14 Mayıs 2009

Demir, Mayınlı Aanların temizlenmesi konusunu mecliste konuşacak

AK Parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, sınıra döşenen mayınlıların temizlenmesi ile ilgili olarak TBMM’de bir konuşma yapacak. Demir, sınırların mayından arındırılması ile yörede yaşayan 6 binden fazla ailenin umutla beklediğini söyledi.
http://www.mardinlife.com/haberler/resimler/mardinlifehdemir.jpg
AK Parti Mardin Milletvekili Mehmet Halit Demir, sınıra döşenen mayınlıların temizlenmesi ile ilgili olarak TBMM’de bir konuşma yapacak. Demir, sınırların mayından arındırılması ile yörede yaşayan 6 binden fazla ailenin umutla beklediğini söyledi.

Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve elde edilecek arazinin tarımsal amaçlı kullanılmasına ilişkin ihale işlemlerini düzenleyen Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı hakkında bilgi veren Demir, mayından temizlenecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanımı için yüklenici firmaya bırakılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Mayınların temizlenmesi ile tarımsal alanların açılması ve sanayi bölgelerinin kurulması sınırda ticareti artıracağını ifadeden Demir, ekonomisinin büyümesine ve bölgenin hızla kalkınmaya vesile olacağını kaydetti.

Hükümetin TBMM'ye sevkettiği Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısı ile Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırında bulunan anti personel ve anti tank mayınları ile patlamamış mühimmatın temizlenmesi, imha edilmesi ve bu suretle elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması işlemlerine ilişkin esas ve usuller düzenleniyor. Tasarıya göre mayın temizleme ihalesi ile bu işlemlere ilişkin olarak danışmanlık hizmeti alınması, Devlet İhale Kanunu ile Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaksızın, Kanun Tasarısı'nda belirtilen esaslar çerçevesinde Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek. Mayın temizleme ihalesi, Hazine'ye ait veya Maliye Bakanlığı'nca idare edilen mayından temizlenecek alanlar ile müstakil kullanımı mümkün olmayan ve bu taşınmazlarla bütünlük teşkil eden Hazine'ye ait diğer taşınmazların tarımsal faaliyetlerde kullandırılmak üzere yükleniciye bırakılması karşılığı yapılacak. Ayrıca söz konusu alanda bulunan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan taşınmazlar da aynı yöntemle Maliye Bakanlığı tarafından ihale edilecek. Mayınlı alanda bulunmakla birlikte askeri yasak bölge ile sınır hattı boyunca tesis edilecek sınır fiziki güvenlik sistemi için ihtiyaç duyulacak alanlar ayrılacak ve tarımsal faaliyetlerde kullanılmak üzere yüklenicinin kullanımına bırakılmayacak.

Maliye Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde, taşınmazları bir bütün olarak ya da kısımlara ayırmak suretiyle ihale edebilecek. Maliye Bakanlığı'nın bilgi, belge, teknik personel gibi talepleri diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından öncelikle ve ivedilikle karşılanacak. Temizlenecek mayınlı alanların öncelik sırası, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın mutabakatı ile belirlenecek. İhale komisyonlarının oluşumu ve çalışmasına ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek. Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin katılımı ile oluşturulacak muayene ve kabul komisyonlarının görevleri ile çalışmasına ilişkin esas ve usuller ise, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilerek ihale şartnamesinde gösterilecek. Mayınlı alanda bulunan maden ve petrol gibi her türlü yeraltı zenginlikleri hakkında Maden Kanunu ve Petrol Kanunu hükümleri saklı kalacak.

Tasarıya göre mayın temizleme süresi, taşınmazların yükleniciye tesliminden itibaren 5 yılı geçmeyecek. Taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullanılmasına ilişkin tahmini ihale süresi ise, kabul işlemlerinin yapılmasından itibaren 44 yılı geçmemek üzere, mayın temizleme işinin maliyeti ile kullanıma bırakılacak taşınmazların bir yıllık kira bedeli esas alınarak Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek. Mayın temizleme ihalesinin bu kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde yapılamaması halinde, söz konusu ihale, Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre hizmet satın alınmak suretiyle yapılabilecek. Bakanlar Kurulu, gerektiğinde mayın temizleme işini veya ihale işlemlerini yürütecek kamu kuruluşunu belirlemeye yetkili olacak.
www.mardinlife.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum