş
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum