20 Mayıs 2009

10 popüler cep telefonu

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/20/ym_cep_k.jpg
Hangi cep telefonu sektörde hangi etkiyi oluşturuyor? Howstuffworks sitesinde yer alan haber, çağımızın en popüler 10 cep telefonu sıraladı.

1990'ların başındaki filmlere geri dönüp baktığınızda, filmdeki karakterlerden genelde birinin cep telefonu kullandığı gözünüze çarpar. O zamanlardaki cep telefonları yaklaşık ev telefonu kadar, hatta daha büyük olabiliyordu ve oldukça da ağırdı.

Elbette şimdi filmlerde ve reklamlarda gördüğünüz cep telefonları çok daha küçük, ince ve bir cebe kolayca sığabilecek boyutta. Cep telefonları artık sadece cep telefonu değil. Şimdi akıllı telefon (smartphone) diye isimlendirilen bu telefonlar, kamera, video, MP3 çalar, internet, e-mail ve GPS navigasyon gibi onları çok daha kullanışlı ve çekici hale getiren özelliklerle dolu.

İşte sitede yer alan en popüler 10 cep telefonu sıralaması:

10. Samsung Flipshot: Bu telefon yüksek çözünürlüklü resimleri ve eşsiz tasarımıyla insanların dikkatini çekiyor. Telefon, 3 megapiksel kameraya, düşük ışıkta çekip yapmak için flaşa, daha keskin görüntüler elde etmek için oto-fokusa ve video çekmek için camcorder (video alıcısı ve ses kayıt cihazı karışımı aygıt) kapasitesine sahip.

Çevir � Bük sistemi (flip-twist) sayesinde bulunduğunuz ortamdaki en ilginç görüntüleri etrafınızdaki insanları rahatsız etmeksizin yakalama imkânı sunuyor. 180 derece çevrilmeye ve bükülmeye izin veren bu cep telefonundaki bilgilerinizi dizüstü bilgisayarınıza kolaylıkla aktarabilmeniz adına Bluetooth sistemi de son derece yararlı.

9: Sony Ericsson s500i: Sony Ericsson s500i, cep telefonu dünyasının nerelere gittiğini en iyi yansıtan cihazlardan biri. Bluetooth yeteneği, 2 megapixel kamerası, mp3 ve AAC formatlarını destekleyen müzik çaları, çalar saati, ajandası, telefon rehberi, web tarayıcısı imkânı ile sahip olmak istediğiniz tüm teknik detayı içinde barındırıyor.

Ancak en büyük özelliği ekranda kullandığınız duvar kağıdının rengine göre butonlarının renk değiştirebiliyor olması. Artık bulunduğunuz ortama göre telefonunuzun rengini ayarlama imkânına sahipsiniz. 240x320 pixel çözünürlükte 262.000 renk gösterme kapasitesine sahip TFT ekranı da size ayrı bir şıklık veriyor.

8: LG Vu: LG, bu modeliyle diğer akıllı cep telefonlarına benzer bir ürün ortaya koymaya çalışıyor. Örneğin, IPhone ve BlackBerry de olduğu gibi TV görüntülerini ve seslerini kaydetmenize imkan veriyor. 3 inçlik dokunmatik bir ekrana sahip olan Vu: AT & T Mobil TV yayınlarına abonelik imkânı sağlıyor. Yana yatırdığınızda geniş ekran bir televizyona dönüşen Vu'nun uzatılabilir bir de anteni var. Kablo veya uydu yayınlarını alabilmek için 15 ila 30 dolar arasında değişen paketlere üye olmanız gerekiyor. Bluetooth, 2 megapixel kamera ve GPS navigatör de sayılması gereken diğer özellikleri arasında yer alıyor.

7: Nokia 6555: Diğer akıllı telefonlar ortalama 262.000 renk sunarken NOKIA 6555, 16.000.000 renk sunarak sizleri hayrete düşürüyor. Bu kadar renk sonucunda oluşacak görüntü kalitesini hayal etmek size kalmış.

240x320 pixel ekranı, 1.3 megapixel entegre kamerası bulunan telefon, 99.6mm x 44.3mm x 19.6mm boyutu ile uzun fakat son derece ince bir cep telefonu. Sahip olduğu 30MB' lık telefon hafızası sayesinde binlerce telefon numarasını, e-posta adresini hafızasında tutabiliyor. Çeşitli çevrimiçi yayınlara (AT & T, napster, yahoo gibi) abonelik imkânı sağlaması da artısı.

6: Apple iPhone: Haziran 2007'de ortaya çıkan iPhone bütün standartları altüst eden bir cihaz oldu. Öyle ki telefonun yeniden icadı olarak bile nitelendirildi. Çıktığı zaman başka bazı akıllı cep telefonları da olmasına rağmen iPhone çok başka bir cihaz olarak onlardan ayrıldı. İçinde iPod Mp3 çalar, internet erişimi (e-posta, harita tarama vs...) ve en önemlisi çoklu dokunmatik ekran özelliği ile kendinden sonra gelen telefonlara öncülük etmeyi başardı.

Hareketi algılayan bir özelliği de var iPhone'nun. Ekranı yan yatırdığınız zaman görüntü de ekran üzerinde yön değiştirerek wide screen olanağı sağlamakta. Yüklediğiniz video ve resimlerle sizi başka âlemlere götürüyor.

5. Samsung Glyde (U940): Birçok akıllı cep telefonu sizlere bilgisayar özelliklerini sunmaya çalışıyor. Özellikle mesaj yazmak için tam klavye koyulmuş olan cep telefonlarında yer sorunu nedeniyle butonlar küçük oluyor ve bu da yazma esnasında sizin birçok hata yapmanıza neden oluyor. Samsung bu modeliyle bu probleme çözüm getiriyor. Kayar kapağı açıldığında 2. katman tamamıyla bir klavyeye dönüşüyor ve sizi bu problemden sonsuza kadar kurtarıyor. Haliyle bu da webde sörf yaparken size çok ayrı bir zevk katıyor.

Kablosuz olarak müzik ve video indirmenize olanak sağlaması, 2 megapixel kamerası, Bluetooth ve 8 GB veriye kadar SD kart takmanıza izin veren bir kart yuvası da telefonu diğerlerinden çok ayrı bir noktaya taşıyor.

4. Motorola RAZR: Telefona ön taraftan baktığınızda diğer katlanır telefonlara benziyor. Boyutları bir sakız paketinden biraz daha büyük olan telefonun dışta saati ve gelen aramaları gösteren küçük bir ekranı bulunuyor. Kapağını çevirir çevirmez ondaki farklılığı görüyorsunuz. 99 mm uzunluk ve 55 mm genişlikle beraber sadece 20 mm kalınlıkta olan telefon, neredeyse kâğıt kadar ince.

Kendisi ile kıyaslanabilecek diğer tüm telefonlardan daha geniş bir ekran sahip ve hepsinden daha ince. İnternet bağlantısı açısından da son derece ideal. İnce tutkunlarının da en önemli favorisi.

3: LG Chocolate: LG VX8500 ya da daha fazla bilinen adıyla LG Chocolate 149$ gibi düşük bir fiyata rağmen yapılan gösterişli kampanyalar sayesinde en çok satanlar arasına girmeyi başardı. Yani tamamen bir pazarlama harikası oldu. Bluetooth, dâhili kamera ve medya oynatıcısı var sadece. Ama çok popüler. Chocolate ismi ise telefonun temel şeklinden geliyor. (Kutu gibi, çikolataya benzeyen dikdörtgen şekli.)

2: RIM BlackBerry Pearl: Blackberry cep telefonu üreticisi RIM, tarafından geliştirilen telefon, cep telefonu dünyasında çok popüler oldu. İnternete her daim bağlı ve size gelen e-postalara saniyesinde ulaşmanızı sağlayan bir teknoloji olan blackberry sayesinde çok kullanışlı bir cihaz. Hatta bazı cep telefonu kullanıcıları gecenin bir yarısında maillerini kontrol etmek için kalktıklarını bildiriyorlar. Q klavyeye sahip olması da ayrı bir artı tabi ki.

1: Apple iPhone 3G: Efsane iPhone'dan çokta farkı olmayan iPhone 3G, satın almak isteyenler tarafından günlerce mağaza önünde beklenerek alınmış bir cihaz. Uzun süre de en çok satılan cihaz olacağı muhakkak. Önceki sürümden farkı metal olan bazı kısımların plastik olarak değiştirilmesidir. Bu yöntemle biraz daha hafiflemesi amaçlanmıştır. Uzun pil ömrü ve tam şarj ile 24 saat müzik dinleyebilme özelliğine sahip olan telefonda, GPS ve 70 ülkenin önceden kaydedilmiş görüntüsü bulunuyor. En önemli farkı 3. nesil özellikleri sağlamasıdır. Daha hızlı 3G kablosuz iletişim, GPS sistemi ile tahtını uzun süre koruyacak gibi görünüyor. Bazı analistler, yılın son çeyreğinde Apple'ın yaklaşık 5 milyon iPhone satacağını öngörüyorlar.

Zaman Online

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum