26 Mayıs 2009

Devir değişti Türkiye, artık sebze tohumu ihraç ediyor

http://medya.zaman.com.tr/2009/05/26/sebze-meyve-domates.jpg
Türkiye, 5 yıl öncesine kadar yüzde 95'ini dışarıdan aldığı sebze tohumunda ihracatçı ülke konumuna geldi. Aralarında tohumculuk konusunda ileri teknolojiye sahip İsrail'in de yer aldığı 20 ülkeye ihracat yapılıyor.
Satış yapılan ülkeler arasında Avrupa'nın yanı sıra Türk cumhuriyetleri ve Ortadoğu da var. Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği Başkanı Dr. Mete Kömeağaç, Türkiye'nin tohumda dışa bağımlılığının giderek azaldığını, sektörün son yıllarda ihracatta önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.

Antalya'da düzenlenen Dün-ya Tohumculuk Kongresi öncesi açıklamalarda bulunan Kömeağaç, son yıllarda uygulanan liberal politikaların sürmesi halinde 2020 yılında tohumluk ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkacağı görüşünde. Kömeağaç'ın verdiği bilgiye göre, dünya tohum pazarı 35 milyar dolar civarında. Bunun 8 milyar dolarının ticareti yapılıyor. Dünya tohum piyasasını ABD, İsrail, Fransa, İtalya, Hollanda gibi ülkeler yönlendiriyor. Türkiye, dünya tohum ticaretinde 15. sırada yer alıyor.

Türkiye daha 5 yıl öncesine kadar sektöre yeterince yatırım yapılmaması sebebiyle tohumu dışarıdan alıyor, elde edilen ürün tohum vermediği için de tarım tamamen dışa bağımlı hale geliyordu. Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği Başkanı Dr. Mete Kömeağaç, Türkiye tohumluk ticaretinin 450 milyon dolar seviyelerine ulaştığını söyledi. Kömeağaç, son 10 yılda uygulanan liberal politikaların sürmesi halinde 2020 yılında tohumluk ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkacağı görüşünde. Türkiye'nin sürekli tohum ithal eden ve bu konuda dışa bağımlı görünümden kurtulmaya başladığını vurgulayan Kömeağaç, "Yerli tohum kullanımı her sene artmakta. Özellikle hibrit dediğimiz sebze tohumlarında ciddi gelişmeler var. Son beş yılda yüzde 5'lerden yüzde 35'lere kadar çıktı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın vereceği Ar-Ge desteğiyle bu oranı yüzde 65'e çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Kömeağaç'ın verdiği bilgiye göre, sektör, 90 milyon doları ithalat, 60 milyon doları da ihracat olmak üzere 150 milyon dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaştı. Sertifikalı tohum kullanımı, verimi yüzde 25 artırıyor. Antalya'da düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi'ne, 80 ülkeden yaklaşık iki bin kişi katılıyor. Toplantıya katılan Uluslararası Tohumculuk Federasyonu (ISF) Başkanı Orlando De Ponti de Türkiye'nin tohumculukta önemli mesafe kaydettiğini, yurtiçine ve komşu ülkelere hitap edecek muazzam bir altyapıya sahip olduğunu söyledi.

Gıda güvenliğinin sağlanması açısından da bitki ıslahının zorunlu olduğunun altını çizen Ponti, şöyle konuştu: "Bitkisel verimlilik, her yıl yüzde 2 oranında artıyor. Bunun yüzde 1'lik kısmı bitki ıslahından sağlandı. Diğer yüzde 1'i de çiftçilerin yeni çeşitleri yetiştirmesiyle elde edildi."
ŞABAN GÜNDÜZ
www.zaman.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlama biçimi kutucuğundan Adı/Url 'yi seçerek, isminizi ve dilerseniz mail veya site adresinizi yazıp yorumunuzu gönderin. Yorumunuz Editör onayından geçerse yayınlanacaktır. Küfür, Hakaret, İftira ve SİYASİ içerikli yorumlar ve Adı Soyadı belirtilmeyen yorumlar yayınlanmıyacaktır. Surgucum