16 Mayıs 2009

Cepte 3N geldi, üçü bir araya gelemedi

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/16/cep.jpg
Türkiye, cep'ten görüntülü konuşmaya da imkan tanıyan 3. Nesil (3N)'ye temmuz sonunda geçiyor. Ancak uygulamanın hayata geçirilebilmesi için kritik önem taşıyan GSM operatörleri arasındaki ara bağlantı teması halen sağlanamadı. Sorunun çözülememesi halinde aynı operatörün hattını kullanmayan aboneler görüşmelerinde 3N'nin nimetlerinden istifade edemeyecek.

Örneğin, Avea hat sahibi bir abone sadece Avea'lılarla görüşebilecek. Avea, Genel Müdürü Cüneyt Türktan sorunun çözümü için temmuz öncesinde üç operatörün ara bağlantı imzalarını atması gerektiğini belirtiyor. Vodafone'dan olumlu cevap aldıklarını ama Turkcell'den beklenen cevabın gelmediğini belirten Türktan, "Ara bağlantı anlaşmaları muallakta. Sorun çözülmediği takdirde herkes kendi şebekesinde kısıtlı kalır." uyarısında bulunuyor. Türktan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) bir an önce devreye girmesini istiyor.

Zaman'a değerlendirmelerde bulunan Cüneyt Türktan küresel ekonomik krizin etkisiyle dev altyapı firmalarının cazip fiyat avantajlarıyla Türk GSM operatörlerinin kapısını çaldığını söyledi. Bu durumun rekabetçi ortam için kendilerine avantaj sağladığını ifade eden Türktan "3N uygulamalarını tüketiciye daha cazip fiyatlarla sunma imkanı oldu." diye konuştu. Türktan'a göre 3N'e iki yıl önce geçilmiş olsaydı aboneler daha kabarık faturalarla karşılaşacaktı. Şimdi ise paket tarifelerle çok makul fiyatlarla herkes 3N kullanabilecek. Avea, temmuz ayında yeni bir telefon kampanyasıyla müşterilerinin karşısına çıkacak. Türktan, diğer iki rakibinin sunduğu telefonlardan çok daha cazip fiyatla 3. Nesil uyumlu telefonları satacaklarını belirtiyor.

Numara taşımayla daha da kızışan rekabet, operatörleri mahkeme kapısına dahi taşımıştı. Lider operatörün port açması üzerine abonelerin sınırsız tarife için yaptıkları başvuruyu kabul ettiklerini anlatan Türktan, tıkanıklığı çözemediklerini ve abonelere karşı zor durumda kaldıklarını ifade ediyor. Şirket, sınırsız uygulamasında yeni tarife alımlarını şimdilik durdurdu.

6 milyon abone daha numarasını değiştirir

3 milyona yakın abonenin numarasını değiştirdiği tahmin ediliyor. Yıl sonuna kadar 6 milyon abonenin numarasını değiştireceğini öne süren Türktan, pazardaki canlanmayı 'mutsuz abone hareketi' şeklinde tanımlıyor. Numara taşımadan önce aboneler, kampanyaya göre numara alıyor ve kampanya bitiminde numarayı atıyordu. Türktan, Türk müşterilerinin numaraya bağımlı olduğunu söylüyor. Önceden normal hattının yanında mutlaka 2. ve 3. hattın da alındığını, numara taşımanın bu anlayışı yok ettiğini ifade ediyor.
ZELİŞ YILDIRAL İSTANBUL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum