14 Mayıs 2009

Bilge Köyü'ndeki inceleme tamamlandı

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/14/mardin.jpg
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayın incelemesini tamamladıklarını söyledi.

Üskül, Bilge köyündeki olayın raporunu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Alt komisyon olarak Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde yaşanan olaylar üzerine hak ihlali olup olmadığı konusunda inceleme yapmak üzere dünden beri Mardin'de olan komisyon üyeleri, köylülerle, ardından jandarma karakolu komutanı ile görüştü. Daha sonra Mazıdağı kaymakamı ilçe jandarma komutanı ile görüşmeler yaptı. Bugünde Mardin Valisi, İl Jandarma Alay Komutanı, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerle ilgili değerlendirme yapan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, "Bir adli soruşturma söz konusu soruşturmanın gizliliği vardır. Mahkemenin aldığı bir gizlilik kararı var. Bu nedenle soruşturma aşaması içinde değerlendirilebilecek hiçbir konuda bizim açıklama yapmamız doğru değil. Sizlerin de yayın yapmanız doğru değildir. Soruşturmaya ilişkin bir şey söyleyecek değilim." dedi.

Olayın ardından yaşanabilecek insan hakları ihlaleri konusunda bölgede araştırma yaptıklarını vurgulayan Üskül, şunları söyledi: "Çünkü bu büyük vahşetin ardından son derece büyük bir travma yaşandı. Travmayı hem olaydan zarar görenler hemde zanlılar ve onların yakınları yaşadılar. Dolayısı ile her iki grup bakımından alınması gereken önlemler vardır. İnsanların günlük yaşamını sürdürmeleri için gerekli önlemler alınmalıydı. Örneğin yemek ihtiyaçlarının karşılanması, güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması ruh sağlıklarının korunması ile ilgili önlemler alınması, çocukların eğitim hakkının gerektirdiği önlemlerin alınması gibi sorunlar vardır. Bu konuda ciddi çalışmaların yapıldığını gözlemledik. Hem değişik kurumların Kızılay'ın ve bazı sivil toplum kuruluşların köye gelerek kendi alanları ile ilgili yardım yaptıkları görüldü. Bu desteklerin bir süre daha devam etmesi gerekiyor."

Gazetecilerin saldırı sonrasındaki jandarma ve sağlık ekiplerinin köye geç geldiği iddiası ve ele geçirilen silahların balistik incelemesine ilişkin soruları cevaplayan Üskül, şunları dile getirdi: "Basın ne yazık ki doğru bilgi alamadan ortaya atılan her iddiaya yer vermektedir. Basında yer alan iddiaların çok büyük bir bölümünün de gerçeği yansıtmadığı anlaşılıyor. Bu iddialar şu veya bu biçimde soruşturma tamamlandıktan sonra aydınlığa kavuşacaktır. Adli soruşturmanın sonucunu beklememiz gerekir. Burada yapılacak çok işler vardır. Çünkü işlerin gecikmesi söz konusu değil. İddianame hazırlandıktan sonra veya dava açıldıktan sonra elbette gizlilik ortadan kalkacak ve kamuoyu doğru bilgilendirme hakkını o zaman kullanmış olacaktır. Biraz önce benim aldığım bilgiye göre İçişleri Bakanı balistik incelemenin sona ermediğini, sona erdiğinde gerekli açıklamayı yapacağını ifade etmiş ama medyamızın bu açıklamaya ihtiyacı yok. Sürekli kendileri açıklama yapıyor. Bizim raporumuz gecikmez. Hazırladığımız birçok rapor vardır. İncelememiz sona erdi." (CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum