10 Mayıs 2009

Çocuklar Böyle Rehabilite Ediyorlar

Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyündeki silahlı saldırı sonrası yakınlarını kaybeden çocuklara yönelik Valilik tarafından kurulan çadırda rehabilite çalışması uzmanlar eşliğinde devam ediyor.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifereha.jpg
Kimi çocuklar uzmanlarla oyun oynarken, kimisi oyuncaklarla oynamayı, kimisi de resim yapmayı tercih ediyor. Uzmanlar eşliğinde yapılan yoğun bir çalışma sonucunda çocukların yüzü gülmeye başlarken, çocuklar yaşadıkları acı olaydan uzlaşmaya çalışıyor.

Psikologlar Derneği temsilcisi ve ekip lideri Nedret Öztan, olayın şanssızlık olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bizim çalışmamızı kolaylaştıran şey ise küçük ve belli bir yerde olan bir grup. Bu da bizim işimizi kolaylaştırdı. Şu anda yaptığımız şey bir travma tedavisi değil. İlk aşamada uyguladığımız psikolojik ilk yardımdır. Burada anormal olan, çocukların ve yetişkinlerin tepkileri değil, burada anormal olan olayın kendisidir. Bu çalışmamız yaklaşık 1 ay sürecek. Ama daha sonra geçiş dönemi dediğimiz bir dönemi planlıyoruz. Çadırı kapattığımız zaman bu çocuklar ve yetişkinlerle olacakları yerde çalışma yürüteceğiz.''

''Çocukların içlerindeki öfke ve şiddeti ifade etmelerini sağlayıp, şimdiden bir şekilde olayı çözümlemelerini istiyoruz'' diyen Öztan, çocuklarda iz kalırsa ileride bunun kötü sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

Çadırda çocuklarla oyun oynadıklarını, oyunun hem öğrenme hem de baş etme yöntemi olduğunu vurgulayan psikolog Nedret Öztan, yoruma dayanmayan resim çalışması yaptıklarını, resmin kendini dışa vurma yöntemi olduğunu belirtti.

Çalışmalarının sadece çadırın içerisiyle sınırlı olmadığını bildiren Öztan, ''Çadırın dışında da çocuklarla oyun oynuyoruz. Amacımız çocuğa toplumun bir parçası olduğunu hissettirmek. Çadırda yaklaşık 35 çocuk bulunuyor. Aileleri de çocukları ziyaret ediyor. Çocukların aileleriyle birlikte olmalarını önemsiyoruz. Çadırın bir tecrit ortamı gibi hissedilmesini istemiyoruz. Aileler ve çocuklar hep bir arada. Bu çalışmanın amacı yapmacık bir programı onlara empoze etmek değildir. Yaptığımız çalışmayla 3 günde bu çocuklarda çok büyük farklılıklar gözlemledik. 15 gün sonra çocukların çok daha iyi bir durumda olacağını söyleyebilirim. Çocukların iyi ve mutlu olduğunu gören yetişkinler de mutlu oluyor. Onların toparlandığını gören büyükler de daha çabuk toparlanacaktır''diye konuştu.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum