14 Mayıs 2009

Bakan Kavaf Bilge Köyü'nde

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 44 kişinin hayatını kaybettiği Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde taziye ziyaretinde bulundu. Ziyarete Mardin milletvekilleri Halit Demir ve Gönül Şahkulubey ile Vali Hasan Duruer de katıldı.
http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/917220090513042713641.jpg
Devlet Bakanı Kavaf, 44 kişinin öldüğü saldırının yapıldığı Mazıdağı'nın Bilge köyündeki Türk Kızılayı çadırında basın toplantısı düzenledi.

Olayın yaşandığı andan itibaren kurumları harekete geçirdiklerini belirten Kavaf, saldırıdan etkilenen vatandaşların güvenliklerini sağlamak ve hayatlarını devam ettirmek için ihtiyaçlarını karşılamak, güvenli bir ortamda, huzur içinde yaşamlarını sürdürmek adına bütün birimlerle birlikte sorumluluğu üstlendiklerini söyledi.

Kadının Statüsü Genel Müdürü ve Aile Araştırma Kurumu Başkanı'yla Bilge köyüne geldiklerini kaydeden Bakan Kavaf, buradaki insanları geçici olarak rahatlatmak adına Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ekiplerinin olaydan hemen sonra gelip 2 iki gün kaldığını ifade etti.
http://image.haber7.com/haber/haber7/photos//746820090513042706191.jpg
kullanKavaf, çocukların ve kadınların psikolojik destek alması konusunda 30 kişilik ekiple vatandaşlara desteğin sürdürüldüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

''Derhal okulumuzun yanındaki bir binayı ana sınıfı haline getirdik. Buradaki vatandaşların talepleri doğrultusunda okul çağında olmayan çocuklarımızın rehabilitasyonu ve daha sağlıklı bir ortamda hayatlarını sürdürebilmeleri adına şimdilik orada hizmet veriyoruz. Pazartesi günü okul zili çaldı, okul açıldı. Gidip öğrencilerimizi gördük, muhtarımızın kış şartlarını göz önünde bulundurarak okulun köye taşınması konusunda haklı bir talebi var. Bunu da en kısa sürede hayata geçireceğiz. Okulda 24 öğrenci var. Çocuklarımızın evlerinden çıkıp güvenli şekilde en kısa sürede ulaşabilecekleri bir yere okulu taşıyacağız. Çocuklarımızın aktivitelerini sürdürecekleri yerleri ilave edeceğiz.

Mardin binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasa sahip farklı dinlerin ve kültürlerin mozaiği olan bir şehrimizdir. Bu insanlar barış içerisinde yaşamıştır. Bu son derece talihsiz bir olay, tabii ki doğru olan insanların sorunları konuşarak, uzlaşarak çözmesi. Hukuk devletinde yaşıyoruz, hukuki yoldan çözmeleri gerekir. Bir daha böyle bir olay yaşanmamasını temenni ediyoruz.''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kavaf, çocukların hem eğitim masraflarını üstlenmek hem de yetişkin olana kadar meslek sahibi olabilecek çağa kadar bu süreci sahiplenmek isteyen çok sayıda kişi bulunduğunu ifade eden Kavaf, ancak şu anda akrabalarının çocukların sorumluluğunu üstlenmiş olduğunu kaydetti.
http://image.haber7.com/haber/haber7/photos//267520090513042700730.jpg
''ÇOCUKLARIN BAKIMI İÇİN YARDIMDA BULUNULUYOR''

kullanOlayın taze olduğunu, çocukların sorumluluğunu akrabaların üstlendiğini ifade eden Bakan Kavaf, şöyle konuştu:

''Ama bu kararlarını değiştirlerse adresler, talepler ve çocukların hepsinin kaydı bizde var. Onları bir araya getireceğiz. Devlet olarak da çocukları sahiplenme konusunda talepte bulunduk. Şu anda böyle bir şeye sıcak bakmıyorlar. Çocukların bakımı için yardımda bulunuluyor. Rehabilite çalışmaları sürüyor. İşin asayiş kısmı İçişleri Bakanlığını ilgilendirir. İçişleri Bakanımız bu konuda gerekli açıklamaları zaten yapıyor. Bence çocuklar için en uygun ortam, aile ortamıdır.''

Bilge köyünde incelemelerde bulunan Almanya Sol Parti Milletvekili Nornan Paech tarafından kurulan komisyonda görevli Martin Dozher, Bakan Kavaf'a ''Bölgede insan hakları ihlalleri ve koruculuk sistemiyle ilgili çalışmalar yapmak ve köydeki olayı incelemek üzere geldik. Bu konuda hükümet ne yapıyor'' diye sordu.

Kavaf, soruya ''Sivil toplum kuruluşlarının yardımlarına ve desteklerine açığız. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendi vatandaşlarının güvenliğini sağlayacak güce ve hakimiyete sahiptir. Bunun için başkalarının endişelenmesine gerek yok. Dünyanın her yerinde cinnet geçiren insanlar olabiliyor. ABD, Kanada ve çeşitli yerlerde 20-30 kişiyi öldürebiliyorlar. Ama bu oradaki sistemi sorgulamayı beraberinde getirmiyor. Devlet olarak vatandaşlarımızın yanındayız, ne gerekiyorsa yapıyoruz'' yanıtını verdi.

Bakan Kavaf, daha sonra, okulda incelemelerde bulundu, rehabilite edilen çocuklarla görüştü.

Hastaneden taburcu edilen Medine Çelebi ve Murat Çelebi'yle de görüşen Bakan Kavaf, Bilge köyünden ayrıldı.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum