Chicago’da düzenlenen 7. Türk Festivalinin ikinci gününde Amerikalılar, en çok el sanatları alanında festivale katılan Mardin ve Maraş Dondurmasının tanıtıldığı standlara yoğun ilgi gösteriyor.
Chicago’da düzenlenen 7. Türk Festivalinin ikinci gününde Amerikalılar, en çok el sanatları alanında festivale katılan Mardin ve Maraş Dondurmasının tanıtıldığı standlara yoğun ilgi gösteriyor.
Chicago Türk Başkonsolosluğunun himayesinde ve Türk Amerikan Kültür Birliği (TACA) tarafından bu yıl 7. düzenlenen Türk Festivali Mardin başta olmak üzere Türkiye’yi bütün yönleri ile Amerika’da tanıtıyor. Chicago Belediyesi sergi alanında açılan ve dört gün sürecek olan festivalin ilk iki gününde Chicago ve çevresinde yaşayan on binlerce Türk ve Amerikalı en çok Mardin standını ziyaret ederken Maraş dondurmasının bulunduğu standın önünde ise uzun kuyruklar oluşturdu.
Festivalde Mardin’in tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin tanıtımın yanında Mardinli ustalar da hünerlerini göstererek ürünleri festival alanında hazırlıyorlar. Taş ustasının çekiç sesleri Mardin çadırındaki Reyhani müziği ile festival alanını inletirken zerafetin simgesi olan gümüş telkari ürünleri ise Amerikalıları adeta büyülüyor. Mardin’in dünyaca ünlü el sanatı olan telkari (gümüş işlemeciliği) başta olmak üzere Mardinli ustaların taş işlemesi, bakır işlemesi, ahşap oymacılığı, yerel giysiler, bayanların hazırladığı nakış ve dantel ürünlerinin sergilendiği Mardin standında, ayrıca İngilizce olarak hazırlanan tarihi kenti tanıtıcı broşür, kent rehberi, DVD ve kentin tanıtımını yapan Mardin Life Dergisi de yer alıyor.
Festivalde ayrıca birbirinden farklı din, dil ve ırkların barış içinde yaşadığı hoşgörü kentindeki hoşgörü ortamını stant ziyaretçilerine İngilizce olarak anlatan Mardin Vali Yardımcısı Murat Girgin, “Günümüz dünyasında kültürlerarası diyaloğun” önemine dikkat çekerek, Mardin'in bu yönüyle tüm dünyaya örnek olabilecek bir şehir olduğunu kaydetti.
Chicago Başkonsolosu Kenan İpek Uğur da Mardin standının bu yıl 7. düzenlenen Türk Festivalinde açılması ile ayrı bir renk kattığını söyledi. Yabancı diplomat ve bütün misafirlerini Mardin çadırını da gezdirten Başkonsolos İpek’e telkari gümüş işlemeciliği ile yapılmış Ay Yıldızlı rozet takıldı.
TACA Başkanı ve aynı zamanda Festival Komite Başkanı olan Hatice Dinç ise festival sayesinde adeta Chicago’lular başta olmak üzere tüm Amerika’ya “Türkiye” adını çok sesli ve güçlü bir şekilde duyurdukları için mutlu olduklarını söyledi.
Mardin çadırında badem şekeri ikram eden Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay, bütün ziyaretçilerle birebir ilgilenerek kenti tanıtıyor.
Mardin’deki hoşgörü ve barış ortamının yansıtıldığı Mardin çadırında Süryani telkari ustası Suphi Yerlihindi, taş ustası Nihat Göksu, ahşap ustası Kadri Başçı açtıkları stantlarla el sanatlarını sergiliyor. Geleneksel Safranbolu evi görünümlü kapıdan girişi yapılan festival alanında kurulan 30 ayrı çadırda Türk yemekleri, baklava, kebap, döner, Kahramanmaraş dondurması gibi Türk yiyecekleri tanıtılıyor. Türkiye’nin dört bir tarafındaki yörelerine ait halk müziği ve kıyafetlerinin tanıtıldığı etkinlikte Türk kültürünü yansıtan moda showları, dans gösterileri, Türk müzikleri ve semazen gösterileri ile devam ediyor.
www.mardinlife.com
30 Mayıs 2009
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum